POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Proza poetycka » Cyrograf
Cyrograf
Autor Wiadomość
PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-08-28, 03:42   Cyrograf

https://www.youtube.com/watch?v=btPWbfqlFts

Chował się w sercu labiryntu, gdzie wieczny cień rzucały, gęste jak smoła, krzewy cierniowe.
Nie dopuszczając promieni ani nadziei.
Na początku ścieżki chciał być kimś innym, ale został błaznem ze źle napisaną rolą
i kieszonkowym buntem.
Kłamstwo miało być cudownym środkiem. Myślał: przecież te światy jak puzzle z odrębnych układanek. Trzeba czymś skleić. Domek z kart budował.
I ta jedyna, dzika, biała lilia na łące, ciągle się śniła.
Gardził różami, pretensjonalne i łatwe, wszystko by wybaczyły i zniosły, byle ogród mieć luksusowy.
Ale za to ty? Nigdy. W ustroju, którym gardziłaś, jeden z jego synów, w stanie dalece niespokojnym, biegnąc do ciebie, zamieniał wyprasowane garnitury na pożółkłe i zacerowane koszule. Bankiety na bary mleczne.
Myślał, że ładnie byłoby ci w diamentowej kolii i welonie, ale nie chciałaś złodzieja. Dlatego, pewnym cyrografem, śmiał ukraść ci wszystkie marzenia. A sobie, resztki twarzy.

(Meryl Streep)

Witold Kiejrys 
witek

Wysłany: 2023-02-13, 12:25   

Kasiu, nie rozczytuję, ale jak w poezji, mogę snuć własną opowieść... Odczytuję jako wielce zminimalizowane moje pożycie z pierwszą żoną.

Pozdrawiam, witekk

Konfucjusz

POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Proza poetycka » Cyrograf

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie