POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze wolne i białe » Teraźniejszość
Teraźniejszość
Autor Wiadomość
Mirek 
Chodynicki Mirosław

Wysłany: 2026-05-17, 15:22   Teraźniejszość

matematycznie zapisany świat
bezduszny
bezbarwny
niemy

a przecież ziemia pachnie
tysiącem woni
bywa ciepła albo zimna
miękka lub twarda
trawa ma swój trawiasty kolor
drzewo milczy monumentalne
a pies potrafi powiedzieć
“chodź ze mną
nie chcę sam”

Witold Kiejrys 
witek

Wysłany: 2026-05-17, 18:37   

Nie ufam matematyce. Od tysięcy lat staramy się opisać rzeczywistość liczbami, a ta co i rusz wymyka się schematom i gra nam na nosie. Ile to już teorii i dogmatów legło w gruzach...

A co do reszty, ręce same składają się do oklasków. Tęskniłem za tym lirycznym Mirkiem, i oto mam go!
:padam:

pozdrawiam, witekk

Konfucjusz

Vilan z Alandu 

Wysłany: 2026-05-17, 18:44   

W sumie matematyka po prostu nie ogarnia pewnych rejestrów przez co minimalizuje emocje. Poezja jest taką trochę inną matematyką - też wymaga precyzji, ale raczej nie w dążeniu ku jednoznaczności.

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2026-05-17, 19:54   

Mirku, nie zgadzam się, że matematycznie zapisany świat jest niemy. Jest wprost przeciwnie, bo on krzyczy liczbami, statystykami, mylnie wyciąganymi wnioskami zapatrzonymi w ciągi liczb.
Natomiast mogę powiedzieć, że liryka Mirkowego widzenia świata zawarta w drugiej strofie jest mi bliska i nawet mogę powiedzieć, że za nią tęskniłem.

ella_hagar 

Wysłany: 2026-05-17, 21:32   

Mirku, no niby tak.
Np. patrzymy na zachód słońca z zachwytem, czujemy się romantycznie, a to przecież czysta fizyka.
Efekty zachodu słońca są wynikiem fizycznego zjawiska rozpraszania światła w atmosferze. Całe szczęście, że nie myślimy wtedy o fizyce, tylko o romantyce. ;) )

A matematyka to królowa nauk. Lubię i rozumiem. :) Ona tylko opisuje świat, ogarnia go liczbami. My świat ogarniamy zmysłami – widzimy, czujemy, słyszymy, dotykamy i smakujemy. Tak jest na pewno piękniej.

Ciekawe refleksje wywołał twój wiersz. Przeciwstawiłeś sobie dwa spojrzenia na świat.
Pozdrawiam :)

Mirek 
Chodynicki Mirosław

Wysłany: Wczoraj 22:31   

Leszek Wlazło napisał/a:
Mirku, nie zgadzam się, że matematycznie zapisany świat jest niemy. Jest wprost przeciwnie, bo on krzyczy liczbami, statystykami

hm ... co do matematycznego opisu dobra nie będę się kłócił ale już statystyki wywalam do kosza czemu ano bo według statystyk Polak wypija parę litrów wódki rocznie a ja od lat szukam tego który wypija moją :D
a tak po za tyż mi się za wami ckniło
ella_hagar napisał/a:
A matematyka to królowa nauk. Lubię i rozumiem

zazdroszczę bo ja nigdy nie lubiłem matematyki zawsze wolałem magię czary i bajki są moim zdaniem jakieś takie cieplejsze
no bo
Cytat:
W sumie matematyka po prostu nie ogarnia pewnych rejestrów przez co minimalizuje emocje.

i tu się w pełni zgadzam
bo
Witold Kiejrys napisał/a:
Nie ufam matematyce. Od tysięcy lat staramy się opisać rzeczywistość liczbami, a ta co i rusz wymyka się schematom i gra nam na nosie. Ile to już teorii i dogmatów legło w gruzach...

no właśnie
kochani dzięki za pochylenie się bad moimi bazgrołami :padam:

POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze wolne i białe » Teraźniejszość

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie