Wysłany: 2024-08-26, 12:16 Wyznania muzealniczki. Historie - wspomnienia - impresje
Wydawnictwo Eperons-Ostrogi właśnie prowadza na księgarski rynek moją najnowszą publikację pt. "Wyznania muzealniczki. Historie - wspomnienia - impresje", będące pokłosiem kilkudziesięciu lat pracy w tym wyjątkowym miejscu, jakim bez wątpienia jest Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Maius. To nie jest "dziennik czy sprawozdanie z pracy", bowiem na 200 stronach zawarłam także anegdoty i ciekawostki dotyczące wielowiekowej historii Akademii Krakowskiej oraz ludzi z nią związanych, a przede wszystkim - twórcy muzeum w obecnym kształcie - znakomitej Osobowości, profesora Karola Estreichera młodszego.
Pozdrawiając, zapraszam do lektury,
Lucyna Bełtowska (nebbia)
„Wyznania muzealniczki” - smaczki i ciekawostki nie tylko dla tych, którym Uniwersytet Jagielloński był Alma Mater, ale wszystkich ciekawych niekonwencjonalnie i wybiórczo opisanych historii, wydarzeń i anegdot mających swoje miejsce w najstarszym uniwersyteckim gmachu, z przepięknym arkadowym dziedzińcem, Collegium Maius w centrum Krakowa (przysłowiowy rzut beretem od rozsiadłych na Rynku Głównym Sukiennic).
Asumptem do ich spisania były przypadające na rok 2024 ważne rocznice:
1. 60. rocznica udostępnienia dla zwiedzających ekspozycji Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego, 6 maja 1964 r.
2. 40. rocznica śmierci − twórcy w obecnym kształcie uniwersyteckiego muzeum − profesora Karola Estreichera młodszego (1906-1984) .
3. 660. rocznica utworzenia Akademii Krakowskiej przez króla Kazimierza Wielkiego, 12 maja 1364 r.
4. 60. rocznica powstania Stowarzyszenia Absolwentów Uniwersytetu Jagiellońskiego, do którego z dumą należę
oraz mojej osobistej:
50. rocznicy przyjęcia mnie do pracy w Muzeum UJ Collegium Maius przez prof. Karola Estreichera młodszego.
Książkę, liczącą 200 stron ze zdjęciami Janusza Koziny oraz muzealnych zbiorów fotograficznych starannie wydało Wydawnictwo Eperons-Ostrogi. Do nabycia w całym kraju w księgarniach internetowych, również bezpośrednio w Księgarni Wydawnictwa Eperons-Ostrogi, a także w Księgarni Akademickiej.