POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Ogłoszenia » Piknik poetycki w Krakowie :)
Piknik poetycki w Krakowie :)
Autor Wiadomość
Hania 
Hanna Dikta

Wysłany: 2010-08-17, 15:48   Piknik poetycki w Krakowie :)

W najbliższą sobotę, 21 sierpnia, po raz pierwszy w Krakowie odbędzie się „Poesia Picnic”. Miejscem spotkania z poezją będzie Park Jordana. Oprócz ogromnej dawki poezji czytanej i śpiewanej, warsztatów literackich, spotkań z artystami zaplanowano również krakowski półfinał ogólnopolskiego konkursu poetyckiego „Młodzi na łodzi”realizowanego we współpracy z Instytutem Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk. Pikniki poetyckie są organizowane w trzech miastach: Poznaniu, Krakowie i Warszawie. Głównym organizatorem i pomysłodawcą jest Wydawnictwo Bramasole.

Spotkanie z poezją miłosną, buntowniczą, podróżniczą, czytanie, śpiewanie i „rapowanie” poezji, spotkania z artystami, dyskusje i warsztaty to tylko część z atrakcji przygotowanych z okazji Poesia Picnic. W programie są również zajęcia malarskie „Malowanie poezji”, inscenizacje wierszy dla dzieci, taniec z wachlarzami, konkursy i zabawy. Wszystko w piknikowej atmosferze, wśród zieleni, z doskonałym poczęstunkiem. O poezji opowiedzą m.in. Agnieszka Żelazko (Główny Organizator pikników, właściciel Wydawnictwa Bramasole), Łukasz Tabin (Krytyk Literacki, Redaktor Naczelny portalu Pro Arte), Aneta Boryczko (Psycholog, autorka tekstów do magazynu „The Polish Observer”, autorka tekstów piosenek), Marika Krajniewska (Pisarka, autorka książek: „Papierowy Motyl”, „Zapach malin”, „Era Kobiet”).

Integralną częścią pikników poetyckich jest ogólnopolski konkurs poetycki „Młodzi na łodzi”. Co wyróżnia nowy konkurs od pozostałych? Przede wszystkim możliwość wygrania darmowych, rocznych warsztatów literackich w Polskiej Akademii Nauk, które mają sprzyjać podejmowaniu samodzielnej twórczości poetyckiej, prozatorskiej, translatorskiej, dziennikarskiej oraz krytycznoliterackiej. Można wygrać również wydanie własnego tomiku oraz publikację wierszy w magazynie „Bluszcz”. Podczas Poesia Picnic, 21 sierpnia odbędzie się także krakowski półfinał konkursu „Młodzi na łodzi”, w którym swoje wiersze wyrecytuje siedmiu półfinalistów: Klaudia Raczek, Arkadiusz Stosur, Dominika Chmiel, Hanna Dikta, Przemysław Moroz, Monika Ślusarczyk, Mateusz Marek.

Partnerem krakowskiego pikniku poetyckiego został prestiżowy Ośrodek „Klub 1906”. Imprezę swoim patronatem objęło również Studium Literacko Artystyczne Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz eMULTIpoetry – edukacyjny, międzynarodowy projekt poetycki realizowany z programu Unii Europejskiej Grundtvig, prowadzony przez instytucje kultury w Polsce, Niemczech, Francji, Włoszech, Hiszpanii i Grecji

Patronami medialnymi „Poesia Picnic 2010” są: magazyn Bluszcz, TVP Kraków, TVP Poznań, Lounge Magazyn, Lounge TV, Radio Merkury, Echo Miasta, Twój Tydzień Wielkopolski, Echo Poznania.pl, Serwis Kulturalno-Literacki Pro Arte, Radio Afera oraz Fundacja Commitment to Europe Arts & Business. Głównym organizatorem pikników poetyckich oraz konkursu „Młodzi na łodzi” jest wydawnictwo Bramasole.

