POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Inne formy prozatorskie » Stary niedźwiedź mocno śpi.
Stary niedźwiedź mocno śpi.
Autor Wiadomość
impresje
Duo

Wysłany: 2021-12-12, 07:35   Stary niedźwiedź mocno śpi.

Widok z okna na las i pola o tej porze przywoływał melancholię. Na pustkowiu wiatr układał śnieg w białe reliefy. Gdyby nie przygotowania do kolacji wigilijnej to mieszkańcy domu ulegliby scenerii tonąć w lekturze, albo błogiej bezczynności. Dzisiaj w kontraście z obrazem na zewnątrz kuchnia wrzała w przygotowaniach do wigilii. W gościnnym pokoju młodzież stroiła choinkę i domownicy wzajemnie zagrzewali się do działania. Ogólnie panowała miła i świąteczna atmosfera. Młodsze dzieci wypatrywały pierwszej gwiazdki, jako zwiastun na rozpoczęcie kolacji. Choinka przywieziona prosto z lasu prezentowała się z najlepszej strony. Świeczki i przeróżne świecidełka, gromadzone od lat, trafiły na zielone mocne gałęzie. Anielski włos od góry do samego dołu cieszył oczy, a gwiazda wysoko połyskiwała. Babcia właśnie wysłała dzieci po serwetki do drugiego pokoju, gdy Święty Mikołaj wrzucał przez komin prezenty. Kiedy wróciły z serwetkami już go nie było, a dziadek machał mu ręką na pożegnanie, gdy tamten pędził w saniach po niebie w znanym sobie tylko kierunku. Dzieci posmutniały na moment, bo przegapiły ważne dla nich spotkanie, ale prezenty okazały się najlepszym lekarstwem na smutek. Wszyscy radośnie otwierali paczki dzieląc się wzajemnie wrażeniami. W końcu przyszedł czas na kolację. Na ogromnym białym stole piętrzyły się półmiski z wszelkiego rodzaju potrawami i ciastami. Kolacja przebiegała pogodnie i na wesoło. Każdy miał coś do powiedzenia. Nie uszło uwadze, że dzisiaj o północy zwierzęta są obdarzone ludzką mową. Młodzież postanowiła sprawdzić wiarygodność tego przesłania. Asia, Monika i Piotr wybierali się do obory u sąsiadów, gdzie krowa i dwa osiołki miały udowodnić tezę o ludzkiej mowie. Pies Azorek, został w domu, jako że po sąsiedzku z Reksiem mieli porachunki nie do rozwiązania. Młodsze dzieci bawiły się przy kominku, a dorośli zajęli miejsce przy stole z kartami.
- Idziemy! - Zawołał Piotrek na odchodne, była już blisko dwunasta.
- Tylko pamiętajcie... zaraz po dwunastej wróćcie do domu! - Usłyszeli głos taty z drugiego pokoju, od stolika brydżowego.
- Dobrze, dobrze, będziemy na czas.- Zapewniali wychodząc. Teraz pospiesznie szli do obory. Sąsiedzi świadomi wyprawy, wzięli Reksia do domu, żeby nie przeszkadzał w eksperymencie, bo to nie on, tylko krowa Mitka i dwa osiołki miały coś do powiedzenia o północy. I tak nasi bohaterowie dotarli do celu zamykając za sobą drzwi. Wpatrywali się z niegasnącym oczekiwaniem w oczy Mitki i dwóch osiołków, zwierzaki również obserwowały przybyszy w nadziei na smakołyki.
- Damy im po jabłku dopiero jak coś powiedzą. - Zdecydowała Asia. Nastąpiło niezręczne milczenie po obydwu stronach. Czas się dłużył niemiłosiernie bez efektu. Zwierzęta poruszały się niespokojnie i pomrukiwały po swojemu, ale nic, co by przypominało ludzką mowę. Wszystko przebiegało dość wolno i było coraz zimniej. W końcu z zewnątrz dobiegło ich uszu dziwne poruszenie i po chwili pomruki niedźwiedzia. Wszystkie włosy stanęły dęba na głowach ludzkich i zwierzęcych.
- I co teraz będzie, jak wrócimy? - Prawie z płaczem pytała Monika.
- Zapytaj niedźwiedzia, może ci odpowie ludzkim głosem. - Piotr oprócz tego, że sam bał się, to ogarnęła go jeszcze złość. Upłynęło dużo czasu, tak dużo, że nie czuli zmarzniętych palców u nóg. Niedźwiedź za drzwiami ryczał i słychać było jak wokół krąży z ciężkim oddechem. W oborze wszyscy w przerażeniu tłumaczyli groźne odgłosy na język ludzki, niestety prognozy nie były dobre. Po chwili usłyszeli strzał ze strzelby i głos dziadka.
- Nie bójcie się, niedźwiedź ucieka do lasu. - O jakże miło było słyszeć głos dziadka. Później okazało się, że niedźwiedź wyjadł sąsiadowi śledzie z beczki, ale to jednak nic w porównaniu z tym, że poszedł szukać noclegu w lesie ku uciesze naszych bohaterów i nikt już nawet nie wspomniał o jego ludzkiej mowie.

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2021-12-12, 20:31   

Widzę, że dotrzymałaś słowa, cieszę się. No widzisz, można zrobić komuś przyjemność, to nie boli :)
No chyba, że to nie na moją prośbę to powstało.

Fajny szorciak ci wyszedł. Dałaś radę. Taki trochę retro, niedźwiedzi raczej już od tak się nie spotka. A w zasadzie, ewentualnie może rejon Bieszczad...
Momentami to nawet grozą powiało :)

Ps. chcesz, żebym tobie też coś napisała odnośnie jakiejś dowolnej tematyki, jaką wybierzesz? Czy może innym razem?

(Meryl Streep)

impresje
Duo

Wysłany: 2021-12-13, 19:53   

Katrino, to tekst wedle umowy. Dziękuję za wpis. :)

PoparzonaKawą napisał/a:
chcesz, żebym tobie też coś napisała odnośnie jakiejś dowolnej tematyki, jaką wybierzesz? Czy może innym razem?

Jak najbardziej pisz, a temat dowolny... jest ciekawa, co wykombinujesz? :P

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2021-12-14, 20:46   

Pomyślałam, że do świątecznego tekstu potrzeba jeszcze świątecznej fotografii:

To teraz ty dołącz jakąś swoją :) Ale nie ściągaj jakiejś tam z netu, tylko masz zrobić sama to zdjęcie, to ma być, tak wiesz, od serducha świątecze foto :)

(Meryl Streep)

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2021-12-22, 05:44   

Hej, ale mnie chodziło o to, żebyś tu w poście pod tekstem zamieściła to zdjęcie, a nie w avatarze.

Jeśli zechcesz zamieścić tutaj pod tekstem w poście jakieś zrobione przez siebie zdjęcie świąteczne to będzie mi bardzo miło.

Święta są , tekst świąteczny, a więc wszystko będzie jak najbardziej na temat
:)

(Meryl Streep)

POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Inne formy prozatorskie » Stary niedźwiedź mocno śpi.

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie