Otóż jest tak: drugiego czerwca przypada rocznica wizyty Jana Pawła II w moim miasteczku.
Z tej okazji powierzono mi "zrobienie" programu poetycko muzycznego w tym kościele, który Papieża gościł. Nooo, i ja się zgodziłem - pod warunkiem, że to będzie tylko mój autorski projekt bez żadnych dodatków pt. "słodzeniowo-pochwalno-dziękczynnych".
I część - w formie specyficznej homilii - czyli coś co będę mówił wplatając wiersze swoje i cudze + plumkanie na pianinie (moje albo kogoś- tego jeszcze nie wiem). II część to recital fortepianowy.
Pomyślałem sobie, że najlepszym wyjściem będzie poproszenie Was moi drodzy o to byście w sposób wirtualny wzięli udział w tym przedsięwzięciu. Więc proszę Was o przysłanie na mój adres losno@o2.pl swoich wierszy dotyczących osoby Papieża. Sądzę, że prawie każdy piszący "coś" tam ma zarówno z czasów kiedy On żył a także kiedy już odszedł.
Oczywiście każdy przed swoim tekstem będzie wymieniony z imienia i nazwiska, miejsca gdzie mieszka - żeby to stało się taką wspólnotową "sprawą" ... - naszego PS ! - co też - to oczywiste - zaznaczę.
Pochwały i krytyka pomysłu mile widziane!
Marek
Marku, może wyślij pw do wszystkich?
Ja, niestety nie napisałam nic o Janie Pawle II... i nie mogę Ci pomóc. Wiem jednak, że na stronie Poezja Polska
http://www.poezja-polska.pl/fusion/main.php
jest wiele tekstów, które by mogły Ci pomóc. Może zaloguj się tam i daj ogłoszenie na Forum? Poszukaj w samych tekstach ...
serdecznie E
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
E
eeee, coś mi się wydaje, że zrezygnuję ... wycofam się ...
ja tam nie lubię wielkich słów,flag, tytułów, transparentów ...
a już tu mi narzucają; "Artyści Gorzowa Papieżowi JP II" ..... itd..
dam sobie spokój ...
najbardziej cenie sobie swoją niezawisłość, niezależność ...
Marku! - jeśli mieliby potraktować jako "występ kabaretowy" zamiast powagi i pokory
- bez zbytniego szumu, daj sobie spokój.
Z drugiej strony jednak myślę, że warto...
bo wiadomo małą cegiełkę "Ku pamięci" dołożyłbyś
Przemyśl! Wiersze pewnie się znajdą...jeszcze trochę czasu zostało!
Jeśli nie będzie TU - poproszę znajomych!
Marku, nie wycofuj się.
Naprawdę poszukaj na PP, jeśli chcesz, to ja poszukam i dam ogłoszenie na Forum. Pamiętam, że były tam różne teksty, które warto byłoby przeczytać. Poszukam, dam Ci znać. Dobrze?
serdecznie E
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
E