Wysłany: 2023-01-16, 11:27
Nie jesteśmy na forum poświęconym uprawianiu kwiatów w ogrodzie. SMOLINOSY to nazwa, jakiej w moim dzieciństwie używaliśmy nazywając tak wszystkie lilie. Mają duże pręciki i kiedy zbliżało się nos aby je powąchać zwykle stawał się umazany pyłkiem. Pamiętam, że dla zabawy robiliśmy to celowo. Lilie, które widać na zdjęciach i które stoją właśnie teraz w wazonie u mnie w domu z całą pewnością nie są to lilie bulwkowate. Jest na świecie około 200 gatunków lilii. Są gatunki mieszane. Przy następnym kupowaniu tych kwiatów sprawdzę jak się nazywają. Tutaj w Anglii są to popularne kwiaty i można spotkać wiele gatunków.
lilie.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 719,15 KB
lilia2.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 424,72 KB
preciki.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 159,98 KB
lilia.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 691,86 KB
_________________ If you don't know where you are going,
any road will take you there.
/Lewis Carroll/
SMOLINOSY to nazwa, jakiej w moim dzieciństwie używaliśmy nazywając tak wszystkie lilie. Mają duże pręciki i kiedy zbliżało się nos aby je powąchać zwykle stawał się umazany pyłkiem. Pamiętam, że dla zabawy robiliśmy to celowo.
Podobnie bawiłem się i j ja z rówieśnikami . DZieci wszędzie bawią się jednakowo, czy to w Radomsku , czy w Słupsku, czy w Londynie...ano własnie będąc kiedyś w Londynie kupiłem Amarilusa. Były juuz wykształcone pąki.Był piękny. Potem próbowałem go po przekwitnięciu zgodnie z zasadami przywrócić do życia i....nigdy na wiosne mi się to nie udało