Mari Boine Persen - norweżka a właściwie to Saami; najbardziej znana propagatorka muzyki Samów, których my zwykliśmy nazywać Lapończykami, choć to obraźliwa dla nich nazwa (lap to po szwedzku szmata, ścierka) i nieścisła.
piękne. ja znalazłem ją jakieś dwa tygodnie temu, bo zacząłem się edukować muzycznie przed wyprawą w tamte strony
W innym wątku wspomniałeś o wyprawie na Alaskę. Szczerze (ale w pozytywnym znaczeniu) zazdroszczę!
Czy pisząc o wyprawie w tamte strony masz tu na myśli Alaskę czy też wyprawę do krainy ośmiu pór roku, czyli Laponię? Jeśli tak, to polecam Ci (jeśli nie znasz) książkę Andrzeja Garskiego "Skandynawia.Parki Narodowe i rezerwaty przyrody", skarbczyk informacji i niezwykłych ciekawostek.
Alaska jeszcze nie w tym roku. Chcę przed nią jeszcze zwiedzić Skandynawię i drugi raz Grecję.
W marcu - kwietniu wyruszam właśnie na północ Europy
Większość potrzebnych informacji zebrałem od znajomego, który był tam dwa razy, ale na pewno rozważę [ ach, te pieniądze ] kupno książki, o której wspomniałaś
W marcu - kwietniu wyruszam właśnie na północ Europy
Ojej, a w czerwcu lub na przełom czerwca i lipca nie dasz rady? To najwspanialszy termin.
Korien napisał/a:
Większość potrzebnych informacji zebrałem od znajomego, który był tam dwa razy, ale na pewno rozważę [ ach, te pieniądze ] kupno książki, o której wspomniałaś
dziękuję!
Ajć. Nie chodziło mi o namawianie Cię do zakupu, ale to bardzo wartościowa lektura. Byłam na spotkaniu z autorem. Zaserwował pokaz rewelacyjnych slajdów, które niezwykle ciekawie komentował. Może ma ją ktoś z Twoich znajomych? A może w czytelni/bibliotece ją znajdziesz?