POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Różne gatunki prozy » Opowiadanie pyszałka
Opowiadanie pyszałka
Autor Wiadomość
Owsianko 
owsianko

Wysłany: 2009-12-15, 17:38   Opowiadanie pyszałka

Wyobrażam sobie, że napisałem opowiadanie i choć można się z tego uśmiać, zostało wydrukowane. Zakładam, że ktoś je przeczytał. Zachęcony, biorę się za kolejne, tym razem świadomie, wierząc w potrzebę jego napisania, no i w to, że pokrzepi mnie na znaczeniu. Jednak następne też było do chrzanu. Zacząłem pisać trzecie. Też o niczym, ale z mile widzianą pointą. Pointa, razem z opowiadaniem, znalazła się w druku i otrzymałem, na początek, wiązankę słów z otuchami.

Wyobrażam sobie, że nabrałem ochoty do istnienia w modnym kolorze, a profesja wziętego nudziarza zaczęła mi konweniować. Przejęty sodową rolą, wziąłem się do pisania kobyły. Ale powieść w wydaniu bufona ma swoje za uszami: atrakcyjny wątek, miłosną i koniecznie trzymającą za grdykę akcję, obleśnie żwawą i o społecznym wydźwięku, dużo wyczynowego seksu, egzystencjalnych muld, pomarańczowych zachodów słońca na tle westchnień i niedostępnych gór, romantyczne pogwarki z najstarszymi góralami, bosymi filozofami zmierzającymi do życiowej prawdy przez piach po szkle, frazesowe kontenery ze starymi śpiewkami, rozterkowy zawrót głowy, sława, chwilowo modne znajomości, listy ze stekiem gratulacji, telefaksy od rozdzierających cudze szaty nad nie swoimi upadkami, jakieś monstrualnie skąpe honoraria, a wszystko nafaszerowane troską o człowieka, spreparowane tak, by wyciągnąć z pióra następny przekaz.

Zgodnie z przepisem na rewelację, wziąłem się za tworzenie fabularnego pieścidełka. Powiedziałem sobie, że jeśli taka liryczna fujara jak X, mógł zmajstrować “Przygody Y w Z”, to tym bardziej ja, którym sporo chwil odślęczał przy czytaniu Jaspersa, Fromma i Blablaka, ja, który, nie chwalący, znam Cendrasa na wyrywki, a w małym palcu mam wszystkie nie napisane utwory Nabokova!

Obecnie, już po publikacji dzieła, które okazało się takie tam i było nieźle ambitną ramotą, jeszcze jedną książką, jakby powiedział Cortazar, uważam za minus powieści fakt, że w ogóle trzeba ją pisać. I dlatego wolę wyobrażać sobie, że napisałem opowiadanie, którego nikt nie przeczytał.

artur bodler
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-20, 20:52   

Ja chyba zbyt powierzchownie odbieram powyższe bo dla mnie to jakaś forma pyszałkowatości pudrowana zaschniętą skromnością :] . Syk syk?

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2009-12-20, 21:45   

kamil kwidziński napisał/a:
Syk syk?

Jak "wąnż"?

Owsianko 
owsianko

Wysłany: 2009-12-21, 04:06   

Kamil K.

takiego komentarza spodziewałem się

pozdrawiam sykliwie

artur bodler
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-21, 13:37   

:)

Również!

Owsianko 
owsianko

Wysłany: 2009-12-21, 22:08   

Kamilku, dziecino!

dłużej piszę, niż Ty żyjesz

artur bodler
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-22, 09:41   

To odnośnie mojego od-pozdrowienia?

Mniejsza o to. Dzięki za informację. :)

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2009-12-22, 10:14   

Znacie się skąd inąd? I to ciąg dalszy jakiejś innej "dyskusji"?
Bo tutaj powodów nie widzę! Sam żarartowałem z tym "wenżem".
A
Owsianko napisał/a:
Kamilku, dziecino!

dłużej piszę, niż Ty żyjesz

Jest niemerytoryczne! Ba! Chyba nawet niestosowne! :zalamany:
Marek

artur bodler
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-22, 10:17   

Nic nie wiem o istnieniu znajomości mojej z Owsiankiem, Marku. :)
Ale jak widać takich jak ja, to Owsianko zjada na śniadanie!
Nie ma żartów!

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2009-12-22, 10:24   

Daj pokój!
Ale, owszem wyżej zacytowanych zwrotów nigdy nie używam choć już też przeciem starowinkowy! Po prostu nie wypada!

Owsianko 
owsianko

Wysłany: 2009-12-22, 17:24   

Kamil Kwidzyński

Znamy się z Salonu Literackiego

Marek Jastrząb (Owsianko)

artur bodler
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-22, 17:30   

*Kwidziński

Miło mi!

Owsianko 
owsianko

Wysłany: 2009-12-22, 17:31   

Marek + Kamil

dobra: cofam dziecinkę i inne niestosowności

przepraszam wigilijnie

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2009-12-22, 17:50   

Owsianko napisał/a:
Marek + Kamil

przepraszam wigilijnie

Miło mi ! :)

amandalea 
Lidia Kowalczyk

Wysłany: 2009-12-22, 18:59   

Marek napisał/a:
Owsianko napisał/a:
Marek + Kamil

przepraszam wigilijnie

Miło mi ! :)

Uff...mi również kamień spadł z serca, bo z przykrością czytałam waszą "rozmowę"
Pozdrawiam ciepło :)
rzekł uczeń mistrza

POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Różne gatunki prozy » Opowiadanie pyszałka

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie