POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » ANTOLOGIA » Antologia POSTscriptum » A może tak Antologia 2017?
A może tak Antologia 2017?
Autor Wiadomość
wojna światów
[Usunięty]

Wysłany: 2017-03-06, 21:32   A może tak Antologia 2017?

Od jakiegoś czasu chodzi mi to już po głowie: może czas na kolejną Antologię?
Co o tym sądzicie? :hyhy:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pozwalam sobie (mam nadzieję, że Kasia nie będzie miała mi tego za złe) wkleić w pierwszy post wątku Regulamin Antologii 9 i Konkursu na okładkę Antologii 9.
Leszek

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Regulamin Antologii 9:

1. Do udziału w Antologii zapraszamy wszystkich, którzy od 01.01.2016 do 24.03.2017 roku, umieścili na forum co najmniej 3 wiersze lub 1 utwór prozą i uczestniczyli w dyskusji pod utworami. W wyjątkowych przypadkach Administracja zastrzega sobie prawo wyróżnienia autorów niespełniających wymogu regulaminowego, udziałem w Antologii 9.
2. Na adres forum.postscriptum@wp.pl do dnia 30.04.2017r. przesyłamy 12 wierszy lub więcej, gdy wiersze są krótszymi formami (przewidujemy 6 stron na autora po ok 40 linijki tekstu na stronę, wliczając w to przerwy między strofami, wierszami i tytułami, a także notkę) w kolejności do publikacji i/lub prozę w ilości max. 10 stron maszynopisu (tu po zebraniu wierszy i prozy, indywidualnie będą prowadzone rozmowy z autorami na temat przyznanego miejsca w Antologii na prozę; znormalizowana strona maszynopisu to 2050 znaków (ze spacjami) - edytory tekstów w menu "właściwości dokumentu" pokażą nam liczbę znaków). Wiersze i notki przesyłamy w pliku WORD.
3. Prosimy również o przygotowanie fotografii (w rozdzielczości 300 dpi) i krótkiej notki o sobie, jeżeli chcecie aby znalazły się w Antologii. Zostaną one wydrukowane w obrębie naszych, przyznanych autorowi stron.
5. Ostateczna liczba stron dla autora zostanie podana po zgłoszeniu się wszystkich chętnych do Antologii.
6. Cena jednego egzemplarza:
dla nakładu 300 - cena 12,00 za egzemplarz.
dla nakładu 280 - cena 12,50 za egzemplarz.
dla nakładu 250 - cena 13,00 za egzemplarz.
plus indywidualne koszty wysyłki wg cennika Poczty Polskiej (zależne od wielkości zamówienia) i koszt opakowań. Precyzyjnie cena zostanie podana, gdy będą już znane wszystkie Wasze zamówienia. Jeśli nie zbierzemy podanej minimalnej ilości zamówień, to cena niestety nieznacznie wzrośnie.

UWAGA: jeżeli w nadesłanych plikach nie będzie zdjęcia, bądź notki o autorze i taka jest wola autora, aby w Antologii nie było zdjęcia, bądź notki, to proszę wyraźnie to zaznaczyć w pierwszej linijce pliku z utworami. Dodatkowo proszę o informację jak ma być sygnowany zestaw autorski tzn. czy imieniem i nazwiskiem oraz nickiem, czy samym imieniem i nazwiskiem, czy samym nickiem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Konkurs na okładkę Antologii 9

Projekty nadesłane przez zarejestrowanych użytkowników forum POSTscriptum na adres: forum.postscriptum@wp.pl do 30.04.2017, będą umieszczane w tym wątku w miarę napływania. Ankieta pozwoli na wybór okładki. W projekcie niech się znajdzie napis:
@ntologia POSTscriptum i numer antologii: 1/2017 (9)
oraz na odwrocie:
ISSN 1899-8356
Wrocław 2017

Założenia techniczne:

- rozdzielczość: 300 dpi/cal,
- format - wielkość fizyczna obrazka - 315 x 216 mm (projekt pierwszej i drugiej strony okładki, grzbiet oraz spady po 3 mm z każdej strony) (książka A5, czyli 147 x 210 mm – projekt pierwszej strony okładki)*,
- w przypadku wybrania projektu zawierającego tylko pierwszą stronę okładki, druga strona będzie biała z niezbędnym nadrukiem (ISSN, miejsce i rok wydania, ewentualnie logo forum itp.).

* Projektując grafikę i napisy strony tytułowej i drugiej strony, trzeba założyć 5 mm marginesu z trzech stron, które przy wydruku zostaną wycięte na brzegach. Tak więc nie dawajcie zbyt blisko krawędzi istotnych elementów grafiki.

