Życie Fredzie, samo życie, nawet Ci co powinni reagować nie robią tego bo przecież nic takiego się nie stało, a jak się stanie, to chyba jest już nieco za późno(tak mi się wydaje).
Chyba, że nie zrozumiałam Twojego makabrrrycznie, bo równie dobrze może się ono odnosić do formy tej miniaturki,a nie treści.
Chyba, że nie zrozumiałam Twojego makabrrrycznie, bo równie dobrze może się ono odnosić do formy tej miniaturki,a nie treści.
Odnosi się do treści.
Pozwolilem sobie na tak oszczędny komentarz tez z tego powodu, ze wiersz pokazuje prawdę z jednej tylko strony i jest sygnalem dośc powszechnej tendencji do epatowania się przemoą męzczyzny w stosunku do kobiety.
Ten kij ma dwa końce.
Kobiety potrafią tą rolą tzw. męczennicy, a w istocie "kobiety walczącej" nieźle grać na tej strunie i sporo dla siebie wygrywać.
Wiem coś o tym.
Powiedzmy bywa z tym różnie.
Łatwo domyśleć się, o co chodzi... Nawet zbyt łatwo - trzeba trochę pożyć. Czasami zastanawiam się, czy zawsze tak było, czy dopiero teraz tak zdziczeliśmy.
_________________ kroplą miodu pocieszamy błaznów
lub sami ze sobą rozgryzamy liść mięty
Łatwo domyśleć się, o co chodzi... Nawet zbyt łatwo - trzeba trochę pożyć. Czasami zastanawiam się, czy zawsze tak było, czy dopiero teraz tak zdziczeliśmy.
Nie wiem Eluś, kiedy.
Sytuacja jaką nakreśliłam jest dość konkretną i drastyczną ale jeśliby się tak zastanowić, to czy tylko o takie sprawy tu chodzi?Oślepliśmy, ogłuchliśmy, wolimy nie reagować na nic. Rośnie sobie spirala przemocy i chamstwa, bo najzwyczajniej jest tolerowana i czuje się bezkarnie. Zanim dojedzie do wandalizmu, morderstwa, czy innego drastycznego przypadku, coś to wszystko poprzedza i na to się godzimy, bo przecież, to jest normalne(prawie wszyscy tak się zachowują, postępują, to objaw współczesności) i nic się jeszcze nie stało.
Przepraszam rozpisałam się trochę
czy zawsze tak było, czy dopiero teraz tak zdziczeliśmy.
teraz jest demokracja, osoba oprawcy ma tyle samo praw co ofiara, a w praktyce więcej, bo poparte siłą. Nawet ''konkrety'' w postaci zimnego ciała nie zawsze prowadzą do kary, jeśli ktoś ma dobrego adwokata.