nooo,
ale Kasandra też może mieć wątpliwości Ogrójcowe
i też doczekać piania koguta (jak św. Piotr) bo np. kłamała w przepowiadaniu ....
może?
jakoś tak
Cały problem z Kasandrą polegał na tym, że nie kłamała w swym jasnowidzeniu. Była ofiarą
klątwy Apollina, który sprawił, że nikt nie wierzył w jej przepowiednie. Męka w Ogrójcu to dla mnie inny wymiar cierpienia.
_________________ kroplą miodu pocieszamy błaznów
lub sami ze sobą rozgryzamy liść mięty
niekiedy jak Kasandra
zagubiona w ogrodzie oliwnym
czeka aż zapieje kur
No więc ostatnią strofą popełniłam bluźnierstwo....
Nie widzę problemu z Kasandrą, właśnie to, że nikt nie wierzył w jej przepowiednie bardzo odpowiada temu co chciałam powiedzieć....cisza...czy zastanawialiście się jak wiele ma twarzy, jak różną wymowę, co mówi albo do czego może prowadzić??
Masz rację Elu męka w ogrójcu jest czymś wyjątkowym i gdzież nam marnym robaczkom porównywać się do cierpiącego Jezusa, do jego rozterek,wątpliwości....
_________________ a po nas już nic
jeno popiół i zgliszcza
życie to jeden wic
rzekł uczeń mistrza
Bluźnierstwo? Tak nie pomyślałam. Moja wypowiedź jest raczej w kotekście rozważań Marka, iz może nieszczęsnej córze Troi zdarzało się minąć z prawdą. Jej tragiczna prawda zawsze się spełniała. To było przekleństwo dziewczyny i zemsta Apollina za odrzucenie jego zalotów. Nie miałam tez na myśli tego, że tekst deprecjonuje mękę Jezusa...
Raczej zestawienie dwóch toposów: wieszczki z Troi i Nazareńczyka w gaju oliwnym wzbudziło moje zdziwienie. Ona wieszczyła śmierć i ogień - totalną ruinę i kres potęgi, a On po ludzku pograżony w strachu, wie, ze ta śmierć to Alef nowego - potęga nowego zycia.
Takie moje dywagacje na temat...
_________________ kroplą miodu pocieszamy błaznów
lub sami ze sobą rozgryzamy liść mięty
Eluńku nie chodzi mi w wierszu o konkretne "osoby", czyli nie chodzi o Kasandrę ale raczej o to co sobą symbolizuje, zagładę, nieszczęście...wiem, że czasem moje "myślenie jest strasznie pokrętne"...Jezus wie ale boi się właśnie jak sama powiedziałaś po ludzku , wie że tak trzeba, a jednak lęka się...ech poddaję się
_________________ a po nas już nic
jeno popiół i zgliszcza
życie to jeden wic
rzekł uczeń mistrza