POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Wydarzenia kulturalne » Literacka Nagroda Nobla 2017
Literacka Nagroda Nobla 2017
Autor Wiadomość
wojna światów
[Usunięty]

Wysłany: 2017-10-08, 20:36   Literacka Nagroda Nobla 2017

Rok 2017 należy do Kazuo Ishiguro. W uzasadnieniu Komitet Noblowski podkreślił, że pisarz w swych powieściach, które są pełne "wielkiej siły emocjonalnej, obnaża otchłań kryjącą się pod naszym złudnym poczuciem połączenia ze światem".

Kazuo Ishiguro (カズオ・イシグロ Kazuo Ishiguro, oryg. 石黒 一雄 Ishiguro Kazuo, ur. 8 listopada 1954 w Nagasaki) – brytyjski pisarz japońskiego pochodzenia.

Urodził się w Nagasaki w Japonii, ale jego rodzina przeprowadziła się do Anglii w 1960, kiedy miał pięć lat. Obecnie mieszka w Londynie.

W 1986 roku otrzymał nagrodę Whitbread Award za swoją drugą powieść Malarz świata ułudy (An Artist of the Floating World), a w 1989 roku Nagrodę Bookera za trzecią powieść Okruchy dnia (The Remains of the Day). Za powieść Nie opuszczaj mnie (Never Let Me Go) był nominowany do Nagrody Bookera w 2005 roku.

Powieść Okruchy dnia w 1993 r. została zekranizowana pod tym samym tytułem. Reżyserem był James Ivory, a Anthony Hopkins zagrał postać kamerdynera Stevensa. Powieść Nie opuszczaj mnie została zekranizowana w 2010 r. pod tym samym tytułem przez Marka Romanka.

Powieści
Pejzaż w kolorze sepii (A Pale View of Hills, 1982)
Malarz świata ułudy (An Artist of the Floating World, 1986, wyd. polskie - 1991)
Okruchy dnia (The Remains of the Day, 1989, wyd. polskie - 1993 jako U schyłku dnia i ten sam przekład pt. Okruchy dnia - 1997)
Niepocieszony (The Unconsoled, 1995, wyd. polskie - 1996)
Kiedy byliśmy sierotami (When We Were Orphans, 2000, wyd. polskie - 2000)
Nie opuszczaj mnie (Never Let Me Go, 2005, wyd. polskie - 2005)
Pogrzebany olbrzym (The buried giant 2015, wyd. polskie 2015)

Opowiadania
Nokturny (Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall, 2009, wyd. polskie - 2010)

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazuo_Ishiguro

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2017-10-08, 21:44   

Wstyd, nie wstyd - nie wiem - ale nic nie czytałem Tego pisarza! O filmach już nie wspomnę bo nie chodzę do kina a TV omijam korytarzem.

POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Wydarzenia kulturalne » Literacka Nagroda Nobla 2017

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie