Dołączyła: 22 Cze 2008 Posty: 14516 Skąd: Gliwice / obecnie Göteborg
Wysłany: 2008-09-16, 13:27 apogeum straty
dzikim zaplotem ciała świat zamyka sobą
chociaż otwiera wtedy te inne wszechświaty
i odczułby to pewnie.. gdyby był tuż obok
a tak jest między nimi ... apogeum straty
Nutko...dlaczego inniejsze????...nie prościej i poprawnie -"inne" ?
Trzeci wers:byłby odczuł to pewnie.. gdybybył tuż obok....za dużo "by" ...apogeum - określenie momentu szczytowego ... a strata jest, albo jej nie ma, trudno doszukać się "apogeum" straty...Przemyśl tę miniaturkę jeszcze raz
Serdecznie...Ir
_________________ kto piórem walczy temu chwała
niech niepokorne wiersze pisze
dla mnie poezja to nieśmiałość
anioła który odszedł w ciszę - Grzegorz Szafoni
Nutko i ja się zastanawiam nad celowością użycia apogeum starty i to aż dwukrotnie w tytule i w puencie.
Miniaturka jak sama gdzieś zauważyłaś to minimum słów i maximum treści, czyli powtórzenie tego samego dwukrotnie, to lekkie przegadanie Tak sobie myślę, a gdyby tak spróbować zapisać tę miniaturkę tak jakoś
Cytat:
apogeum starty
dzikim zaplotem ciała
świat zamyka
otwierając inne wszechświaty
odczułbyś to pewne
będąc obok
a tak
tylko cmentarz
_________________ a po nas już nic
jeno popiół i zgliszcza
życie to jeden wic
rzekł uczeń mistrza
Dołączyła: 22 Cze 2008 Posty: 14516 Skąd: Gliwice / obecnie Göteborg
Wysłany: 2008-09-17, 08:22
Coś tam zgodnie z sugestią zmieniłam, biorąc pod uwagę Twoje sugestie ... ale jeszcze pomyślę nad tą redukcją by - Dzięki Irciu
Twoja wersja Ama mnie zwaliła z nóg .. tak mi się z zaskoczenia gęba roześmiała ... ok. zgoda że w tytule przegadana puenta... ale Twoja miniaturka wyskoczyła z konwencji mojej ... co i tak jest urocze.. Apogeum straty ma dla mnie swoją abstrakcyjną nieco ale jednak specyficzną wymowę ... toteż musi zostać ... jak zmienię tytuł to się teraz zrobi bałagan w zapisach chyba ... więc niech to już tak jest jak jest ... może inni coś dodadzą .. wszystkie opinie biorę sobie do serca ... o ile są od serca... a Wasze takie są właśnie więc dziękuję za nie też z całego