POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze wolne i białe » Z cyklu "Teksty inspirowane" Przeszłość ucieka na
Z cyklu "Teksty inspirowane" Przeszłość ucieka na
Autor Wiadomość
Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2014-07-05, 21:27   Z cyklu "Teksty inspirowane" Przeszłość ucieka na

x x x

Przeszłość ucieka nam spod rąk
(Anna Maria Musz wers pierwszy z wiersza
Plan zagospodarowania przestrzennego
Tomik Odrastamy z kamienia)

O tak Anno
Zapominamy twarze
Ulice domy
Nade wszystko zdarzenia
Te
nie wszystkie

Zabijają które ościeniem w skrzelach pamięci

A ostrze ich niestępione
i drwią z czasu który minął

Są i są

Jest że tęskni się z czułością nazywając chwile

Niebieski kubek z przedstawionym na dnie słonikiem
Pij pij mleczko słonik czeka na ciebie

Jest i zgroza

Tamte dźwięki pianina
chorej na astmę Anielki
(rówieśnicy w latach)
które wieczorami latem z otwartych okien

I już nie wiem co bardziej pamiętam
Jej kaszel w parne noce
czy cismolowy nokturn Chopina

Ta przeszłość Anno nie uciekła
Nie wyblakła
Została

Nie wypali się powoli
jak znicz na Anielkowym nagrobku

gracjana 
gracjana

Wysłany: 2014-07-05, 22:40   

do szlifu
Halina Poświatowska

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2014-07-05, 22:55   

To nic
jedna łza
spłynęła do ust
kroplą żalu

To nic
jednego diamentu
zabraknie Panu Bogu

To nic
nie my jedni
zapominamy
swoich twarzy

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2014-07-05, 22:57   

trochę dużo masz tych "i" - tak mi się wydaje - może z niektórych zrezygnujesz?

wojna światów
[Usunięty]

Wysłany: 2014-07-06, 19:51   

Zacznę od tego, że chyba nigdy nie napisałam tekstu pod wpływem inspiracji czyimiś słowami. Co najwyżej coś dopowiadałam cytatem, ale budować na nim wiersz... Zawsze Ci tego zazdrościłam, Marku, bo już nieraz pisywałeś przecież teksty inspirowane.

Przeszłość - o niej tu piszesz. Przeszłość powraca do nas w przedziwny sposób... Spośród wyblakłych wspomnień wyłaniają się czasem nie te, które były według nas kluczowe, ani te, które zapamiętać chcielibyśmy za wszelką cenę, lecz takie, które sprawiają ból, wywołują niepokój. A może nasza pamięć jest mądrzejsza od nas i naszego "chcenia", i z miliona przeżyć wydobywa te, które stanowią sedno życia?
Jakże dwa przeciwstawne zdarzenia opisujesz w Swoim tekście. Wspomnienie dziecięcego kubeczka, z którego piło się mleko, zdaje się metaforą bezpieczeństwa, matczynej opieki i życia, które było proste, beztroskie. Liczył się tylko słonik na dnie naczynia, głos mamy, która może głaskała z czułością po głowie... Czy w takim świecie dziecięcych radości jest miejsce na śmierć, na chorobę? Pewnie nie. Ale jest ona częścią nas, naszego losu, losu wszystkich ziemskich stworzeń. Dzisiejszy świat zdaje się uciekać przed prawdą o przemijaniu. Nie chcemy o tym myśleć, pamiętać. A przecież każdego dnia możemy odejść. I czy się z tym godzimy, czy nie, jest to fakt niezaprzeczalny. Zgroza? Dla mnie bardziej ból, nawet nie przez to, że sama umrę, ale że odejdą ci, których kocham... Łatwiej jest cierpieć, niż patrzeć na cierpienie innych. Zwłaszcza, gdy nie można im pomóc, nic zrobić. Czy dziecko widzące chorobę koleżanki myśli o rzeczach ostatecznych? Zapewne nie. A nawet jeśli, to nie w sposób w pełni świadomy, dopuszczający do siebie prawdę o przemijaniu. To powraca po latach, jako niezatarty (aż dziwne) ślad. W głowie brzmi NA RÓWNI dowód choroby dziewczynki i utwór ukochanego kompozytora. I trudno powiedzieć, co bardziej. Wierzę, bo kiedy dowiedziałam się o śmierci koleżanki z klasy, w moim pokoju latała mucha i to jej brzęczenie mam w głowie do dziś. Taka błahostka: mucha. Jedynie odnośnik, przypis do właściwego zdarzenia, a jakże zapdł w pamięci!
Marek napisał/a:
Przeszłość ucieka nam spod rąk

Ta prawda, o której pisze Anna Maria Musz, jest tylko pozorna. Częściej to my uciekamy, a raczej - CHCIELIBYŚMY przed przeszłością uciec. Ale ona, jak cień, kroczy za nami.
Marek napisał/a:
Nie wypali się powoli
jak znicz na nagrobku Anielki

