Wysłany: 2010-03-12, 22:36 "Wiersze ze słów" tekst Agnieszki Wolny-Hamkało
Piotr Sommer, Pomona, Wrocław
Wiersze ze słów. A z czego by innego? A jednak tytuł najnowszej książki Piotra Sommera jest wyjątkowo trafny. Bo te wiersze zrobione są "ze słów" w sposób szczególny. To językowe zabawki, piękne wypadki przy mówieniu - przez poetę wyłuskane, przyszpilone, umieszczone w gablotkach kartek. Sommer staje się antropologiem języka, a jednocześnie dzieckiem w sklepie z zabawkami - zachwyconym, bawiącym się tym, "jak się mówi" i "jak się nie mówi". Ma ubaw, pokazując nam nasze słowne przyzwyczajenia, koleiny, z których czasem wypadamy, kalecząc język albo znienacka sprawiając piękno jakimś jasnym zdaniem. Oto alchemia języka - ciążący ku prawdzie, fascynujący system. Dlaczego niektóre słowa w zdaniu się nie kleją, inne zaś jawnie się przyciągają? "Nie jest jasne / w którą stronę cytujesz to zdanie" - pisze Sommer. "Mam to rozumieć / czy mam o tym pisać" - pyta. I - masz się zachwycać - odpowiada książka - tym, że wciąż można o tym samym mówić inaczej, na nowo. Że w czasach znużenia sztucznymi podnietami język jest tym, co nie zawodzi, co jest prawdziwe. Stając się takim radarem, nie może Sommer niewinnie mówić, niewinnie słuchać języka. Medium wybija się na pierwszy plan, tekst natychmiast staje się metatekstem. To niebywale kręci poetę i jest spora szansa, że i czytelnika "zakręci". Niedawno Sommer wydał "Dni i noce" - rzecz szerszą, pojemniejszą. Opublikowanie "Wierszy ze słów" osobno to dobry pomysł. Mądra przygoda z językiem w niczym nie ustępuje poprzedniej książce: całkowicie niepodległy, osobny projekt.
Źródło: Duży Format
Polecam. Warto poczytać Pana Sommera.
_________________ kroplą miodu pocieszamy błaznów
lub sami ze sobą rozgryzamy liść mięty
artur bodler [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-12, 22:55
Agnieszka Hamkało pisze ciekawe teksty (w sensie, że wiersze). Prowadzi/ła też przyzwoity program ,,Hurtownia Książek" na tvp1. Przepraszam za wtręt, ale zabłysnęła mi w główce jej przyjemna postać.