Wysłany: 2008-02-02, 08:39 Szklanka, popielniczek i druga połówka pomarańczy
UWAGA
termin przyjmowania propozycji został wydłużony do 8-go marca...
Forum Poezja ART od chwili zapuszczenia pierwszego kiełka w świat internetowej poezji dzieliło się sokiem ziemi z innymi kwiatami tego ogrodu. Bodajże pierwszym naszym medialnym partnerem był Sławek ‘Plezantrop’ Majewski, później Ewa Kołodyńska, Dariusz ‘Chaci’ Moczulski, Dariusz ‘Goddam’ Sikora i inni...
Współpraca bywała różną, jak różną jest nasza twórczość.W kuchni artystycznych indywidualności musi być szafran, wanilia, anyż, ale też pieprz kolorowy, czuszka, chili i inne papryki. Jedną potrawę się wypieka, gotuje, inną delektuje podniebienie na surowo. Jedną subtelnie zjadamy podając do ust sztućcami, paluszkami, ale bywają takie, które rozrywamy utłuszczonymi dłońmi, wgryzamy zęby i targamy, cofając swój styl o kilkanaście epok - każda z tych kuchni ma swój osobisty urok, każdą należy docenić i uszanować.
W sieci, wędrując po wydzielinie niebezpiecznego ptasznika, trafić można na wiele ciekawych postaci, lub też ich skupiska. Pulsują, nadając wibracje całej pajęczynie. Przysiadam czasem obok, synchronizuję się, wbijam zęby, maceruję i karmię. W ten właśnie sposób trafiłem na fora ‘Poetycko’ i ‘POST scriptum’.
Nie potrafię określić, co tak bardzo łączy forum grupy artystycznej Aurea Dicta, forum Moniki Szostak i rodzącego się kolosa, jakim bez wątpienia jest twór Lidii Kowalczyk, Leszka Wlazło, Marcina Dydyny i ich przyjaciół. Nie ważne - ważne, że są owoce tego związku.
W ramach współpracy, informuję, że pracuję nad materiałem pot tytułem: ‘Szklanka, popielniczek i druga połówka pomarańczy’ - będzie to strona internetowa, z poezją twórców tych trzech bohem artystycznych.
Propozycje (po jednym utworze każdego autora) przyjmował będę na ‘pw’, do 15go lutego. Utwory muszą zawierać tytułowe elementy, lub ich odpowiedniki. Szklanka i popielniczek symbolizują ucieczkę od tego, ‘co wypada’. Druga połówka pomarańczy, jest potrzebą dzielenia się radościami i troskami, jest elementem miłosnym. Ponad tytuł, wymagany jest wątek, lub motyw, przedstawiający patriotyzm regionalny - autor ma tutaj trudne zadanie promocji miejsc, z którymi się identyfikuje. Z pewnością nie wszystkie propozycje zostaną przyjęte (zależy ile ich nadejdzie), ale będę się starał ,by te najbliższe myśli przewodniej się tam znalazły. Utwory podpisujemy imieniem i nazwiskiem - tak zostaną opublikowane.
Równolegle oczekuję propozycji grafik, w które ubiorę tę symboliczną, pamiątkową stronę.
Wierzę, że ów pomysł zbliży nasze fora, użytkowników i wspólny cel, jakim jest odcisk naszych stóp na dywanie historii poezji świata.
Interesujące przedsięwzięcie. Postaram się coś napisać, może w końcu "odblokuję się" i napiszę wiersz Jeśli chodzi o grafikę, być może ogłoszenie to zainteresuje naszych użytkowników. Mamy wielu utalentowanych grafików
Chciałbym jednak odnieść się do krótkiego fragmentu: "twór Leszka Wlazło, Marcina Dydyny i ich przyjaciół" i go uzupełnić. Zabrakło w nim jednej ważnej osoby - Amandalei, która także jest Administratorem POSTscriptum. Od siebie dodam, że bez jej pomocy i zaangażowania od samego początku powstania forum, to forum prawdopodobnie w ogóle by nie ruszyło.
Zawsze można przedłużyć termin składania prac, zamiast rezygnować z publikacji. Jak chodzi o Administrację naszego forum, to pracujemy na dwie zmiany: jedna - zawodowo, druga - przy antologii. Gdyby było trochę więcej czasu... 15 luty już niebawem, a pracy od groma i więcej. Przynajmniej mi trudno w tej chwili oderwać się i skupić na drugim projekcie. Co nie znaczy, że nie będę próbował. Od kilku miesięcy nie mogę napisać wiersza, może tym razem się uda...
1 czas jest po swojej stronie, czyli nie po mojej
2 tekst z pomarańczą mam gotowy od jakiegoś czasu
3 podobnie z grafiką tylko że grafika jest ogromnego formatu i jej pixele się by nie zmieściły w załącznikach, więc musiałabym ją przeformatować, co się wiąże z pierwszym zdaniem
4 propozycja Marcina o przedłużeniu terminu wydaje się bardzo, bardzo rozsądna
serdeczności Elżbieta
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
E
jako człowiek posiadający w porywach 40-45 IQ nie bardzo rozumiem zadane tematy noo i niestety nie mogę się "wykazać" - co nie znaczy że nie chciałbym ...
może najbardziej ten ostatni motyw - jakoś rozumiem - choć nie wiem czy do końca: - moje miejsce na Ziemi + wątek miłosny + w tytule "połówka pomarańczy" - jakoś tak?
oj oj, chyba nie za wiele z tego rozumiem
mnie to trzeba prosto, jasno i łopatologicznie
wszystkie pomysły, akceptuje w ciemno, im bardziej zwariowane, tym lepsze
Tylko ukierunkuj oczekiwania Marku, tak jasno i przejrzyście, żeby moje ajkju nie było narażone na szwank
od dłuższego czasu, nosze sie z marzeniem, upchniętym głęboko w kieszeni...a kieszenie mam dziurawe
ale, do rzeczy: chciałabym otworzyć klimatyczną kawiarenkę, coś na kształt "czułego barbarzyńcy" w Warszawie
Dużo najnowszej poezji, znanej i mniej. Starej i nowej. (można wziąć w komis)
świeczki, recytacje, soczki...etc szarlotki, serniczki
i...super, popielniczek i druga połówka pomarańczy
Pomarańcze, powinny być ogólnie dostępne i wszystkie przekrojone
trochę wariactwo, ale może...się spełni
tematy przyziemne, typu rachunki i inne obrzydlistwa, doprowadzają mnie do mdłości
...napisz wierszonka, takiego wierszonka, co to będzie o twojej artystycznej duszy, o dziwach i dziwactwach, innościach, kompleksach, dołach i uniesieniach.
Wzbogać tego wierszonka o wątek miłosny (tę drugą połówkę pomarańczy), czy to istniejącą, czy też wymarzoną, albo niespełnioną - owoc części ma dwie.
W ostatniej fazie, albo też w pierwszej (jak kto woli) weź pędzelek i namaluj tło dla tego wierszonka - a tłem niech będzie ojczyzna (mała, wielka - a jaką kto se woli - taką, co to dobrze w niej jest, albo i źle, ale się ją kocha, albo i nie kocha, a stanowi jej część).
Opcji są tysiące - rąk wiązać nie chcę - trza tylko wyobraźnię uwolnić i se o tym napisać.
Interesujące przedsięwzięcie. Postaram się coś napisać, może w końcu "odblokuję się" i napiszę wiersz Jeśli chodzi o grafikę, być może ogłoszenie to zainteresuje naszych użytkowników. Mamy wielu utalentowanych grafików
Chciałbym jednak odnieść się do krótkiego fragmentu: "twór Leszka Wlazło, Marcina Dydyny i ich przyjaciół" i go uzupełnić. Zabrakło w nim jednej ważnej osoby - Amandalei, która także jest Administratorem POSTscriptum. Od siebie dodam, że bez jej pomocy i zaangażowania od samego początku powstania forum, to forum prawdopodobnie w ogóle by nie ruszyło.
POSTscriptum Marcinie jest w całości Twoim pomysłem i bardzo udanym dzieckiem. Zaprosiłeś Lidzię i wiedziałeś co czynisz. Ja jakoś przypadkiem doczłapałem ostatni do tej oazy i serce w niej zostawiłem.