Wysłany: 2012-06-09, 10:49 Re: na pierwszy rzut oka - o kasztanku
AsiaArwen napisał/a:
Dlaczego pani patrzy tak krzywo 5-5
przecząc kłamie w oczy żywo? 4-4
Kolczaste odzienie może szokuje 6-5
i samoczynnie marsy wywołuje? 5-6
Wrażliwiec bywa pozory stwarza, 5-5
by nie dotarła doń chytra zaraza. 5-6
Proszę tak szybko ocen nie wydawać, 5-6
tylko wnikliwiej cechy poznawać. 5-5
Czyż mądrością myśl nie urzeka, 4-5
iż nie szata zdobi człowieka? 4-5
Asiu, żeby tak słodko nie było, że tylko chwalą i chwalą, to dosypię Ci trochę dziegciu.
Bajka a szczególnie rymowana powinna bawić, cieszyć, skłaniać do przemyśleć i płynąć. U Ciebie nie płynie, bo można powiedzieć, że jest arytmiczna. Źle się przez to czyta.
W cytowanym wierszu zaznaczyłem ilości sylab w warstwach przed i pośredniówkowych.
Inną sprawą są rymy. Niestety trzy z pięciu, to rymy gramatyczne. Wyeksploatowane w poezji do bólu i co gorsza, ich użycie, poprzez nachalne współbrzmienia, odciąga od treści.
To może tyle, bo grzeszków jest tu więcej, ale nie chciałbym całkiem zniechęcić.
tak szczere i fachowe komentarze mobilizują do bycia lepszą, a ja przyznam się "bez bicia", że nie czuję się dobrze w rymowanych bajeczkach, to był przypływ chwili, parę lat temu byłam na wyprawie z aparatem - pstryk kasztanka i jakoś tak słowa "popłynęły"
dziękuję za krytykę, potrzebna jest jak najbardziej, a zbyt dużo słodyczy "mdli"
tak szczere i fachowe komentarze mobilizują do bycia lepszą, a ja przyznam się "bez bicia", że nie czuję się dobrze w rymowanych bajeczkach, to był przypływ chwili, parę lat temu byłam na wyprawie z aparatem - pstryk kasztanka i jakoś tak słowa "popłynęły"
dziękuję za krytykę, potrzebna jest jak najbardziej, a zbyt dużo słodyczy "mdli"
zaciekawiło mnie to pstrykanie ponieważ na portalu jest dział fotografii, to poprosimy o wstawienie swoich zdjęć na np. www.garnek.pl i linku do miniaturki na Forum
pstryk i zrobione, już mam konto na wymienionym przez Ciebie, Leszku, portalu
dodałam tam też kilka swoich kadrów, już przemieszczam się do działu fotek