Czy to zarzut? Jesteśmy sumą tego, co było i co jest. W nas i wokół nas. Sumą dobrych i złych doświadczeń, radości i trosk, uśmiechów i cierpienia. I może wielu się ze mną nie zgodzi, ale to, co bolesne, uczy (a przynajmniej powinno tak być!) najpełniej. Z perspektywy czasu najbardziej cenię właśnie to, co najmocniej mnie w życiu zabolało.
To dobrze, że się nie wypali, Marku. To dobrze, że nie wyblakła. To wielka lekcja pokory, świadomości, by danego nam czasu nie zmarnować. By widzieć, co jest w życiu istotne.
Wrócę do koleżanki, o której wspominałam. Kiedy kilka miesięcy przed śmiercią leżała w szpitalu, nie pojechałam do niej. Nie byłyśmy jakimiś bliskimi koleżankami, ot, znajomymi z jednej klasy, jednak lubiłam ją, więc powinnam... Ale bałam się. Jak miałam spojrzeć jej w oczy, co powiedzieć: że będzie dobrze? Ona już wówczas wiedziała, że to tylko kwestia czasu... Stchórzyłam. Znalazłam milion wymówek. Do dziś żałuję. I pamiętam. Ale to nie jest zgroza. Nade wszystko chcę pamiętać. I obym nigdy nie zapomniała!
To piękny, głęboki tekst, który pomaga spojrzeć czytelnikowi w siebie. Poprzez pryzmat opisanej (nie pytam, czy rzeczywistej) przeszłości zmuszasz do refleksji, do zmierzenia się z sobą, z własnymi wspomnieniami. Do zadania sobie pytania, na ile to, co było, ukształtowało nas i dlaczego pamiętamy właśnie te, a nie inne, fragmenty przeszłości. Być może rozwikłanie tej zagadki, znalezienie odpowiedzi, pozwoli nam iść przez życie lepiej, widzieć więcej, czerpać z teraźniejszości mądrzej?

wojna światów
[Usunięty]

Wysłany: 2014-07-06, 20:01   

A skoro widzieć więcej, to...
https://www.youtube.com/watch?v=K7cyx11giMY

Z pokłonem najpiękniejszym, Marku :)

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2014-07-06, 21:01   

gracjana napisał/a:
do szlifu

to wersja któraś z kolei - może za wcześnie opublikowałem -
ale wydawał mi się skończony - chętnie posłucham Twoich rad, a nawet bardzo chętnie! :)

Kasiu - dziękuję! :) za Możdżera, którego uwielbiam, również!

wojna światów
[Usunięty]

Wysłany: 2014-07-06, 21:56   

:)

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2014-07-07, 17:07   Re: Z cyklu "Teksty inspirowane" Przeszłość ucieka

Marek napisał/a:
...
Ta przeszłość Anno nie uciekła
Nie wyblakła
Została

Nie wypali się powoli
jak znicz na nagrobku Anielki

Nastrojowo i ze spokojnym smutkiem.
Przeszłość zostaje, 'wypalona' w naszej pamięci, tak jak się wypala litery na deszczułce z sosny.

serdecznie
e
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

wojna światów
[Usunięty]

Wysłany: 2014-07-07, 17:10   

gracjana napisał/a:
do szlifu

Tak jak Marek, uważam, że tekst jest skończony. Nie zmieniłabym ani jednego słowa!
Tym bardziej ciekawi mnie Twoja opinia, gracjano :)

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2014-07-07, 17:55   

Cytat:
Tym bardziej ciekawi mnie Twoja opinia, gracjano

I mnie zżera ciekawość!!!!!!!!!!! :wstyd:
Bo warto wiedzieć co się sknociło i poprawić!

wojna światów
[Usunięty]

Wysłany: 2014-07-07, 18:00   

Sęk w tym, że naprawdę nie widzę tam niczego do szlifu...

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2014-07-07, 18:31   

wojna światów napisał/a:
Sęk w tym, że naprawdę nie widzę tam niczego do szlifu...

Trzeba poczekać na Gracysię.

gracjana 
gracjana

Wysłany: 2014-07-07, 18:55   

Drogi Marku chyba zaszło małe nieporozumienie - pisząc do szlifu miałam na myśli mój tekst, który napisałam pod twoim wierszem i jak słusznie zauważyłeś - cytuję -trochę dużo masz tych "i" - tak mi się wydaje - może z niektórych zrezygnujesz?
A więc skasowałam i jeszcze nie znalazłam czasu by szlifować ...

Co do Twojego wiersza to uważam, że jest d o s k o n a l e słowem wyrzeźbiony.
Jest w nim codzienność taka zwyczajna jak uśmiech zmęczony czy podanie dłoni. ZAPOMINAMY ? Powiedziałbym odkładamy do albumów pamięci wydarzenia, twarze, słowa by któregoś dnia sięgnąć głodni wspomnień.Ja wieszam jak obrazy gdzieś tam w przestrzeni i kiedy napada mnie chandra * idę do swojego muzeum i oglądam - z perspektywy czasu nabierają innych barw, powiedziałabym dojrzewają , zadziwiają jak obraz Gustava Klimta Pocałunek * czy Le Gourmet *Picassa

Przeszłość to fundament naszego Ja *- tu i teraz .

P.S

Marku ! Myślisz naprawdę, że ośmieliłabym się ;) Mi s t r z o w i zwrócić uwagę jak ma trzymać pióro i pisać - ja szara nieopierzona gęś ?
Halina Poświatowska

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2014-07-07, 20:52   

gracjana napisał/a:
ja szara nieopierzona gęś ?

PROTESTUJĘ! I to zdecydowanie!
Piszesz piękne, mądre, wyraziste, wysublimowane teksty - wiersze!
Jestem pełen podziwu - i trochę zazdroszczę Ci tej Twojej poetyki.
Moje teksty takie nie są - wiele w nich szorstkości.

A malarstwo Klimta uwielbiam! Nawet kiedyś myślałem "ubarwić" reprodukcjami Jego obrazów któryś ze swoich tomików. Może zdarzy się następny. Więc wtedy?

I dziękuję za komentarz. :)

A do
gracjana napisał/a:
Mi s t r z o w i
droga daleka! :niepewny:

:)

POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze wolne i białe » Z cyklu "Teksty inspirowane" Przeszłość ucieka na

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie