Daje wam dawkę przesączonej smutkiem i bólem sonet. Proszę was abyście się wypowiedzieli o nim, czy w ogóle do nadaje się do czytanie itd. Z góry dziękuje za komentarze i poświęcony dla mnie czas.
Męczę Cię pewnie, nie umiejąc dojść do sedna.
Wad mam całe setki, mogę to zapewniać
Lecz jeśli Jesteś pewna, że jestem tą osobą,
ja na pewno podzielę to uczucie z Tobą
Moja ciemną strona, ciemniejsza strona życia
W moim sercu złe wątki, wszystkie są do ukrycia
Strach mnie wypełnia, jedno z najgorszych cierpienień
Nic nie jest straszniejsze, niż ból przez odrzucenie
Nie chcę byś była tylko smutnym epizodem.
Pięknym posagiem, lecz niczym więcej niż totem
Ptakiem co ma skrzydła, ale tylko nielotem.
Lecz nie obchodzi mnie ile to kosztuje
Tylko daj mi znak czy coś do mnie czujesz
Albo jesteśmy My, albo ktoś inny potem.
Literówki i błędy ortograficzne poprawiłem.
Więc następnym razem, proszę, zwróć uwagę na to jak piszesz. Bądź dokładniejszy.
Co do treści nie będę się wypowiadał, to Twoje emocje.
Co do zapisu? No jest to trochę nieporadne. W niektórych wersach niegramatyczne.
Nie znaczy, że złe. Trzeba próbować, próbować, próbować!
Zachęcam do tego!
Wiele lat temu na jednym z opiniotwórczych portali literackich zamieściłem, jak myślałem, sonet. Moim pechem, a może szczęściem było to, że jednej z osób, rozmiłowanej w sonetach, zechciało się skomentować mój sonetopodobny twór. Wyjaśniła mi, że sam układ dwóch tetrastychów i dwóch tercyn, nie czyni jeszcze z wiersza sonetu.
Z portalu ściąga.pl zaczerpnąłem taką oto definicję sonetu:
Sonet, to kunsztowna kompozycja poetyckiego utworu literackiego, która złożona jest z 14 wersów zgrupowanych w dwóch czterowierszach (tetrastychach), rymowanych zwykle abba abba i dwóch trójwierszach (tercynach). Pierwsza zwrotka zwykle opisuje temat, druga odnosi go do podmiotu wiersza, a tercyny zawierają refleksję na jego temat.
a za wikipedią mamy dalej:
W odmianie włoskiej sonetu dwie ostatnie zwrotki mają rymy podwójne (cdd cdc, cdc dcd itp.) tak ułożone, by nie można ich było zamienić na czterowiersz i dwuwiersz.
Przeczytaj te definicje i porównaj ze swoim tekstem.
Wg. mnie sonet włoski to wyższa szkoła jazdy i powinno się tej formy używać do wyższych poetyckich celów. Jako bolid formuły jeden powinna mieć części adekwatne do wyczynu, czyli skład sylabiczny lub sylabotoniczny, ze średniówką sztywno osadzoną w stałym miejscu, z wyszukanymi rymami okalającymi w tetrastychach i ściśle ułożonymi w tercynach.
Jeśli wyjaśnienia natury ogólnej nie zadowolą Cię, to mogę przejść do szczegółowego omówienia strof, ale to może troszeczkę boleć.