Dopóki szczęście trwa ,
dopóki ziemia chce nosić nas ,
tańczmy , tańczmy walca
cicho ,niespiesznie , na palcach .
Oto właśnie dzisiaj ,tu i teraz
światło moich oczu dla ciebie ,
a dla mnie ciepło twoich rąk .
Póki szczęście jeszcze trwa ...
tańczmy , tańczmy walca
cicho , na palcach .
Nieszczęśliwie jest Melodio łączyć w rymy wyrazy jedno i dwusylabowe. W przypadku trwa-walca mamy do czynienia z tzw transakcentacją, czyli nienaturalnym dla języka polskiego przesunięciem akcentu w wyrazie "walca" na ostatnią sylabę. Ten zabieg często stosowany jest w wierszach satyrycznych, a ten takim nie jest.
Melodio mam nadzieję, że nie pogniewasz się za wariację na temat z wykorzystaniem słów Twojej miniaturki
Dopóki szczęście trwa,
ziemia nas nosić będzie,
niech więc wiruje walc
cichutko, na palcach, niespiesznie.
Bo właśnie dziś i właśnie tu
światło oczu dla ciebie,
byś szczęście poczuć mógł
i spełniające się marzenie.
Dopóki szczęście jeszcze trwa,
tańczmy, więc tańczmy walca,
niech zawiruje świat,
cichutko, na palcach .
_________________ a po nas już nic
jeno popiół i zgliszcza
życie to jeden wic
rzekł uczeń mistrza
Ładnie Amandaleo.Szkoda,że mnie się tak dobrze nie udało.Ale z drugiej strony skoro chciało ci się go poprawić,to znaczy,że coś w sobie ma.
Zmieniłabym tylko miejsce przecinka w 3 linijce od końca:
tańczmy więc,tańczmy walca
Poza tym jest OK.
Teraz wiersz jest trochę mój i trochę twój.
Melodio, gdyby w tym wierszu nic nie było, przeczytałabym go bez echa
Z drugiej strony Leszek wskazał co zgrzyta, więc pomyślałam, że warto byłoby napisać ciut inaczej żebyś zobaczyła w praniu o co chodziło z tymi rymami 1-3 rymy męskie ; 2-4 rymy żeńskie
A przecinek stawiaj gdzie chcesz , tylko pamiętaj żeby go przytulić nieco do wyrazu poprzedzającego, a oddalić od następnego
A wiersz jest Twój, moja tylko wariacja i to nie całkiem, bo z Twoich słów
jeno popiół i zgliszcza
życie to jeden wic
rzekł uczeń mistrza
Kiedy sobie przepisywałam twoją wariację zauważłm jeszcze jeden słabszy moment .Chodzi oto jedno powtarzające się słowo:cichutko .W mojej starej wersji pisałam raz:cicho,drugi raz:cichutko.Tego chciałabym się trzymać .
Poza tym drobiazgiem jest dobrze.
Serdecznie pozdrawiam.
Melodio, po prostu sama przerób po swojemu , bo oprócz cichutko powtarza się również : szczęście, na palcach no i jest walc-walca , aha no i trwa
Chyba że wyjdziemy z założenia, że powtórzenia są w pełni świadome i celowe
Jak widzisz na "poetę" czyha mnóstwo zakrętów
jeno popiół i zgliszcza
życie to jeden wic
rzekł uczeń mistrza
Ktoś mi już kiedyś powiedział coś podobnego..Nie miałabym nic przeciwko napisaniu dobrego tekstu do piosenki.Dziękuję Marcinie.Lubię piosenkę poetycką,bo sama też lubię śpiewać.
Miło Alicjo,że zajrzałaś do mnie na chwilę,choć to moje pisanie pełne jeszcze błędów.
Co do 3 kropek przy słowie trwa : chciałam przez to powiedzieć,że nie ma nic pewnego.
Słowo - trwa - wydaje się takie solidne,wręcz fundamentalne,a jednak nawet trwanie bywa ulotne.