POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze wolne i białe » piekło
piekło
Autor Wiadomość
Irys

Wysłany: 2024-06-02, 21:40   piekło

na krawężniku
siedzi facet
i patrzy w dal

czas uciekł
tu i teraz
nabrało kształtu
pustej butelki

przestrzeń wypełnia
wszędzie i zawsze
starszy facet mówi
mam na imię
Nosiciel Światła
Pan tego świata
nic nie jest w stanie
mi go odebrać

potem wykrzywia twarz
słowo „nic” ma piekielnie ostry smak
bo tutaj nic nie jest ważne

Witold Kiejrys 
witek

Wysłany: 2024-06-04, 12:31   

Choroba psychiczna rzeczywiście bywa piekłem, przede wszystkim dla otoczenia. Chory żyje w swoim realnym bądź urojonym świecie i stosownie do okoliczności lub możliwości, ma się. I jeżeli tylko taki chory ma 'odpowiednie warunki', to w tej rzeczywistości 'ma się zupełnie dobrze'.

Zgoła inaczej ma się z kimś opętanym chorobą alkoholową, zwaną inaczej 'chorobą zapijania uczuć', gdzie chory świadomie doprowadza się do stanu totalnej destrukcji. Coś o tym wiem, albowiem doświadczałem tego przez wiele, wiele lat. A to, że od 24 lat jestem trzeźwy, jest wyłącznie dziełem przypadku i zbiegu przedziwnych i nie do końca zrozumiałych dla mnie okoliczności. - Fakt, cieszę się z tego. Tak bardzo, że aż po ogromne poczucie szczęścia.

Ale...cztery ostatnie wersy trzeciej cząstki to tylko licentia poetica, nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. A jeśli, to sytuacja nie dotyczy alkoholika, a zwyczajnego pyszałkowatego pijaka, który dla zwrócenia na siebie uwagi, gotowy zrobić i powiedzieć wszystko.

W dużej mierze wiersz mi się podoba. Trochę szlifu bym nadał.

Uwaga techniczna: skoro tu i teraz, to nie nabrało, a nabiera
:)
pozdrawiam, witekk

Konfucjusz

Irys

Wysłany: 2024-06-08, 15:56   

Witold Kiejrys napisał/a:
Choroba psychiczna rzeczywiście bywa piekłem, przede wszystkim dla otoczenia. Chory żyje w swoim realnym bądź urojonym świecie i stosownie do okoliczności lub możliwości, ma się. I jeżeli tylko taki chory ma 'odpowiednie warunki', to w tej rzeczywistości 'ma się zupełnie dobrze'.

Zgoła inaczej ma się z kimś opętanym chorobą alkoholową, zwaną inaczej 'chorobą zapijania uczuć', gdzie chory świadomie doprowadza się do stanu totalnej destrukcji. Coś o tym wiem, albowiem doświadczałem tego przez wiele, wiele lat. A to, że od 24 lat jestem trzeźwy, jest wyłącznie dziełem przypadku i zbiegu przedziwnych i nie do końca zrozumiałych dla mnie okoliczności. - Fakt, cieszę się z tego. Tak bardzo, że aż po ogromne poczucie szczęścia.

Ale...cztery ostatnie wersy trzeciej cząstki to tylko licentia poetica, nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. A jeśli, to sytuacja nie dotyczy alkoholika, a zwyczajnego pyszałkowatego pijaka, który dla zwrócenia na siebie uwagi, gotowy zrobić i powiedzieć wszystko.

W dużej mierze wiersz mi się podoba. Trochę szlifu bym nadał.

Uwaga techniczna: skoro tu i teraz, to nie nabrało, a nabiera
pozdrawiam, witekk
Wiesz... trochę inaczej podchodzi do tego problemu człowiek dotknięty tym problemem, a inaczej ktoś, kto patrzy na to z boku. Nosiciel Światła, to upadły anioł, w tym tekście, ktoś kto znalazł się na samym dnie i zarówno on i jego rzeczywistość są pewną iluzją, która prowadzi do nicości. W buddyzmie to "Głodny Duch"

Irys

Wysłany: 2024-06-08, 16:04   

Aha, jeszcze co do "nabrało kształtu" to nie wiem... ale skoro czas uciekł, to chyba może być, bo uciekł i go nie ma i już nic nie nabiera, bo...

Witold Kiejrys 
witek

Wysłany: 2024-06-09, 12:38   

No tak, zupełnie inaczej odczytałem ten wiersz.
wk

Konfucjusz

POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze wolne i białe » piekło

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie