Wysłany: 2017-03-06, 21:32 A może tak Antologia 2017?
Od jakiegoś czasu chodzi mi to już po głowie: może czas na kolejną Antologię?
Co o tym sądzicie?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pozwalam sobie (mam nadzieję, że Kasia nie będzie miała mi tego za złe) wkleić w pierwszy post wątku Regulamin Antologii 9 i Konkursu na okładkę Antologii 9.
Leszek
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Regulamin Antologii 9:
1. Do udziału w Antologii zapraszamy wszystkich, którzy od 01.01.2016 do 24.03.2017 roku, umieścili na forum co najmniej 3 wiersze lub 1 utwór prozą i uczestniczyli w dyskusji pod utworami. W wyjątkowych przypadkach Administracja zastrzega sobie prawo wyróżnienia autorów niespełniających wymogu regulaminowego, udziałem w Antologii 9.
2. Na adres forum.postscriptum@wp.pl do dnia 30.04.2017r. przesyłamy 12 wierszy lub więcej, gdy wiersze są krótszymi formami (przewidujemy 6 stron na autora po ok 40 linijki tekstu na stronę, wliczając w to przerwy między strofami, wierszami i tytułami, a także notkę) w kolejności do publikacji i/lub prozę w ilości max. 10 stron maszynopisu (tu po zebraniu wierszy i prozy, indywidualnie będą prowadzone rozmowy z autorami na temat przyznanego miejsca w Antologii na prozę; znormalizowana strona maszynopisu to 2050 znaków (ze spacjami) - edytory tekstów w menu "właściwości dokumentu" pokażą nam liczbę znaków). Wiersze i notki przesyłamy w pliku WORD.
3. Prosimy również o przygotowanie fotografii (w rozdzielczości 300 dpi) i krótkiej notki o sobie, jeżeli chcecie aby znalazły się w Antologii. Zostaną one wydrukowane w obrębie naszych, przyznanych autorowi stron.
5. Ostateczna liczba stron dla autora zostanie podana po zgłoszeniu się wszystkich chętnych do Antologii.
6. Cena jednego egzemplarza:
dla nakładu 300 - cena 12,00 za egzemplarz.
dla nakładu 280 - cena 12,50 za egzemplarz.
dla nakładu 250 - cena 13,00 za egzemplarz.
plus indywidualne koszty wysyłki wg cennika Poczty Polskiej (zależne od wielkości zamówienia) i koszt opakowań. Precyzyjnie cena zostanie podana, gdy będą już znane wszystkie Wasze zamówienia. Jeśli nie zbierzemy podanej minimalnej ilości zamówień, to cena niestety nieznacznie wzrośnie.
UWAGA: jeżeli w nadesłanych plikach nie będzie zdjęcia, bądź notki o autorze i taka jest wola autora, aby w Antologii nie było zdjęcia, bądź notki, to proszę wyraźnie to zaznaczyć w pierwszej linijce pliku z utworami. Dodatkowo proszę o informację jak ma być sygnowany zestaw autorski tzn. czy imieniem i nazwiskiem oraz nickiem, czy samym imieniem i nazwiskiem, czy samym nickiem.
Projekty nadesłane przez zarejestrowanych użytkowników forum POSTscriptum na adres: forum.postscriptum@wp.pl do 30.04.2017, będą umieszczane w tym wątku w miarę napływania. Ankieta pozwoli na wybór okładki. W projekcie niech się znajdzie napis:
@ntologia POSTscriptum i numer antologii: 1/2017 (9)
oraz na odwrocie:
ISSN 1899-8356
Wrocław 2017
Założenia techniczne:
- rozdzielczość: 300 dpi/cal,
- format - wielkość fizyczna obrazka - 315 x 216 mm (projekt pierwszej i drugiej strony okładki, grzbiet oraz spady po 3 mm z każdej strony) (książka A5, czyli 147 x 210 mm – projekt pierwszej strony okładki)*,
- w przypadku wybrania projektu zawierającego tylko pierwszą stronę okładki, druga strona będzie biała z niezbędnym nadrukiem (ISSN, miejsce i rok wydania, ewentualnie logo forum itp.).
* Projektując grafikę i napisy strony tytułowej i drugiej strony, trzeba założyć 5 mm marginesu z trzech stron, które przy wydruku zostaną wycięte na brzegach. Tak więc nie dawajcie zbyt blisko krawędzi istotnych elementów grafiki.
Każdy autor projektu przygotowuje dwa pliki z projektem okładki:
- jeden to czysty projekt (bez napisów: @ntologia POSTscriptum, 1/2017 (9), ISSN 1899-8356, Wrocław 2017), zapisany w formacie tif, png, lub bnp (oryginalne pliki bez kompresji)
- drugi to pełny projekt z napisami zapisany w formacie jpg.
Powyższy wymóg umożliwi nam dodanie napisów w dużej rozdzielczości, do czystego projektu, w układzie zaproponowanym przez autora.
W załączeniu zamieszczamy:
- elementy logo spakowane zipem
- logo forum na przeźroczystym tle w dwóch wersjach
- napis: @ntologia POSTscriptum na przeźroczystym tle (napis jest w takich wymiarach, aby można go było zmniejszyć, dopasowując do swojej okładki)
Wysłany: 2017-03-08, 12:24 Re: A może tak Antologia 2017?
wojna światów napisał/a:
Od jakiegoś czasu chodzi mi to już po głowie: może czas na kolejną Antologię?
Co o tym sądzicie?
Kasiu, Antologie POSTscriptum stały się już pewnym rytuałem. Ich okładki pięknie zdobią stronę główną forum, jak i nasze półki. POSTscriptum się zmienia. Coraz mniej jest nas, stałych mieszkańców tego wyjątkowego miejsca, ale równie cenne są odwiedziny meteorów krążących po sieci. Jak do tej pory Antologie wypełniały utwory i tych stałych, i tych co tu bywają czasami. Od zawsze nasza zielona łączka jest miejscem, które zachęca, a nie zmusza do odpoczynku wśród zieleni i myślę, że tak już zostanie. Moje wątpliwości budzi inna sprawa, a mianowicie fakt, że przeciętnie ok 50% autorów zgłasza się do udziału w nowej edycji sama. Nie jest to ilość, która gwarantuje niską cenę egzemplarza. Gdy podliczam zgłoszenia w ich początkowej fazie, to rozsyłam liczne zaproszenia w przestrzeń, gdzie krążą meteory. Jak na razie zmieniają trajektorie i zostawiają ślady pachnące literami. Co jednak będzie, gdy nie będzie odzewu? Co, gdy odpowiedzi będą w stylu: przecież niedawno wydaliśmy poprzednią, albo: ja tak mało piszę, więc nie mam czym zapełnić kolejnych stron.
Jak do tej pory nigdy nie wprowadzaliśmy limitów zakupowych i nie chciałbym aby taki moment musiał nadejść. Są osoby, które rokrocznie ratują nam nakład, co jednak, gdy ich zabraknie?
Padło pytanie o kolejną Antologię i od tego zazwyczaj rozpoczyna się byt nowego wydania. Warto jednak porozmawiać o tym, jak dużym przedsięwzięciem jest wydanie książki.
Porozmawiajmy więc o tym.
wojna światów [Usunięty]
Wysłany: 2017-03-08, 16:51
Leszek Wlazło napisał/a:
Warto jednak porozmawiać o tym, jak dużym przedsięwzięciem jest wydanie książki.
Przecież wiem, jak wiele kosztuje to czasu, pracy, nakładów finansowych. Mnie niczego nie musisz tłumaczyć, Leszku. I racja: te kilka osób zaglądających regularnie na PeeS, to za mało. Może mnie poniosło i niepotrzebnie założyłam ten wątek. Wydawało mi się, że to dobry pomysł... Ale najwyraźniej tak nie jest.
Warto jednak porozmawiać o tym, jak dużym przedsięwzięciem jest wydanie książki.
Przecież wiem, jak wiele kosztuje to czasu, pracy, nakładów finansowych. Mnie niczego nie musisz tłumaczyć, Leszku. I racja: te kilka osób zaglądających regularnie na PeeS, to za mało. Może mnie poniosło i niepotrzebnie założyłam ten wątek. Wydawało mi się, że to dobry pomysł... Ale najwyraźniej tak nie jest.
Pomysł, jest dobry i uwierz, że chciałbym mieć kolejną Antologię na półce. Poczekajmy na kolejne wypowiedzi.
bardzo motywujący pomysł ale i pracochłonny
zastanawiałam się nawet ostatnio czy ktoś w tym roku poruszy ten temat
no ale wiadomo nic na siłę
osobiście popieram ale przed ostateczną decyzją muszę pogrzebać w swoich tematach bo różnie ze mną było przez ten rok ale chciałabym chciała
_________________ Budowałem na piasku
I zawaliło się.
Budowałem na skale
I zawaliło się.
Teraz budując zacznę
Od dymu z komina.
Pomysł z Antologią jest dobry (jak zwykle). Tyle, że co do pomocy, ja się nie nadaję, bo się nie znam po prostu Generalnie, podziwiam Was za to, że dotychczas się tym zajmowaliście i że chciało Wam się. Nie wszyscy potrafią tak poświęcić siebie i swój czas.
Wysłany: 2017-03-10, 13:36
Ustinja napisał/a:
Tyle, że co do pomocy, ja się nie nadaję, bo się nie znam po prostu
Usti, nie zamartwiaj się w przód za bardzo, bo Ci się zrobi przedwczesny siwy kosmyk
Wystarczy, że zgłaszasz się ze swoim repertuarem:) mam nadzieję, że na tym etapie będziesz...?
Wysłany: 2017-03-11, 00:51
Ustinja napisał/a:
co do pomocy, ja się nie nadaję, bo się nie znam po prostu
Problemem nie jest na tę chwilę pomoc, Justyno. Póki co jest Was, Autorów chętnych do zamieszczenia tekstów w Antologii, czwórka. Jeśli niewiele się zmieni, pomysł umrze w zarodku. Tak, jak obawia się tego Leszek.
Korekta tekstów, choć żmudna, nie jest wcale taka skomplikowana. Jak rok temu, zgłaszam swoją gotowość w tej kwestii. Nigdy mi nie żal zarwanych nocy i godzin ślęczenia przed ekranem - póki wzrok nie odmówi posłuszeństwa, jeśli idzie o Antologię. Tylko najpierw trzeba mieć co korygować...
Ale - pożyjemy, zobaczymy.
No to zapoczątkowuję listę obecności. Jeśli kogoś na liście umieściłem źle odczytując deklarację, to proszę o wiadomość PW. Kolejne zgłaszające się osoby, proszę o wyrażenie jednoznacznych deklaracji o uczestnictwie w Antologii. Jednocześnie proszę o rozgłaszanie informacji o pomyśle wydania Antologii 9 POSTscriptum wśród znajomych rozsianych po necie, którzy rzadziej zaglądają na zieloną łączkę. Proszę także autorów grafik, aby równolegle z naborem chętnych rozpoczęli prace nad projektami okładek. Regulamin na okładkę nie będzie się znacząco różnił od poprzednich edycji.
Leszku - dopisz mnie, ale muszę pogłówkować co... Nie chciałbym obniżyć sobą poziomu tak pięknego zbioru. Jeśli ktoś mi jest w stanie poradzić co wybrać - proszę o PW.
Dla piszących prozę chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że Antologie POSTscriptum zawierają poezję i prozę. Ponieważ w ostatnim czasie dołączyli do nas kilku autorów piszących prozę i jak widzę rozwinęła się forma drabble, to serdecznie zapraszam ich do kolejnej Antologii.