POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Ogłoszenia » Szklanka, popielniczek i druga połówka pomarańczy
Szklanka, popielniczek i druga połówka pomarańczy
Autor Wiadomość
Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-02-02, 08:39   Szklanka, popielniczek i druga połówka pomarańczy

:!: UWAGA :!:

termin przyjmowania propozycji został wydłużony do 8-go marca...

Forum Poezja ART od chwili zapuszczenia pierwszego kiełka w świat internetowej poezji dzieliło się sokiem ziemi z innymi kwiatami tego ogrodu. Bodajże pierwszym naszym medialnym partnerem był Sławek ‘Plezantrop’ Majewski, później Ewa Kołodyńska, Dariusz ‘Chaci’ Moczulski, Dariusz ‘Goddam’ Sikora i inni...

Współpraca bywała różną, jak różną jest nasza twórczość.W kuchni artystycznych indywidualności musi być szafran, wanilia, anyż, ale też pieprz kolorowy, czuszka, chili i inne papryki. Jedną potrawę się wypieka, gotuje, inną delektuje podniebienie na surowo. Jedną subtelnie zjadamy podając do ust sztućcami, paluszkami, ale bywają takie, które rozrywamy utłuszczonymi dłońmi, wgryzamy zęby i targamy, cofając swój styl o kilkanaście epok - każda z tych kuchni ma swój osobisty urok, każdą należy docenić i uszanować.

W sieci, wędrując po wydzielinie niebezpiecznego ptasznika, trafić można na wiele ciekawych postaci, lub też ich skupiska. Pulsują, nadając wibracje całej pajęczynie. Przysiadam czasem obok, synchronizuję się, wbijam zęby, maceruję i karmię. W ten właśnie sposób trafiłem na fora ‘Poetycko’ i ‘POST scriptum’.

Nie potrafię określić, co tak bardzo łączy forum grupy artystycznej Aurea Dicta, forum Moniki Szostak i rodzącego się kolosa, jakim bez wątpienia jest twór Lidii Kowalczyk, Leszka Wlazło, Marcina Dydyny i ich przyjaciół. Nie ważne - ważne, że są owoce tego związku.

W ramach współpracy, informuję, że pracuję nad materiałem pot tytułem: ‘Szklanka, popielniczek i druga połówka pomarańczy’ - będzie to strona internetowa, z poezją twórców tych trzech bohem artystycznych.

Propozycje (po jednym utworze każdego autora) przyjmował będę na ‘pw’, do 15go lutego. Utwory muszą zawierać tytułowe elementy, lub ich odpowiedniki. Szklanka i popielniczek symbolizują ucieczkę od tego, ‘co wypada’. Druga połówka pomarańczy, jest potrzebą dzielenia się radościami i troskami, jest elementem miłosnym. Ponad tytuł, wymagany jest wątek, lub motyw, przedstawiający patriotyzm regionalny - autor ma tutaj trudne zadanie promocji miejsc, z którymi się identyfikuje. Z pewnością nie wszystkie propozycje zostaną przyjęte (zależy ile ich nadejdzie), ale będę się starał ,by te najbliższe myśli przewodniej się tam znalazły. Utwory podpisujemy imieniem i nazwiskiem - tak zostaną opublikowane.

Równolegle oczekuję propozycji grafik, w które ubiorę tę symboliczną, pamiątkową stronę.

Wierzę, że ów pomysł zbliży nasze fora, użytkowników i wspólny cel, jakim jest odcisk naszych stóp na dywanie historii poezji świata.

Zapraszam do udziału.

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-02-02, 08:40   

- administratorów proszę (jeśli to nie kłopot) o komunikat i masową informację.

Marcin 

Wysłany: 2008-02-02, 11:16   

Interesujące przedsięwzięcie. Postaram się coś napisać, może w końcu "odblokuję się" i napiszę wiersz :hyhy: Jeśli chodzi o grafikę, być może ogłoszenie to zainteresuje naszych użytkowników. Mamy wielu utalentowanych grafików :)

Chciałbym jednak odnieść się do krótkiego fragmentu: "twór Leszka Wlazło, Marcina Dydyny i ich przyjaciół" i go uzupełnić. Zabrakło w nim jednej ważnej osoby - Amandalei, która także jest Administratorem POSTscriptum. Od siebie dodam, że bez jej pomocy i zaangażowania od samego początku powstania forum, to forum prawdopodobnie w ogóle by nie ruszyło.

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-02-02, 11:34   

...no ba! Poprawka wstawiona

:padam: <-dla Amandalei

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-02-09, 11:40   

Pragnę poinformować, że na chwilę obecną otrzymałem:

3 utwory z Poezja ART;
1 utwór z Poetycko;
0 utworów z Post Scriptum;

0 grafik...

...liczę, że ten wynik niedługo się zmieni
(w przeciwnym wypadku publikacja nie wyjdzie).

Marcin 

Wysłany: 2008-02-09, 13:33   

Zawsze można przedłużyć termin składania prac, zamiast rezygnować z publikacji. Jak chodzi o Administrację naszego forum, to pracujemy na dwie zmiany: jedna - zawodowo, druga - przy antologii. Gdyby było trochę więcej czasu... 15 luty już niebawem, a pracy od groma i więcej. Przynajmniej mi trudno w tej chwili oderwać się i skupić na drugim projekcie. Co nie znaczy, że nie będę próbował. Od kilku miesięcy nie mogę napisać wiersza, może tym razem się uda...

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2008-02-09, 16:47   

się przywitam :)

1 czas jest po swojej stronie, czyli nie po mojej
2 tekst z pomarańczą mam gotowy od jakiegoś czasu
3 podobnie z grafiką :) tylko że grafika jest ogromnego formatu i jej pixele się by nie zmieściły w załącznikach, więc musiałabym ją przeformatować, co się wiąże z pierwszym zdaniem

4 propozycja Marcina o przedłużeniu terminu wydaje się bardzo, bardzo rozsądna

serdeczności
Elżbieta
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-02-09, 22:31   

jako człowiek posiadający w porywach 40-45 IQ nie bardzo rozumiem zadane tematy noo i niestety nie mogę się "wykazać" - co nie znaczy że nie chciałbym ...
może najbardziej ten ostatni motyw - jakoś rozumiem - choć nie wiem czy do końca: - moje miejsce na Ziemi + wątek miłosny + w tytule "połówka pomarańczy" - jakoś tak?

amandalea 
Lidia Kowalczyk

Wysłany: 2008-02-09, 22:38   

Marku, przepraszam ale na razie nie dam rady :zalamany:
rzekł uczeń mistrza

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-02-10, 09:08   

...termin jest rozważany (decyzję podejmę 15go), ale pogonić muszę i pomarudzić sobie trochę - no!

Marek, 40-45 IQ - to tak akurat do tego tematu...

...niektórzy traktują temat dosłownie, a to nie o to chodzi. Kryteria mają być krajobrazem, który wzbudzi wasze refleksje...

...nie wolno pisać pod zamówienie - poezja ma se sama wypływać ze serducha.

eva_14 

Wysłany: 2008-02-10, 09:24   

oj oj, chyba nie za wiele z tego rozumiem
mnie to trzeba prosto, jasno i łopatologicznie
wszystkie pomysły, akceptuje w ciemno, im bardziej zwariowane, tym lepsze
Tylko ukierunkuj oczekiwania Marku, tak jasno i przejrzyście, żeby moje ajkju nie było narażone na szwank

od dłuższego czasu, nosze sie z marzeniem, upchniętym głęboko w kieszeni...a kieszenie mam dziurawe
ale, do rzeczy: chciałabym otworzyć klimatyczną kawiarenkę, coś na kształt "czułego barbarzyńcy" w Warszawie

Dużo najnowszej poezji, znanej i mniej. Starej i nowej. (można wziąć w komis)
świeczki, recytacje, soczki...etc szarlotki, serniczki

i...super, popielniczek i druga połówka pomarańczy
Pomarańcze, powinny być ogólnie dostępne i wszystkie przekrojone :)

trochę wariactwo, ale może...się spełni
tematy przyziemne, typu rachunki i inne obrzydlistwa, doprowadzają mnie do mdłości

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-02-10, 12:09   

...napisz wierszonka, takiego wierszonka, co to będzie o twojej artystycznej duszy, o dziwach i dziwactwach, innościach, kompleksach, dołach i uniesieniach.

Wzbogać tego wierszonka o wątek miłosny (tę drugą połówkę pomarańczy), czy to istniejącą, czy też wymarzoną, albo niespełnioną - owoc części ma dwie.

W ostatniej fazie, albo też w pierwszej (jak kto woli) weź pędzelek i namaluj tło dla tego wierszonka - a tłem niech będzie ojczyzna (mała, wielka - a jaką kto se woli - taką, co to dobrze w niej jest, albo i źle, ale się ją kocha, albo i nie kocha, a stanowi jej część).

Opcji są tysiące - rąk wiązać nie chcę - trza tylko wyobraźnię uwolnić i se o tym napisać.

No!

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2008-02-12, 20:13   

Marcin Dydyna napisał/a:
Interesujące przedsięwzięcie. Postaram się coś napisać, może w końcu "odblokuję się" i napiszę wiersz :hyhy: Jeśli chodzi o grafikę, być może ogłoszenie to zainteresuje naszych użytkowników. Mamy wielu utalentowanych grafików :)

Chciałbym jednak odnieść się do krótkiego fragmentu: "twór Leszka Wlazło, Marcina Dydyny i ich przyjaciół" i go uzupełnić. Zabrakło w nim jednej ważnej osoby - Amandalei, która także jest Administratorem POSTscriptum. Od siebie dodam, że bez jej pomocy i zaangażowania od samego początku powstania forum, to forum prawdopodobnie w ogóle by nie ruszyło.

POSTscriptum Marcinie jest w całości Twoim pomysłem i bardzo udanym dzieckiem. Zaprosiłeś Lidzię i wiedziałeś co czynisz. Ja jakoś przypadkiem doczłapałem ostatni do tej oazy i serce w niej zostawiłem. :)

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2008-02-12, 20:13   

Marku bez wydłużenia nie dam rady. :)

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2008-02-12, 20:37   

Leszek Wlazło napisał/a:
Marku bez wydłużenia nie dam rady. :)

- wydłużam termin do zjazdu w Lublinie, ale to już ostatecznie.

Potem będę już zbierał materiały ze zjazdu, by zrobić pamiątkową stronę. W między czasie powstaje jeszcze kilka stron - nie wyrobię.

Liczę, że to wydłużenie będzie mieć sens.

POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Ogłoszenia » Szklanka, popielniczek i druga połówka pomarańczy

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie