Dołączyła: 22 Cze 2008 Posty: 14516 Skąd: Gliwice / obecnie Göteborg
Wysłany: 2009-03-08, 12:47
wow aż tam ....??
paszcza przestrzeni w sercu Mareckiego ....- żeby to się tylko jakimś zawałem nie skończyło bo wiesz .... nie zdążę po uszach Ci za te wszystkie poprzednie zabredzenia za które nachytałeś sobie ....
Toteż uważaj na siebie ok ??
_________________ wieczność przed nami i wieczność za nami
a dla nas ... chwila - między wiecznościami
Wysłany: 2009-03-08, 20:44 Re: desperacko
nuta niepokorna napisał/a:
nad chaosem
jak wściekły wiatr płynę
i rzucam gromy
w spokojną dolinę
potem pikuję na łeb
na szyję
prosto w rozwartą
paszczę przestrzeni
może nim zginę
coś się zmieni
(NN)
Nutko... wybacz, czegos nie rozumiem: jeśli płyniesz nad chaosem, to znaczy, że on jest pod Tobą, a rzucasz gromy w spokojna dolinę... w moim wyobrażeniu "spokojna dolina" też jest pod Tobą... więc płyniesz nad "chaosem", czy nad "spokojną doliną"?
może to ja taka nie kumata...
Dołączyła: 22 Cze 2008 Posty: 14516 Skąd: Gliwice / obecnie Göteborg
Wysłany: 2009-03-10, 17:52
ależ Ty Sofimko dosłowna w obrazach jesteś ....aż mnie to przez chwilę zastanowiło ... bo niejako racja by była gdyby brać pod uwagę klasyczny obrazek jaki wyłania się z krajobrazu słowa... Moje podejście do wiersza było jednak bardziej symboliczne .... chaos nad którym płynę oznacza bardziej bałagan nieoczekiwanych nieuporządkowanych zdarzeń które muszę jakoś ogarnąć więc ja nad nimi jestem ... a gromy w spokojną dolinę oznaczają brak równowagi wobec nawet zwykłych spraw i pozornie zwyczajnych w życiu wydarzeń ... np. powtarzalnej codzienności której wszyscy doświadczamy...
a zatem jest drugie dno w tym wierszu, ale nie upieram się przy tym, że wystarczająco czytelnie ukazane ...
Niemniej bystra dziewczynka z Ciebie jeśli brać pod uwagę że czytasz i widzisz w malowanych obrazach niekonsekwencje które Cię zastanawiają ....
A przecież sama to wiesz że poezja zniesie każda niekonsekwencję słowa jeśli założyć że symboliką jest opętana....
_________________ wieczność przed nami i wieczność za nami
a dla nas ... chwila - między wiecznościami