W związku z planowanym na koniec października wydaniem Antologii 2/2008 (2) prosimy chętne osoby, które do dnia 24.08.2008r. napisały na forum co najmniej 3 posty, o przesyłanie swoich 6 wierszy na e-mail: amandalea@interia.pl lub niepoeta2@wp.pl lub marcin.dydyna@gmail.com (temat wiadomości e-mail: Antologia 2), podpisując je imieniem i nazwiskiem wraz z nickiem z forum (w przypadku, kiedy ma być podany w Antologii, np. Jan Kowalski (Janko)) lub samego imienia i nazwiska.
Utwory prosimy przesyłać do dnia 21.09.2008r. zapisane w wordzie (format doc) lub notatniku (format txt) czcionką 10 lub 12, zamieszczając je w takiej kolejności, w jakiej widzielibyście je w tomiku. Prosimy też o przejrzenie wierszy przed wysłaniem, aby zniwelować ewentualne błędy i literówki.
2. ZDJĘCIE I NOTKA ODAUTORSKA
Razem z wierszami prosimy o nadesłanie swojego zdjęcia ( chyba że ktoś sobie nie życzy, to bez zdjęcia)wraz z krótką notką o autorze, które zostaną zamieszczone w Antologii 2/2008 (2).
3. FOTOGRAFIE
Prosimy również o nadsyłanie fotografii lub grafik wykonanych własnoręcznie lub przez kogoś innego, jednakże w tym wypadku za zgoda uzyskaną od autora, które zostaną umieszczone pod wierszami danego użytkownika.
Ja, (imię i nazwisko), oświadczam, że przysługują mi prawa autorskie do wymienionych niżej utworów i prawa te są wolne od obciążeń finansowych oraz wyrażam zgodę na ich nieodpłatne zamieszczenie w Antologii 2 forum literackiego POSTscriptum wraz z moim zdjęciem i notką autorską. Oświadczam, że nie będę wnosił / wnosiła roszczeń* z tego tytułu.
WSZYSTKIE MATERIAŁY PROSIMY NADSYŁAĆ W JEDNEJ WIADOMOŚCI E-MAIL DO DNIA 21.09.2008r.
UWAGA!
Utwory zawierające treści rasistowskie, faszystowskie, nazistowskie i antysemickie nie będą publikowane w Antologii.
II. PROSIMY O NADSYŁANIE PROJEKTÓW OKŁADKI DO ANTOLOGII 2
Prosimy chętnych o zgłaszanie projektów okładki do drugiego numeru Antologii. Powinny się na niej znaleźć słowa: Antologia Postscriptum 2/2008(2). Mogą być też prace zgłoszone w Antologii 1/2008, po drobnej poprawce (np. numeru tomiku).
Poprzednia ankieta pokazała, że głosy na jeden projekt okładki zaprojektowany w różnej kolorystyce tak się rozkładały, iż w rezultacie taki projekt nie miał szans powodzenia. Dlatego, jeśli ktoś nie będzie pewien, na jaką kolorystykę się zdecydować, można zamieścić kilka próbek na forum i zapytać o zdanie forumowiczów, ale do ankiety prosimy wytypować konkretny projekt.
Projekty prosimy zamieszczać w temacie http://postscriptum.net.p...p?p=27288#27288 do dnia 19.09.2008r. Zostaną one zebrane w ankiecie, w której wyłonimy okładkę Antologii 2/2008 (2).
Projekty powinny mieć parametry techniczne:
- rozdzielczość: 300 dpi/cal,
- format - wielkość fizyczna obrazka - 305 x 216 mm (projekt pierwszej i drugiej strony okładki) (książka A5, czyli 148 x 210 mm – projekt pierwszej strony okładki)*,
- w przypadku wybrania projektu zawierającego tylko pierwszą stronę okładki, druga strona będzie biała z niezbędnym nadrukiem (ISBN, miejsce i rok wydania, ewentualnie logo forum itp.).
* Projektując grafikę i napisy, trzeba założyć 5 mm marginesu, które przy wydruku zostaną wycięte na brzegach. Tak więc nie dawajcie zbyt blisko krawędzi istotnych elementów grafiki.
III. PROSIMY O NADSYŁANIE MATERIAŁÓW DO DODATKU DO ANTOLOGII 2 (NA 1 URODZINY)
Planujemy aby tym razem na zakończenie znalazł się w antologii mały dodatek „Na 1 urodziny” w którym znalazłyby się Wasze wypowiedzi na temat naszego forum. Dobrze by było aby notka ta była max do pół strony w wordzie ( czyli nie rozpisujemy się ) i wypowiadają się tylko osoby chętne ( nie jest to przymus, a jedynie nasza propozycja).
I jeszcze prośba aby przed wysłaniem tej notki była ona skorygowana przez autora
Notkę przesyłamy tak jak i pozostałe materiały na adresy : amandalea@interia.pl lub niepoeta2@wp.pl lub marcin.dydyna@gmail.com do dnia 21.09.2008r.
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
E
Nie wiem czy to dobry pomysł ale może okładka byłaby ta sama w zmienionej kolorystyce (przez autorkę ) ??????????????????
to tak jak książki w jakiejś serii ...
Nie wiem czy to dobry pomysł ale może okładka byłaby ta sama w zmienionej kolorystyce (przez autorkę ) ??????????????????
to tak jak książki w jakiejś serii ...
Dzięki, ludki, za propozycję. Założę się, że Leszek też będzie głosował za tym pomysłem
To naprawdę fajna sprawa, zobaczyć własny projekt na czołówce (szczególnie dla takiego specjalnego wydania, jakim jest nasza Antologia) i jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy na mnie zagłosowali.
Ale właśnie dlatego, myślę, że okładkę do Antologii 2 powinien wykonać ktoś inny.
Jeżeli życzeniem użytkowników forum będzie zachować ciągłość serii, myślę, że wystarczy przenieść ogólny zarys napisu i numerację + zielone akcenty, charakterystyczne dla POSTscriptum.
Ale to tylko moje zdanie. Jak to u nas zwykle bywa - demokratycznie niech zdecyduje większość.
Drodzy Mieszkańcy Krainy PS
Proponuję, by okładka została ta sama.
Poniżej moje sugestie a propos nowego tomiku.
• Myślę, że wystarczyłoby zmienić jedynie odcień okładki, na beż, krem, jakiś pastel i może kolorystykę liternictwa na również nieco inną tonację zieleni, lub inny, nowy kolor.
• Wykorzystanie tej samej okładki w obu tomikach dałoby poczucie ciągłości, co myślę byłoby ogromnym plusem. Po jakimś czasie uzbieramy sobie tęczę
• Co do grafik/ilustracji, to rozumiem, że mają być czarno-białe? Kolorowe pewnie zwiększyłyby koszt tomiku.
• Ile "przypada" stron na jednego autora? Czy tak, jak poprzednio 4?
I jeszcze jedno. We czwartek zaczynam moje wakacje, z których wracam dopiero 23 września. Dostęp do komputera będę miała bardzo sporadyczny, więc proszę nie czekajcie na mnie z decyzjami.
Ze wszystkim się zgadzam serdeczności E
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
E
Jak pewnie zorientowaliście się, w drugiej antologii będzie wprowadzonych kilka nowości, których nie było w poprzednim wydaniu. Mi osobiście to się podoba - tomik będzie inny: zdjęcia, notki odautorskie, Wasze wypowiedzi (jeśli ktoś będzie chciał)... Wszystko posuwa się do przodu i podobne moim zdaniem powinno być z okładką. Myślę, że kopiowanie ciągle tej samej okładki w końcu stanie się monotonne. A tak przy każdym wydaniu dostaniemy w ręce nowy tomik w nowej oprawie. Sam zamysł Marka przypadł mi do gustu. I podoba mi się też pomysł, za pomocą którego można by to zrealizować:
irisaga napisał/a:
Jeżeli życzeniem użytkowników forum będzie zachować ciągłość serii, myślę, że wystarczy przenieść ogólny zarys napisu i numerację + zielone akcenty, charakterystyczne dla POSTscriptum.
Zgadzam się z tym. Żeby zachować ciągłość serii, wystarczy na przykład przenieść sam napis: @ntologia POSTscriptum, podobnie jak to jest w przypadku wielu wydań - okładki się zmieniają, ale sam napis - charakterystyczne logo - zostaje. Poza tym bardzo dużo osób (nie tylko z naszego forum) wizualnie przyzwyczaiło się do niego i napis ten kojarzy się z naszą antologią.
Zasady odnośnie okładki zostały już ogłoszone. Być może Kowalski od dwóch dni i nocy siedzi i projektuje w zaciszu własnego domu okładkę do zamieszczenia w ankiecie. Dlatego nie głosowałbym za zmienianiem zasad w trakcie, ale potraktowałbym powyższy pomysł jako dobrowolny wybór projektantów. Jeśli ten pomysł przypadłby Wam do gustu, uśmiechnąłbym się ładnie do Irisagi, żeby albo mi przesłała, albo wkleiła na forum sam napis ze swojego projektu, który, jeśli się zgodzi, byłby do wykorzystania dla chętnych. Jeżeli w ankiecie wybralibyśmy okładkę z wykorzystaniem napisu z jedynki, można by zastanowić się nad zatwierdzeniem tego w kolejnych wydaniach.
Ale to tylko moje prywatne zdanie
trochę zabiegana jestem, ale chętnie przyłączę się do drugiego numeru. pomysł z okładką jest spoko.
_________________ "poezja podobna jest do kupca
szukającego pięknych pereł
który gdy znalazł jedną perłę drogocenną
poszedł sprzedał wszystko co miał i kupił ją"
Piotr Macierzyński - ***ma rację Gombrowicz