Wysłany: 2024-07-22, 10:58 śladami myśli nie moich
śladami myśli nie moich /tropiąc wiersze/
w rzeczy samej komuś kto nie wie
na zawsze tęsknota zmieszana ze smutkiem
i któż by pomyślał w tle wczorajsze jutro
twierdzenia przypuszczalne
jestem biały
zdiagnozowany krzyk prozdrowotnie
przypadkowe vademecum pomiędzy ciszą
negatywy gwiazd światy równoległe
tym razem efekt motyla
pod obcym niebem
mgła
wyrwane z kontekstu surowce wtórne
przed zatonięciem magazyn pełen absurdów
stary czas perspektywy na pięści i ciszę
cienka linia na pożegnanie
bez tresury
22.07.2024r.
_________________ a po nas już nic
jeno popiół i zgliszcza
życie to jeden wic
rzekł uczeń mistrza
Tylko to mi trochę się nie spodobało, chociaż trafne i nie potrafiłbym zastąpić.
Może sama makulatura? Nie przejmuj się, bredzę .
Pozdrawiam, am.
Wojtku, jak wiesz, nawet korzystając z Waszych tytułów, staram się aby ten "wiersz" niósł ze sobą jakąś myśl...nie znalazłam w tytule Waszych wierszy makulatury
Dziękuję, że przeczytałeś i zamyśliłeś się (no bo jakbyś się nie zamyślił, to nie szukałbyś zastępstwa dla surowców wtórnych)
jeno popiół i zgliszcza
życie to jeden wic
rzekł uczeń mistrza
Przepraszam, ale w naprędce, chyba nie bardzo zrozumiałaś słowa Wojtka. A przecież Genialny w tym jest, gdyż przeinaczając i pozostawiając w wersie tylko makulatura (cudna metafora) czyni ze strofy kwintesencję poezji. Jednocześnie podnosząc to wszystko, co w dwóch pierwszych strofach zawarte.
Dygam nad Tobą i Wojtkowi pokłon biję,
wk
_________________ człowiek szlachetny rozumie prawość, człowiek małostkowy rozumie zysk
Przepraszam, ale w naprędce, chyba nie bardzo zrozumiałaś słowa Wojtka. A przecież Genialny w tym jest, gdyż przeinaczając i pozostawiając w wersie tylko makulatura (cudna metafora) czyni ze strofy kwintesencję poezji. Jednocześnie podnosząc to wszystko, co w dwóch pierwszych strofach zawarte.
Dygam nad Tobą i Wojtkowi pokłon biję,
wk
Witku przeglądając Wasze wiersze nie znalazłam wiersza o tytule makulatura, więc dałam surowce wtórne, które jako tako pasowały do treści jaką chciałam ująć w wierszu
Dziękuję za zaglądnięcie i pozostawienie tak fajnego śladu.
Pozdrawiam ciepło Marynię i Ciebie.
jeno popiół i zgliszcza
życie to jeden wic
rzekł uczeń mistrza
_________________ „Tylko co to takiego poezja? Niejedna chwiejna odpowiedź na to pytanie już padła. A ja nie wiem i nie wiem i trzymam się tego jak zbawiennej poręczy”. Wisława Szymborska
Wiesz Bogusławo, jak nasze słowa gdzieś uciekną, a jest myśl, która szuka ujścia, to czemu nie skorzystać z tytułów Waszych wierszy, choć bywa, to często dość trudne, żeby nie był to tylko zlepek słów
Dziękuję za czytanie i pozdrawiam ciepło.
jeno popiół i zgliszcza
życie to jeden wic
rzekł uczeń mistrza