Zapraszamy na Poesia Picnic w Krakowie
21 sierpnia, w godzinach 12:00 – 21:00
Park Jordana, przy Ośrodku „Klub 1906”
Al. 3 Maja 11a
Więcej informacji: www.piknikipoetyckie.pl

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2010-08-17, 21:47   

Pewnie pojedziesz...?
:)

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2010-08-17, 21:55   

Pogrubiłem naszą półfinalistkę aby była lepiej widoczna. Trzymamy kciuki Haniu. :)

amandalea 
Lidia Kowalczyk

Wysłany: 2010-08-17, 22:10   

Leszek Wlazło napisał/a:
Trzymamy kciuki Haniu. :)

Jasne, że trzymamy :)
rzekł uczeń mistrza

Abi 

Wysłany: 2010-08-17, 22:21   

Haniu,
nawet nie wiesz jak ubolewam,
że w tym terminie wypada mi Tęgoborze,
a Kraków,
tydzień później (28-29.08),
ale słowa jak te koty
nie jednakimi chadzają ścieżkami...

pozdrawiam
:) M.

Hania 
Hanna Dikta

Wysłany: 2010-08-17, 22:30   

Bardzo mi miło, dziękuję. Ucieszył mnie ten półfinał ogromnie. Na przejście do finału liczę umiarkowanie (zresztą Warszawa daleko), znacznie bardziej na mile spędzony czas. :)
Dafne, to rzeczywiście szkoda. :(
Pozdrawiam :)

el 

Wysłany: 2010-08-17, 22:32   

Myślami z Tobą Haniu :)

Hania 
Hanna Dikta

Wysłany: 2010-08-17, 22:48   

Dziękuję, El. I doceniam. :)
Dodam tylko, że radość z półfinału tak duża, bo jury w wyjątkowym składzie: Anna Nasiłowska, Leszek Szaruga (Aleksander Wirpsza), Piotr Śliwiński, Agnieszka Żelazko i Marika Krajniewska.
A w Krakowie dla odmiany zdecyduje publiczność. :)

Hania 
Hanna Dikta

Wysłany: 2010-08-21, 23:30   

Kciuki bardzo mi się przydały, choć finaliści zostali wybrani wcześniej i również przez jurorów, a dzisiaj tylko ogłoszono wyniki. Jadę do stolicy! :D Za dwa tygodnie będę jedną z sześciu osób walczących o główną nagrodę w Warszawie. Sześć osób na ponad tysiąc trzysta biorących udział w konkursie, to chyba całkiem niezły wynik. ;) :D

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2010-08-21, 23:32   

Hania napisał/a:
Kciuki bardzo mi się przydały, choć finaliści zostali wybrani wcześniej i również przez jurorów, a dzisiaj tylko ogłoszono wyniki. Jadę do stolicy! :D Za dwa tygodnie będę jedną z sześciu osób walczących o główną nagrodę w Warszawie. Sześć osób na ponad tysiąc trzysta biorących udział w konkursie, to chyba całkiem niezły wynik. ;) :D

No to nie puszczamy kciuków. :)

Irena 

Wysłany: 2010-08-22, 10:53   

Hania napisał/a:
Za dwa tygodnie będę jedną z sześciu osób walczących o główną nagrodę w Warszawie. Sześć osób na ponad tysiąc trzysta biorących udział w konkursie, to chyba całkiem niezły wynik.

NO, kobieto...trzymać będę non stop ! POwiadom natychmiast o wynikach, bo nie będzie mnie miał w tym czasie kto karmić i padnę z głodu....a kciuków nie puszczę :D
Buziaki serdeczne Haniu.
anioła który odszedł w ciszę
- Grzegorz Szafoni

Ewa 
...zobaczyć tęczę...

Wysłany: 2010-08-22, 11:04   

Byłam, ściskałam finalistkę
czekam na opublikowanie wyników
i oczywiście wiersza
:) :oczami: :)

Hania 
Hanna Dikta

Wysłany: 2010-08-22, 22:42   

Leszku, Ireno, Ewo - bardzo dziękuję. :) Przyjemnie wiedzieć, że podzielacie moją radość i będziecie wspierać kciukami 4.09. Pozdrawiam :)

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2010-08-22, 22:59   

Haniu, i ja też, ja też :) gratuluję połówki i kciuki będę za finał trzymać.

sierpniowo
E
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

el 

Wysłany: 2010-08-22, 23:16   

I ja dalej z Tobą :) To już sukces Haniu! Powodzenia :)

POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Ogłoszenia » Piknik poetycki w Krakowie :)

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie