POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Haiku i miniatury » Przed Jego Wucowatością
Przed Jego Wucowatością
Autor Wiadomość
Hardy 

Wysłany: 2020-11-26, 08:21   Przed Jego Wucowatością

Jeszcze polne kwiatki...

ustroim ołtarzyk.

Na kolanka, dziatki,

i rączęta w małdrzyk.

eva_14 

Wysłany: 2020-11-26, 10:05   

:zdziwko:

Zbyt smutku by to powiedzieć.
Drzewa oszukują
Tymczasem w blasku tylko idą wody.
Tylko ziemia jest twarda.

Vicente Aleixandre

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2020-11-26, 14:25   

Do tego to zmierza, jak się w porę ludzie nie ockną, a co niektórzy, moherowej mentalności z głów nie zdejmą, to będzie za późno.

(Meryl Streep)

eva_14 

Wysłany: 2020-11-26, 17:06   

PoparzonaKawą napisał/a:
Do tego to zmierza, jak się w porę ludzie nie ockną, a co niektórzy, moherowej mentalności z głów nie zdejmą, to będzie za późno.

niektórzy moherów nie noszą i do owych im daleko, ale uwaga taka i rada zarazem: niech ci drudzy się nie zdziwią, gdy dla nich się stanie za późno, Niunia ;) z gołą głową. :hyhy:

Drzewa oszukują

Vicente Aleixandre

Hardy 

Wysłany: 2020-11-26, 18:25   

PoparzonaKawą napisał/a:

Widocznie musimy to przejść jak katharsis, aby normalni, zwłaszcza młodzi się obudzili. Właśnie to się stało.

fiołkowa 
b. befana_di_campi

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2020-11-26, 19:23   

Hardy napisał/a:
PoparzonaKawą napisał/a:

Widocznie musimy to przejść jak katharsis, aby normalni, zwłaszcza młodzi się obudzili. Właśnie to się stało.

Młodzi :?: Obudzili :?: Ciekawe jak długo ci "młodzi" pobędą sobie tymi "młodymi" :?: :?: :?: A ZeTeMPowcy :?: Hippisi :?: Blokersi :?: Ich późniejsze historie z niejakimi "Ryśkami Terleckimi" na planie pierwszym albo innymi "Patrykami Jakimi" :?:

Co do tzw. "moherów": to jest to ordynarne szydzenie z byłych wiejskich kobiet, które w pierwszym pokoleniu (w miastach) nosiły na głowach chustki; teraz zamieniły je na mohery.

Wasza POGARDA nie jest nawet warta tego, co nazwałoby się splunięciem :szok:

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2020-11-27, 16:51   

fiołkowa napisał/a:
Co do tzw. "moherów": to jest to ordynarne szydzenie z byłych wiejskich kobiet, które w pierwszym pokoleniu (w miastach) nosiły na głowach chustki; teraz zamieniły je na mohery.

Wasza POGARDA nie jest nawet warta tego, co nazwałoby się splunięciem

Nie mierz innych swoją miarą. Radzę czytać ze zrozumieniem, bo dowiodłaś, że owe czytanie nie jest twoją mocną stroną(choć to pewnie próba słabej manipulacji, nie pierwszy raz w ten deseń u Ciebie, ps. nauczysz się ty jakoś lepiej manipulować, bo jak na razie to bardzo miernie Ci to idzie) - nie piszę o kobietach noszących moherowe berety, a piszę o ludziach z moherową mentalnością i to tę oto mentalność mają zdjąć z głów - metafora się kłania.
Można mieć 28 lat jak mój "kolega" i mieć ekstremalnie moherową mentalność, a można mieć osiemdziesiąt i posiadać mentalność młodą, otwartą i bystrą.

eva_14 napisał/a:
Niunia z gołą głową.

Twoja Koleżanka nazwała mnie Niunią - to nawet mi się podoba, jest w tym coś pieszczotliwego, a ja tam jestem łasa na kobiece pieszczoty.

(Meryl Streep)

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2020-11-27, 16:59   

Hardy napisał/a:

Współczuję tym ludziom z dziećmi, co już sobie coś zaklepali na ferie, zapłacili zaliczkę, także współczuję osobom pracującym przy kwaterowaniu turystów, inni też mieli nadzieję, że może odbiją się od dna, coś zarobią, a tu nagle... łup ferie w jednym terminie.

To jest osłabianie, ale nie wirusa, tylko społeczeństwa.

Ale za to apteki są bardzo słabo zaopatrzone, wiem, bo dla mojej chorej babci musieliśmy sprowadzać lek z innego województwa...

Biorą się nie za to, za co trzeba, jedynie za te dziedziny, które mają domenę kontroli i ingerencji w funkcjonowanie obywateli.

(Meryl Streep)

fiołkowa 
b. befana_di_campi

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2020-11-27, 19:57   

PoparzonaKawą napisał/a:
fiołkowa napisał/a:

Wasza POGARDA nie jest nawet warta tego, co nazwałoby się splunięciem

Nie mierz innych swoją miarą. Radzę czytać ze zrozumieniem, bo dowiodłaś, że owe czytanie nie jest twoją mocną stroną(choć to pewnie próba słabej manipulacji, nie pierwszy raz w ten deseń u Ciebie, ps. nauczysz się ty jakoś lepiej manipulować, bo jak na razie to bardzo miernie Ci to idzie) - nie piszę o kobietach noszących moherowe berety, a piszę o ludziach z moherową mentalnością i to tę oto mentalność mają zdjąć z głów - metafora się kłania.
Można mieć 28 lat jak mój "kolega" i mieć ekstremalnie moherową mentalność, a można mieć osiemdziesiąt i posiadać mentalność młodą, otwartą i bystrą.

eva_14 napisał/a:
Niunia z gołą głową.

Twoja Koleżanka nazwała mnie Niunią - to nawet mi się podoba, jest w tym coś pieszczotliwego, a ja tam jestem łasa na kobiece pieszczoty.

Czytam terape-utko ze zrozumieniem, czytam, a jakże :hyhy: :hyhy: :hyhy: Krytykiem literackim jestem :hyhy: :hyhy: :hyhy: I jeszcze sobie - od czasu do czasu - coś oryginalnego skrobnę :!:

Wszystko się zgadza: niespełna trzydziestoletni kolega, czyli bynajmniej niestracone pokolenie oraz osiemdziesięcioletnie pańcie, dla których najpopularniejszą metodą regulacji urodzin były w ich młodych latach tzw. skrobanki :przestraszony:

W 2006 roku Big Cyc beczał sobie mniej więcej:

[Załóż babciu beret Moherowy jest twój Jak w każda niedzielę Znowu dziś ruszysz w bój Już tą drogą kroczą Koleżanki i mąż Liga Rodzin różańcowy Zaciska krąg To jest szlak bojowy Więc maszeruj i giń By panował Rydzyk Ale ty razem z nim Żeby był porządek Zadbaj o to już sam Aby wszyscy oglądali Telewizje TRWAM Rydzyk- lubię tańczyć z nim Jurek - Marek kocha swing Giertych- z nim zatańczę za rok Lepper - ciągle myli krok Moherowe berety- panują nad światem Moherowe berety- zaczynają krucjatę Moherowe berety- zwycięstwo i władza Na berecim szlaku Znowu leje się krew Babcie ciągle czują Rewolucji zew Piją herbatkę I zwalczają zło Premier szybko zwęszył Moherowy trop Moher to siła Moher to władza Moherowych kapeluszy się nie zdradza Moher daje młodość Niesie wielkich przemian wiatr Moherowy beret opanuje świat Rydzyk- lubię tańczyć z nim Jurek - Marek kocha swing Giertych- z nim zatańczę za rok Lepper - ciągle myli krok Moherowe berety- panują nad światem Moherowe berety- zaczynają krucjatę Moherowe berety- zwycięstwo i władza (Unia brukselska Nierządnica europejska Nie ujawni planów ciemnych Jak zabije Polskę Ludzi biednych Unia Polskę rada zgnieść By zaśpiewać znaną pieśń) Moherowe berety- panują nad światem Moherowe berety- zaczynają krucjatę Moherowe berety- zwycięstwo i władza W moherowym berecie będzie lepiej na świecie Moherowe berety- panują nad światem Moherowe berety- zaczynają krucjatę Moherowe berety- zwycięstwo i władza

Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/p...owe_berety.html

Nie mówiłam, że POGARDA :?: :szok: :?: I wtedy, choć w kolejnych latach następowały personalne przegrupowania oraz tajemnicze śmierci, i teraz :szok:

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2020-11-27, 21:45   

fiołkowa napisał/a:
Wszystko się zgadza: niespełna trzydziestoletni kolega, czyli bynajmniej niestracone pokolenie oraz osiemdziesięcioletnie pańcie, dla których najpopularniejszą metodą regulacji urodzin były w ich młodych latach tzw. skrobanki

Załamujesz mnie, będziesz się wypowiadała i mądrowała na temat kobiet, które przeżyły wojnę, być może przemoc, o antykoncepcji wtedy nie było mowy, (a jak wiadomo nawet antykoncepcja 100procent zabezpieczenia nie gwarantuje,) ogromną biedę, i ty będziesz im morale wyznaczała, ty będziesz się pchała im w macice- żenująca ignorancja, głupota wręcz.

Ludzie którzy chcą innym coś narzucać, wycierając sobie buźkę panem Bogiem i "moralnością" wywołują we mnie wstręt.

A jeśli chodzi o tego cudownego kolegę z niestraconego pokolenia, jest takim "wojownikiem moralności" , że aż wylewa się z niego niespełniona żądza władzy nad ludźmi i dyktowania im, jak mają żyć.

Ps. Big cyc jest chyba prorokiem, bo to, co "beczał", to niestety się sprawdziło.
Starsi ludzie oddają pieniądze, całe majątki komuś, kto kpi z ludzi, swoja postawą jest anty-autorytetem śmiejącym się innym w twarz, opływającym w luksusy.

(Meryl Streep)

eva_14 

Wysłany: 2020-11-27, 21:52   

No fiołkowa uważaj i sprężaj się :hyhy: , bo pod takimi zarzutami adwersarza, niejedna by poległa :rotfl: :rotfl:

Drzewa oszukują

Vicente Aleixandre

fiołkowa 
b. befana_di_campi

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2020-11-27, 23:55   

eva_14 napisał/a:
No fiołkowa uważaj i sprężaj się :hyhy: , bo pod takimi zarzutami adwersarza, niejedna by poległa :rotfl: :rotfl:

Nie moja Kochana, luzuję :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy:

jaga 
Jadwiga

Wysłany: 2020-11-28, 08:15   

i ja luzuję lub jak kto woli poluzuję

— Wisława Szymborska

Hardy 

Wysłany: 2020-11-28, 11:46   

PoparzonaKawą - kiedy przeczytałem, jak moja "osobista przyboczna" wrzośnica&befanafiołkowa&...&....&... sama siebie określiła, to mało nie spadłem z krzesła z wrażenia :) )) Wszędzie się przyzwyczaili do jej... nazwijmy to "komentarzy i opinii" (cudzysłów obowiązkowy), ale dzisiaj opanował mnie homerycki śmiech :) ))

PoparzonaKawą - ta wrzościca&... to jest nieuleczalny przypadek. Statystycznie zdarzają się takie. Szkoda czytać, szkoda pisać - co napiszesz, to odbije się od niej jak groch od ściany.To wiktoriański beton, idealne odwzorowanie paniusi D., tak pięknie opisanej w "Moralności...".

Hardy 

Wysłany: 2020-11-28, 11:56   

PoparzonaKawą napisał/a:
Hardy napisał/a:

To jest osłabianie, ale nie wirusa, tylko społeczeństwa.

Ale za to apteki są bardzo słabo zaopatrzone, wiem, bo dla mojej chorej babci musieliśmy sprowadzać lek z innego województwa...

Biorą się nie za to, za co trzeba, jedynie za te dziedziny, które mają domenę kontroli i ingerencji w funkcjonowanie obywateli.

Dokładnie to. Każda władza, która dąży do dyktatorskiej, opiera się na populizmie, prymitywach i cwaniakach oraz żądnych nieograniczonej władzy. Pierwsze, co muszą wtedy zrobić , to zniszczyć "trójpodział władzy" - jedną z zasad demokracji., gdyż to ona ogranicza ich samodzierżawie. Dlatego wuc do tego dąży i w połowie już zrobił. Ale to kwestia czasu, kiedy zapomnimy "o złym szelągu". Początek jego końca już widać.

POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Haiku i miniatury » Przed Jego Wucowatością

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie