Wysłany: 2020-08-01, 08:51 2020.09.16 51 OKL im. Jana Śpiewaka i Anny Kamieńskiej "Izolacja mój/nasz świat w pandemii.
51 OGÓLNOPOLSKI KONKURS LITERACKI im. Jana Śpiewaka i Anny Kamieńskiej
Organizatorzy konkursu: Świdwiński Ośrodek Kultury w Świdwinie, Urząd Miasta Świdwin, Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie, Starostwo Powiatowe w Świdwinie, Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna im. Jana Śpiewaka w Świdwinie
Założenia regulaminowe:
§ 1.
Celem konkursu jest rozwijanie zainteresowania współczesną literaturą, stwarzanie miejsca spotkań i dyskusji o kulturze oraz kultywowanie tradycji twórczości Jana Śpiewaka.
§ 2.
Począwszy od roku 2020 motywem przewodnim konkursu są „Reakcje”, które należy rozumieć jak literacką odpowiedź na problemy współczesnego świata. Ponadto co roku będzie ogłaszany temat edycji. W roku 2020 jest to temat: Izolacja mój/nasz świat w pandemii.
§ 3.
Począwszy od roku 2020 formuła konkursu zostaje rozszerzona.
Wyodrębnione zostają dwie kategorie:
a.) Poezja
b.) Reportaż
§ 4.
Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest:
a.) W kategorii Poezja przesłanie czterech jednakowych zestawów zawierających od 3 do 5 wierszy o dowolnej objętości, format A4, wielkość czcionki 12, interlinia 1
b.) W kategorii reportaż czterech jednakowych zestawów zawierających jeden reportaż o objętości do 10 stron format A4, wielkość czcionki 12, interlinia 1.
Każdy utwór powinien być oznaczony godłem (w formie słowa, bądź wyrażenia, a nie znaku graficznego), tym samym godłem należy zaznaczyć dodatkowa kopertę, w której znajdują się dane osobowe i załącznik nr 1.
§ 5.
Konkurs adresowany jest do wszystkich autorów pełnoletnich, bez względu na przynależności do jakichkolwiek związków twórczych oraz dotychczasowy dorobek artystyczny.
§ 6.
Na konkurs należy przesłać utwory, które dotąd nie były publikowane i nagradzane w innych konkursach literackich.
§ 7.
Udział w konkursie jest zgoda autora na nieodpłatne wykorzystanie nagrodzonych i wyróżnionych utworów w formie publikacji przez organizatora konkursu ( plakat, publikacja w mediach lub prasie itp.)
§ 8.
Termin nadsyłania prac do 16.09.2020 roku na adres:
Świdwiński Ośrodek Kultury
ul. Niedziałkowskiego 17
78-300 Świdwin
z dopiskiem „Konkurs Literacki”
Organizator nie zwraca prac nadesłanych na konkurs.
§ 7.
Oceny nadesłanych prac dokona jury powołane przez głównego organizatora.
§ 8.
Organizatorzy przewidują następujące nagrody:
w kategorii poezja:
Nagroda główna - 1 500 zł
Nagroda II stopnia – 1 000 zł
Nagroda III stopnia – 500 zł
Nagroda Publiczności – 500 zł
Wyróżnienie – 250 zł
w kategorii reportaż:
Nagroda główna - 1 500 zł
Nagroda II stopnia – 1 000 zł
Nagroda III stopnia – 500 zł
Nagroda Publiczności – 500 zł
Wyróżnienie – 250 zł
§ 9.
Utwory zakwalifikowane do nagród i wyróżnień wezmą udział w Turnieju o Nagrodę Publiczności, który odbędzie się podczas imprezy finałowej w dniu 17 października 2020 na Zamku w Świdwinie. Autorzy nagrodzonych i wyróżnionych utworów zostaną zaproszeni do Świdwińskiego Ośrodka Kultury na imprezę finałową. Organizator zwraca koszty podróży na terenie kraju (PKP i PKS).
§ 10.
Warunkiem otrzymania nagrody jest osobisty udział autora w imprezie finałowej w dniu 17 października 2020 w Świdwińskim Ośrodku Kultury. Wyjątkiem może być wydarzenie losowe dot. laureata, lecz ostateczna decyzja należy do Organizatora.
§ 11.
Wszelkie dodatkowe informacje można uzyskać pod nr telefonu: 797 230 952
(oświadczenie należy dołączyć do koperty zawierającej dane osobowe z adresem i tel.)
Oświadczenie uczestnika Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego im. J. Śpiewaka i A. Kamieńskiej
1.Oświadczam, że zapoznałam/em się z Regulaminem 51 OKL im. J. Śpiewaka i A. Kamieńskiej a utwory przeze mnie nadesłane nie były nigdzie publikowane ani nagradzane. Pod pojęciem publikacji rozumie się wydawnictwa zwarte (wydane drukiem książki, czasopisma i antologie wierszy).
2. Oświadczam, że jestem osobą pełnoletnią.
3. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i wykorzystanie mojego wizerunku przez organizatora tj. przez Świdwiński Ośrodek Kultury w Świdwinie polegające na publikowaniu w Internecie zdjęć z uroczystości wręczenia nagród oraz innych działań związanych z promocją Konkursu i Organizatorów, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r. (tekst jednolity; Dz.U. z 2018r. poz. 1000).