Każdy autor projektu przygotowuje dwa pliki z projektem okładki:
- jeden to czysty projekt (bez napisów: @ntologia POSTscriptum, 1/2017 (9), ISSN 1899-8356, Wrocław 2017), zapisany w formacie tif, png, lub bnp (oryginalne pliki bez kompresji)
- drugi to pełny projekt z napisami zapisany w formacie jpg.
Powyższy wymóg umożliwi nam dodanie napisów w dużej rozdzielczości, do czystego projektu, w układzie zaproponowanym przez autora.

W załączeniu zamieszczamy:

- elementy logo spakowane zipem
- logo forum na przeźroczystym tle w dwóch wersjach
- napis: @ntologia POSTscriptum na przeźroczystym tle (napis jest w takich wymiarach, aby można go było zmniejszyć, dopasowując do swojej okładki)

Elementy logo

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2017-03-08, 12:24   Re: A może tak Antologia 2017?

wojna światów napisał/a:
Od jakiegoś czasu chodzi mi to już po głowie: może czas na kolejną Antologię?
Co o tym sądzicie? :hyhy:

Kasiu, Antologie POSTscriptum stały się już pewnym rytuałem. Ich okładki pięknie zdobią stronę główną forum, jak i nasze półki. POSTscriptum się zmienia. Coraz mniej jest nas, stałych mieszkańców tego wyjątkowego miejsca, ale równie cenne są odwiedziny meteorów krążących po sieci. Jak do tej pory Antologie wypełniały utwory i tych stałych, i tych co tu bywają czasami. Od zawsze nasza zielona łączka jest miejscem, które zachęca, a nie zmusza do odpoczynku wśród zieleni i myślę, że tak już zostanie. Moje wątpliwości budzi inna sprawa, a mianowicie fakt, że przeciętnie ok 50% autorów zgłasza się do udziału w nowej edycji sama. Nie jest to ilość, która gwarantuje niską cenę egzemplarza. Gdy podliczam zgłoszenia w ich początkowej fazie, to rozsyłam liczne zaproszenia w przestrzeń, gdzie krążą meteory. Jak na razie zmieniają trajektorie i zostawiają ślady pachnące literami. Co jednak będzie, gdy nie będzie odzewu? Co, gdy odpowiedzi będą w stylu: przecież niedawno wydaliśmy poprzednią, albo: ja tak mało piszę, więc nie mam czym zapełnić kolejnych stron.
Jak do tej pory nigdy nie wprowadzaliśmy limitów zakupowych i nie chciałbym aby taki moment musiał nadejść. Są osoby, które rokrocznie ratują nam nakład, co jednak, gdy ich zabraknie?
Padło pytanie o kolejną Antologię i od tego zazwyczaj rozpoczyna się byt nowego wydania. Warto jednak porozmawiać o tym, jak dużym przedsięwzięciem jest wydanie książki.
Porozmawiajmy więc o tym.

wojna światów
[Usunięty]

Wysłany: 2017-03-08, 16:51   

Leszek Wlazło napisał/a:
Warto jednak porozmawiać o tym, jak dużym przedsięwzięciem jest wydanie książki.
Przecież wiem, jak wiele kosztuje to czasu, pracy, nakładów finansowych. Mnie niczego nie musisz tłumaczyć, Leszku. I racja: te kilka osób zaglądających regularnie na PeeS, to za mało. Może mnie poniosło i niepotrzebnie założyłam ten wątek. Wydawało mi się, że to dobry pomysł... Ale najwyraźniej tak nie jest.

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2017-03-08, 20:46   

wojna światów napisał/a:
Leszek Wlazło napisał/a:
Warto jednak porozmawiać o tym, jak dużym przedsięwzięciem jest wydanie książki.
Przecież wiem, jak wiele kosztuje to czasu, pracy, nakładów finansowych. Mnie niczego nie musisz tłumaczyć, Leszku. I racja: te kilka osób zaglądających regularnie na PeeS, to za mało. Może mnie poniosło i niepotrzebnie założyłam ten wątek. Wydawało mi się, że to dobry pomysł... Ale najwyraźniej tak nie jest.

Pomysł, jest dobry i uwierz, że chciałbym mieć kolejną Antologię na półce. Poczekajmy na kolejne wypowiedzi.

asia 
Joanna Lessnau

Wysłany: 2017-03-08, 21:34   

bardzo motywujący pomysł ale i pracochłonny
zastanawiałam się nawet ostatnio czy ktoś w tym roku poruszy ten temat
no ale wiadomo nic na siłę
osobiście popieram ale przed ostateczną decyzją muszę pogrzebać w swoich tematach bo różnie ze mną było przez ten rok ;) ale chciałabym chciała :)
I zawaliło się.
Teraz budując zacznę
Od dymu z komina.

Leopold Staff

pan_ruina 
Stefan Rydel

Wysłany: 2017-03-09, 08:45   

wojna światów napisał/a:
Może mnie poniosło i niepotrzebnie założyłam ten wątek. Wydawało mi się, że to dobry pomysł...

