POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze wolne i białe » Autoportret
Autoportret
Autor Wiadomość
ALmec_33 
Maciej

Wysłany: 2026-07-04, 20:53   

Ello
moje wiersze oceniane były nie raz przez profesjonalnych znawców literatury. Ani razu jednak nikt nie przerabiał moich wierszy choć może miał do tego większe prawo niż piszący wyłącznie w internecie.Jeszcze raz powtarzam możesz napisać że wiersz ci się nie podoba że to kicz, chłam albo grafomania bo to nie narusza praw autorskich ale przerabianie cudzego wiersza to już tak. Tylko jeśli napiszesz pastisz albo parodię to może być na pewnych warunkach dopuszczalne.Jesli coś ci ,,nie gra,,w czyimś wierszu to napisz to w komentarzu a nie pisz poprawionego wiersza bo tak ci bardziej pasuje bo jest to lekceważenie autora.Zaden profesjonalny krytyk literacki nie przerobi Tobie wiersza innego autora.Dlatego poetów jest dużo więcej niż krytyków ponieważ pisac ,,każdy może lepiej lub gorzej,,ale krytykować trzeba umieć .Małgosia Rita napisała ci co sądzi o twojej przeróbce i powinnaś wziąć to sobie do serca.Skoro nie chcesz mnie zranić to krytykuj i oceniaj wiersze ale ich nie przerabiaj.Szanuj pracę autorów.I jeszcze jedno.Mam pewien dorobek literacki.Moje wiersze są opublikowane w kilku wydawnictwach. Dlatego nie mów mi, że mam się uczyć od innych na tym portalu bo amatorem może i jestem ale nie debiutantem i nie świeżakiem nie tylko w internecie.

ella_hagar 

Wysłany: 2026-07-04, 21:25   

Cytuję twoją wypowiedzieć: "możesz napisać że wiersz ci się nie podoba że to kicz, chłam albo grafomania bo to nie narusza praw autorskich ale przerabianie cudzego wiersza to już tak."

To nieprawda w stosunku do mojej wypowiedzi i propozycji zmian : )
Dlaczego? bo krytyka wiersza i zaprezentowanie własnej wersji co do zasady nie naruszają praw autorskich.
Czego nie rozumiesz?

Kłaniam się uprzejmie i życzę powodzenia. Trzymaj się dobrze. : )

ALmec_33 
Maciej

Wysłany: 2026-07-04, 21:35   

Nie rozumiem jednego.Czy nie potrafisz napisać swoimi słowami co byś zmieniła w moim wierszu, co ci się nie podoba ?W innym wierszu zwrócilas mi uwagę , że karety wożą królowe.I co ? byłem oburzony ? Nie, poprawiłem na właściwy zapis.A wiesz dlaczego? Bo nie przepisałas całego mojego wiersza ze swoimi ,,poprawkami,,.
Przerabianiem cudzych wierszy raczej nie zachęcisz do pisania chyba, że nowicjuszy, którzy jeszcze nie wiedzą co jest grane ?Trzeba tak pisać o czymkolwiek wierszu aby autor mógł się do tego odnieść i sam mógł ewentualnie coś poprawić.Zrozum to co zrobiłas z tym wierszem przestało być moim wierszem.Tylko o to mi chodzi i o nic innego.

ALmec_33 
Maciej

Wysłany: 2026-07-04, 21:39   

Krytyka literacka nie narusza praw autorskich a przerabianie tekstu autora bez jego oficjalnej zgody już narusza.
Nie chcę już tłumaczyć dłużej, uważam temat za wyjaśniony.

ella_hagar 

Wysłany: 2026-07-04, 21:39   

Zastanów się, czy lepiej być szczęśliwym, czy mieć rację?

: )

ALmec_33 
Maciej

Wysłany: 2026-07-04, 21:43   

Na pewno lepiej być szczęśliwym kiedy ma się rację.

POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Wiersze wolne i białe » Autoportret

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie