Powolny upadek boli bardziej niż szybki zgon. Aby co chwilę odbijać się od dna, trzeba ćwiczyć się przez wiele lat. Wszyscy wiedzą, że nadzieja jest matką głupich, ale nasza matka ma w sobie ogromną siłę, która trzyma za gardło i nie puszcza do ostatniego tchnienia. Wyjechać stąd? Ta myśl prześladuje mnie każdego dnia. Wielu już naszym kwiatom wypowiedziało umowę. Ta ziemia ma jednak moc, która nie pozwala im spokojnie spać.
A ja każdego dnia wracam do swojej celi. Zaczyna się cowieczorny teatr lalek z przypiętymi na sztywno uśmiechami. Myśli tysiąca klątw, krzątanie się bez celu, wstyd. Jej cień znieruchomiały na północnej ścianie, mój na południowej w identycznej pozie.
Marcinie
czy to opowiadanie?
może jego początek, środek, fragment?
proza poetycka? blogowa notka?
I tu sugestia, jednocześnie prośba do Adminów: a może założyć dział prozaicznych utworów (gatunkowo) nieokreślonych?
wczesnym latem
E
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
E
Elżbieto, zanim to zamieściłem, wysłałem pytanie do Administracji, gdzie mam to zamieścić. Wiem, że nie ma tu działu na miniatury prozą, więc zamieściłem tam, gdzie zostałem skierowany. Odpowiadając na Twoje pytanie, zapytam - może blogowa notka? Jak myślisz?
Elżbieto, zanim to zamieściłem, wysłałem pytanie do Administracji, gdzie mam to zamieścić. Wiem, że nie ma tu działu na miniatury prozą, więc zamieściłem tam, gdzie zostałem skierowany. Odpowiadając na Twoje pytanie, zapytam - może blogowa notka? Jak myślisz?
Marcinie, myślę, że tak, lub proza poetycka.
Najlepszy - moim zdaniem - byłby osobny dział na: utwory nieokreślone.
Bezgatunkowy kalejdoskop wczesnym latem
E
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
E
Marcinie, myślę, że tak, lub proza poetycka.
Najlepszy - moim zdaniem - byłby osobny dział na: utwory nieokreślone.
Bezgatunkowy kalejdoskop wczesnym latem
E
Być może Administracja się przychyli i założy dział w stylu tekstów blogowych
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz
artur bodler [Usunięty]
Wysłany: 2010-06-25, 15:55
Tworzenie kolejnych działów do niczego nie prowadzi. Już lepiej, w ostateczności, po prostu zmienić tytuł i opis działu ,,proza poetycka" na bardziej ogólny - moim zdaniem.
Albo zostawić jak jest. Ja jeszcze zamieszczę z 3-4 teksty o podobnej formie i będzie po kłopocie. Ewentualnie można przenieść, jeśli bardziej nadaje się do innego działu...
artur bodler [Usunięty]
Wysłany: 2010-06-25, 16:10
Tzn. ja czytam i szczerze mówiąc nie patrzę jaki to dział.
Wysłany: 2012-10-03, 23:41 Re: I po co to wszystko
Marcin napisał/a:
Powolny upadek boli bardziej niż szybki zgon. Aby co chwilę odbijać się od dna, trzeba ćwiczyć się przez wiele lat. Wszyscy wiedzą, że nadzieja jest matką głupich, ale nasza matka ma w sobie ogromną siłę, która trzyma za gardło i nie puszcza do ostatniego tchnienia. Wyjechać stąd? Ta myśl prześladuje mnie każdego dnia. Wielu już naszym kwiatom wypowiedziało umowę. Ta ziemia ma jednak moc, która nie pozwala im spokojnie spać.
A ja każdego dnia wracam do swojej celi. Zaczyna się cowieczorny teatr lalek z przypiętymi na sztywno uśmiechami. Myśli tysiąca klątw, krzątanie się bez celu, wstyd. Jej cień znieruchomiały na północnej ścianie, mój na południowej w identycznej pozie.
To tekst zdecydowanie z gatunku 'moich"
Zastanawiam się tylko nad wytłuszczonymi... czy bez nich nie byłoby lepiej?...
Tak czy inaczej - lubię takie miniaturki.
Może się kiedyś odważę i zamieszczę jakąś swoją........