W dobrą stronę Cię nosi:))
Jestem bardzo na TAK znaleźć się między wierszami peesowiczów to świetna pamiątka.

Między wierszami nie muszą być wiersze (?)

Jak zwykle zamówię kilkadziesiąt egzemplarzy.

I z ogromną przyjemnością wezmę udział na glosowanie na okładkę. Fantastyczny element całej zabawy* w tworzeniu @ntologii.

asia 
Joanna Lessnau

Wysłany: 2017-03-09, 20:51   

jakoś małe zainteresowanie :|
w ogóle jakaś pustka
I zawaliło się.
Teraz budując zacznę
Od dymu z komina.

Leopold Staff

pan_ruina 
Stefan Rydel

Wysłany: 2017-03-09, 21:36   

asia napisał/a:
jakoś małe zainteresowanie :|
w ogóle jakaś pustka

Zima długa była, muszą się pobudzić niedźwiedzie... :D

Ustinja 
Ustina Burescu

Wysłany: 2017-03-10, 12:59   

Pomysł z Antologią jest dobry (jak zwykle). Tyle, że co do pomocy, ja się nie nadaję, bo się nie znam po prostu :( Generalnie, podziwiam Was za to, że dotychczas się tym zajmowaliście i że chciało Wam się. Nie wszyscy potrafią tak poświęcić siebie i swój czas.

pan_ruina 
Stefan Rydel

Wysłany: 2017-03-10, 13:36   

Ustinja napisał/a:
Tyle, że co do pomocy, ja się nie nadaję, bo się nie znam po prostu

Usti, nie zamartwiaj się w przód za bardzo, bo Ci się zrobi przedwczesny siwy kosmyk :D

Wystarczy, że zgłaszasz się ze swoim repertuarem:) mam nadzieję, że na tym etapie będziesz...?

wojna światów
[Usunięty]

Wysłany: 2017-03-11, 00:51   

Ustinja napisał/a:
co do pomocy, ja się nie nadaję, bo się nie znam po prostu
Problemem nie jest na tę chwilę pomoc, Justyno. Póki co jest Was, Autorów chętnych do zamieszczenia tekstów w Antologii, czwórka. Jeśli niewiele się zmieni, pomysł umrze w zarodku. Tak, jak obawia się tego Leszek.
Korekta tekstów, choć żmudna, nie jest wcale taka skomplikowana. Jak rok temu, zgłaszam swoją gotowość w tej kwestii. Nigdy mi nie żal zarwanych nocy i godzin ślęczenia przed ekranem - póki wzrok nie odmówi posłuszeństwa, jeśli idzie o Antologię. Tylko najpierw trzeba mieć co korygować...
Ale - pożyjemy, zobaczymy.

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2017-03-11, 11:13   

No to zapoczątkowuję listę obecności. Jeśli kogoś na liście umieściłem źle odczytując deklarację, to proszę o wiadomość PW. Kolejne zgłaszające się osoby, proszę o wyrażenie jednoznacznych deklaracji o uczestnictwie w Antologii. Jednocześnie proszę o rozgłaszanie informacji o pomyśle wydania Antologii 9 POSTscriptum wśród znajomych rozsianych po necie, którzy rzadziej zaglądają na zieloną łączkę. Proszę także autorów grafik, aby równolegle z naborem chętnych rozpoczęli prace nad projektami okładek. Regulamin na okładkę nie będzie się znacząco różnił od poprzednich edycji.

1. asia
2. pan_ruina
3. Ustinja
4. amandalea
5. Leszek Wlazło
6. Fina58
7. Marek Olszewski
8. Marzena
9. Marek
10. anastazja
11. luks
12. mironiusz
13. Grain
14. Irena
15. fantasmagoria
16. Witold Kiejrys
17. alos
18. BeataKuna
19. Gorgiasz

Fina58

Wysłany: 2017-03-11, 13:15   

Z miłą chęcią będę uczestnikiem. Zgłaszam swoją kandydaturę.

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2017-03-11, 21:40   

Leszku - dopisz mnie, ale muszę pogłówkować co... Nie chciałbym obniżyć sobą poziomu tak pięknego zbioru. Jeśli ktoś mi jest w stanie poradzić co wybrać - proszę o PW.

Z wyrazami szacunku dla inicjatorów :padam:

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2017-03-11, 22:43   

Dla piszących prozę chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że Antologie POSTscriptum zawierają poezję i prozę. Ponieważ w ostatnim czasie dołączyli do nas kilku autorów piszących prozę i jak widzę rozwinęła się forma drabble, to serdecznie zapraszam ich do kolejnej Antologii. :)

POSTscriptum Strona Główna » ANTOLOGIA » Antologia POSTscriptum » A może tak Antologia 2017?

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie