POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze radosne » O plemieniu Czuhów
O plemieniu Czuhów
Autor Wiadomość
Hardy 

Wysłany: 2026-05-05, 13:44   O plemieniu Czuhów

W Gwatemali i Meksyku
żyje jedno z plemion Majów.
W Polsce nazwę ich po cichu
mów, z prawdziwej okradając,

gdyż w zapisie „Czy” to „Cha”,
a „ha” piszesz jako „jot”…
więc, gdy czytasz, chcesz się śmiać,..
Jak brzmi nazwa? Pojmiesz w lot.

Hardy 

Wysłany: 2026-05-07, 10:42   

PS. No popatrz - o indiańskich plemionach: Irokezów, Komanczów, Czejenów, Apaczów - chyba wszyscy słyszeli w dzieciństwie. O powyższym (w mojej powyższej facecji - zagadce) prawie nikt. Wygląda na to, że dalej wielu nie wie... ;)

ALmec_33 

Wysłany: 2026-05-07, 12:19   

Wyjątkowo wulgarna jest ta zagadka - pomyliłeś kolego portale. :/

Hardy 

Wysłany: 2026-05-07, 12:48   

ALmec_33 napisał/a:
Wyjątkowo wulgarna jest ta zagadka - pomyliłeś kolego portale. :/

Wyjątkowo jesteś prostacki. Chcesz zmieniać nazwy własne innych narodowości, bo tak ci się ubzdurało. Nazwę "Polacy" też chcesz zmienić?
Finito. Bez kontynuacji.

ALmec_33 

Wysłany: 2026-05-07, 13:26   

Hardy, nie bądz hardy i lepiej usuń ten cały post bo to jest portal literacki a nie melina pijacka. :kwasny:
Za co ty dostałeś to odznaczenie od resortu kultury? :dontgetit:
Chyba przez pomyłkę. :zly:
game over

Vilan z Alandu 

Wysłany: 2026-05-07, 15:33   

Był kiedyś bramkarz holenderski, którego nazwisko zapisywano bodaj De Goey. I w sumie też komentatorzy sportowi mieli problem z wymową tego nazwiska.

Hardy 

Wysłany: 2026-05-07, 23:17   

Vilan z Alandu napisał/a:
Był kiedyś bramkarz holenderski, którego nazwisko zapisywano bodaj De Goey. I w sumie też komentatorzy sportowi mieli problem z wymową tego nazwiska.

----------
Tak, w niderlandzkim jest wiele nazwisk o "brzydkiej wymowie" w naszym języku.
W innych językach jest podobnie. Nasze niektóre słowa też w innych językach brzmią... tak brzmią, że lepiej uważać ;)

ALmec_33 

Wysłany: 2026-05-08, 10:41   

Hardy napisał/a:

----------
Tak, w niderlandzkim jest wiele nazwisk o "brzydkiej wymowie" w naszym języku.
W innych językach jest podobnie. Nasze niektóre słowa też w innych językach brzmią... tak brzmią, że lepiej uważać ;)

Ale to niczego nie usprawiedliwia bo to jest portal literacki dla poetów a nie filologów.
:zdegustowany:

Vilan z Alandu 

Wysłany: 2026-05-08, 12:23   

To dobre, ale co to w zasadzie znaczy?

Hardy 

Wysłany: 2026-05-08, 12:35   

To dobre, ale co to w zasadzie znaczy?

-------------
Nie zrozumiałem, Vilanie. O co mnie pytasz?

Vilan z Alandu 

Wysłany: 2026-05-08, 14:38   

Nie no ja akurat zapytałem ALmeca co to znaczy portal literacki w sensie prowadzonych dyskusji i jakiego rodzaju treści należy się na nim spodziewać.

Hardy 

Wysłany: 2026-05-08, 15:16   

Ach... Vilanie...

Ten Almec to... delikatnie napiszę - zwykły trollik. Znany również na innych portalach. "Działa" na nich dopiero od 2-3 miesięcy, ale dał już się poznać. Nieważne, co ktoś napisze, jemu zależy na trollowaniu. Nie ma co poświęcać jemu czas. Można odpowiedzieć raz. Kontynuacja? - to wiadomo, że tylko na to czeka.

PS. Zapisał się na POSTscriptum w marcu br. Miał wtedy (jak pisał) - chyba 22-25 lat. Bardzo szybko się zestarzał - po krótkim czasiu już wpisywał "44 lata". Teraz ma już 66 lat. W tym tempie do końca roku może stać się najstarszym człowiekiem na Ziemi.

Ot i wszystko.

ALmec_33 

Wysłany: 2026-05-08, 20:52   

Nie no ja akurat zapytałem ALmeca co to znaczy portal literacki w sensie prowadzonych dyskusji i jakiego rodzaju treści należy się na nim spodziewać.

Odpowiem ci pytaniem: czy rozważania o słowach,które w naszym języku są uważane za wulgaryzmy są mile widziane na portalu, na którym zamieszczane są wiersze i komentarze raczej na wyższym poziomie ?
Zresztą to widać ilu użytkowników na tę pseudofacecję zareagowało? to mówi samo za siebie...

ALmec_33 

Wysłany: 2026-05-08, 21:02   

Hardy napisał/a:
Ach... Vilanie...

Ten Almec to... delikatnie napiszę - zwykły trollik. Znany również na innych portalach. "Działa" na nich dopiero od 2-3 miesięcy, ale dał już się poznać. Nieważne, co ktoś napisze, jemu zależy na trollowaniu. Nie ma co poświęcać jemu czas. Można odpowiedzieć raz. Kontynuacja? - to wiadomo, że tylko na to czeka.

PS. Zapisał się na POSTscriptum w marcu br. Miał wtedy (jak pisał) - chyba 22-25 lat. Bardzo szybko się zestarzał - po krótkim czasiu już wpisywał "44 lata". Teraz ma już 66 lat. W tym tempie do końca roku może stać się najstarszym człowiekiem na Ziemi.

Ot i wszystko.

po pierwsze: odpowiadasz na pytanie nie skierowane do ciebie panie Hardy
po drugie: lepiej się przyznaj cwaniaku, o czym piszesz i jakie komentarze zamieszczasz na tych ,,innych portalach,, ?
po trzecie: nieprawdą jest,że wszystkich trolluję bo nigdy tego nie robiłem a faktycznie byłem trollowany ale i to nie na wszystkich portalach, na których byłem
po czwarte: ile mam lat to wyłącznie moja osobista sprawa ale skoro ciebie to podnieca to twój problem
po piąte- to nie ja zostałem niedawno upomniany przez szefa Leszka abyś zaniechał swojej głupawej satyry politycznej i dlatego teraz chcesz nas zabawić wulgarnymi ciekawostkami?
------------------------------------------------------------------------------------------------------
po szóste( to do Vilana) : popatrz sobie na mój dzisiejszy wiersz dla Rity i jej odpowiedż
czy tak by rozmawiała ze mną gdybym był trollem ?

i pamiętaj Vilanie : audiatur et altera pars - nigdy nie wyciągaj pochopnych wniosków po wysłuchaniu jednej strony
pozdrawiam ciebie serdecznie
Artur

Hardy 

Wysłany: 2026-05-09, 12:20   

Almec - kłamiesz. Na innym portalu atakujesz personalnie kilku autorów, dzień w dzień. Jesteś nie tylko trollem, ale i kłamcą. Mówię to oficjalnie.
Koniec z tobą "dyskursu". Nie zasługujesz na to.

POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze radosne » O plemieniu Czuhów

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie