.AnimusLumen.
Wysłany: 2021-07-15, 21:55 o szklance wody
jako chłopiec byłem niezniszczalny
ciekawym świata eksploratorem-kaskaderem
w ruchu ciągłym z przerwą na wieczorynkę
z procą łukiem mojej autorskiej roboty
i milionem pomysłów na minutę
i z bananem od ucha do ucha
gdy starsi kłaniali się zło-temu na żyłce
może na stare lata nie będzie najgorzej
sprawię sobie porządny noktowizor ze słuchawką
a jeśli doczekam pełnej automatyzacji
wyjmę z gęby zęby – same się umyją
jeśli kiedyś wyrośnie mi spod ręki podpora
oby nie była jedyną
_________________ „Malarstwo jest milczącą poezją, a poezja - mówiącym malarstwem“ - Simonides
Wiersz wywołuje refleksje.
Szczęśliwe dziecko to umorusane dziecko, któremu wyobraźnia podpowiada, że jest piratem albo Indianinem, i może sobie ono swobodnie podążać za swoją wyobraźnią, bawiąc się na podwórku aż do wieczorynki.
A kto to jest szczęśliwy dorosły, co gorsza, starzejący się? Tu już nie jest tak prosto. Na pewno warto być autentycznym i zachować w sobie coś z dziecka i mieć nadzieję, robić to, co się lubi, nawet jeśli nie przynosi to korzyści materialnych.
Pozdrawiam.
_________________ Kiedyś, spotykając kogoś, zastanawiałam się, czy dana osoba mnie lubi, a teraz w tej samej sytuacji, zastanawiam się, czy to ja lubię tę osobę.
(Meryl Streep)
.AnimusLumen.
Wysłany: 2021-07-17, 15:57
[quote="PoparzonaKawą"]Wiersz wywołuje refleksje.
Szczęśliwe dziecko to umorusane dziecko, któremu wyobraźnia podpowiada, że jest piratem albo Indianinem, i może sobie ono swobodnie podążać za swoją wyobraźnią, bawiąc się na podwórku aż do wieczorynki.
A kto to jest szczęśliwy dorosły, co gorsza, starzejący się? Tu już nie jest tak prosto. Na pewno warto być autentycznym i zachować w sobie coś z dziecka i mieć nadzieję, robić to, co się lubi, nawet jeśli nie przynosi to korzyści materialnych.
Pozdrawiam.
[/quote]
Dzięki, tak, dzieciństwo to temat bez końca i czuję jakbym nic nie powiedział, hmm poezja nie przynosi korzyści materialnych i raczej nigdy nie przyniesie .
Pozdrawiam.
_________________ „Malarstwo jest milczącą poezją, a poezja - mówiącym malarstwem“ - Simonides
.AnimusLumen.
Wysłany: 2021-07-19, 14:15
[quote="AnWit"]Życiowy [/quote]
Dzięki, podpora już powoli wyrasta, bo czasem plecy bolą, nie ma tragedii, bo bolą, gdy je zmęczę, ale jeszcze tyle czasu zastało, a lepiej nie będzie .
Chyba jesień idzie, bo czytam dzisiaj kolejny wiersz o refleksji przemijania. Ciekawy wiersz - mimo wszystko. Wiele treści przy minimum słów.
Pozdrawiam
.AnimusLumen.
Wysłany: 2021-08-26, 18:11
[quote="BeataKuna"]wiersz z gatunku tych, które powinny zmusić do refleksji nad wszystkim, szczególnie tych mało pokornych i zadufanych
ale to przychodzi z wiekiem[/quote]
Nie zawsze .