POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Ogłoszenia » Dzisiaj audycja z udziałem Leszka!
Dzisiaj audycja z udziałem Leszka!
Autor Wiadomość
el 

Wysłany: 2007-12-28, 22:14   

Podobało mi się to, że prowadzący poruszył i temat poezji, i miejsca zamieszkania, i pasji zyciowych. A juz szczególnie kapitalny był ten watek o kadrze politechniki. Rzeczywiście.... Są tacy ludzie, którzy lepili nas jak plastelinę...
No właśnie... Może otworzymy wątek o ludziach, którzy sprawili, że jesteśmy właśnie tacy, a nie inni... Co Wy na to?

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2007-12-28, 22:15   

Marcin Dydyna napisał/a:
Wysłuchałem i ponownie gratuluję Leszku. Świetna audycja! :)

Co do wybitnych muzyków nieznających nut... zależy w jakim znaczeniu wybitnych - np. uznanych za krytyków, czy bijących lity przebojów :) Są też tacy, którzy muzykę mają w głowie i pod ręką i bez nut grają... z powodzeniem ;)

Cieszę się Marcinie, że mogłem Wam ją udostępnić i że się podobała. :)

Co do wybitnych artystów to zrozumiałem i idę likwidować vademecum. ;)

el 

Wysłany: 2007-12-28, 22:16   

Vademecum nie ruszaj:) Jeszcze się przyda:)

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2007-12-28, 22:33   

el napisał/a:
Vademecum nie ruszaj:) Jeszcze się przyda:)

No skoro bez nut można, to pewnie i serce wystarczy. ;)

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2007-12-28, 22:36   

el napisał/a:
Podobało mi się to, że prowadzący poruszył i temat poezji, i miejsca zamieszkania, i pasji zyciowych. A juz szczególnie kapitalny był ten watek o kadrze politechniki. Rzeczywiście.... Są tacy ludzie, którzy lepili nas jak plastelinę...
No właśnie... Może otworzymy wątek o ludziach, którzy sprawili, że jesteśmy właśnie tacy, a nie inni... Co Wy na to?

Świetny pomysł, gdyż pewnie każdy z nas zetknął się z ludźmi, którzy kształtowali otoczenie i historię w tym najbardziej pozytywnym sensie wg starych sprawdzonych receptur. :)

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2007-12-29, 00:06   

ja miałem i ... mam nadal panią od polskiego
ma teraz 80 i przychodzi na "moje" recitale :)
maturę zdałem tylko dlatego, że pomogła mi zdać ustny
pisemny - na trzy zadania - nie zrobiłem trzech!

a co nut Lotniku - ja nie znam a potrafię godzinami "czarować" słuchaczy czarnymi i białymi klawiszami ( słuchaczy - o ile się tacy znajdą - ale czasami są, zwłaszcza kiedy zabieram instrument do mojej rezydencji i sobie plumkam wieczorami; ognisko się pali, ludziki siedzą, popijają winko albo piwko ...)

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2007-12-29, 00:18   

tylko - oczywiście - masz rację co do "Artysta" - w sensie jakby zawodu - wtedy znajomość rzemiosła jest bardzo ważna
ale artystą też się po prostu "bywa" - tak samo jak "poetą życia" (Stachura), to nie tylko ten co coś tworzy ale też ten co "rozumie" w sensie - pojmuje, - "wie" - znaczy - czuje itd.
znam np. pianistów - nawet dość znanych, którzy nigdy artystami nie będą - są jedynie dobrymi rzemieślnikami - odtwarzają ...

nooo, ale to może temat nie na to miejsce ..

wodoryt 

Wysłany: 2007-12-29, 13:50   

Audycja świetna i treściwa Leszku i gratuluję!!! Sam mam za sobą kilkanaście audycji z red.Maciejem Szczawińskim i zawsze będę tego człowieka szanował, jako poetę, radiowca to dzięki Niemu trafiłem pod rękę ks.prof.Jerzego Szymika, gdzie pobierałem pierwsze lekcje pisania czegokolwiek wspaniali ludzie...pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie nagrań

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2007-12-29, 14:31   

On napisał/a:
ja miałem i ... mam nadal panią od polskiego
ma teraz 80 i przychodzi na "moje" recitale :)
maturę zdałem tylko dlatego, że pomogła mi zdać ustny
pisemny - na trzy zadania - nie zrobiłem trzech!

a co nut Lotniku - ja nie znam a potrafię godzinami "czarować" słuchaczy czarnymi i białymi klawiszami ( słuchaczy - o ile się tacy znajdą - ale czasami są, zwłaszcza kiedy zabieram instrument do mojej rezydencji i sobie plumkam wieczorami; ognisko się pali, ludziki siedzą, popijają winko albo piwko ...)

Nie wątpię, że potrafisz czarować Marku. Dajesz tego dowody na forum. :)
Dając nienajszczęśliwszy jak widzę przykład miałem na myśli pewne podstawy, które trzeba poznać. Oczywiście są ludzi mający tzw słuch absolutny i potrafiący wszystko zagrać nie znając teorii, ale są to wyjątki potwierdzające regułę. :)

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2007-12-29, 14:36   

On napisał/a:
tylko - oczywiście - masz rację co do "Artysta" - w sensie jakby zawodu - wtedy znajomość rzemiosła jest bardzo ważna
ale artystą też się po prostu "bywa" - tak samo jak "poetą życia" (Stachura), to nie tylko ten co coś tworzy ale też ten co "rozumie" w sensie - pojmuje, - "wie" - znaczy - czuje itd.
znam np. pianistów - nawet dość znanych, którzy nigdy artystami nie będą - są jedynie dobrymi rzemieślnikami - odtwarzają ...

nooo, ale to może temat nie na to miejsce ..

To także prawda. W szybownictwie rzemieślnicy nie wygrywają zawodów, wygrywają je artyści z tzw ptasim instynktem. Często rozmawiałem z Mistrzami takimi jak Janusz Centka, Tomasz Rubaj, którzy są nim obdarzeni, jednak z rozmowy wynikało, że dodatkowo jak nikt inny mają opanowaną teorię i praktykę rzemiosła lotniczego. Szczególnie często rozmawiając z Tonkiem zadziwiony byłem jego analizami w locie i po locie. Analizami na poziomie politechnicznym. Pozdrawiam Leszek :)

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2007-12-29, 14:40   

wodoryt napisał/a:
Audycja świetna i treściwa Leszku i gratuluję!!! Sam mam za sobą kilkanaście audycji z red.Maciejem Szczawińskim i zawsze będę tego człowieka szanował, jako poetę, radiowca to dzięki Niemu trafiłem pod rękę ks.prof.Jerzego Szymika, gdzie pobierałem pierwsze lekcje pisania czegokolwiek wspaniali ludzie...pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie nagrań

Dziękuję Henryku. Masz rację, że Maciej Szczawiński pisarz, poeta , juror, krytyk, radiowiec z trzydziestoletnim stażem, a przede wszystkim pasjonat jest niezwykłym człowiekiem i żałuję tylko, że poznałem go dopiero dwa miesiące temu. Pozdrawiam Leszek :)

Sofim 
Kropelka

Wysłany: 2007-12-29, 15:18   

Słyszałam już wcześniej o tym nagraniu, nie miałam jednak okazji posłuchać, pozwoliłam sobie ściągnąć... :) właśnie idzie...
Pozdrawiam!

Sofim 
Kropelka

Wysłany: 2007-12-30, 19:53   

głośniki mi padły... buuuuuuuuuuuu!

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2007-12-30, 20:20   

Sofim napisał/a:
głośniki mi padły... buuuuuuuuuuuu!

Co się odwlecze to nie uciecze. :)

wodoryt 

Wysłany: 2008-01-03, 10:20   

Leszku audycje zamieściłem na swoim forum wraz ze sprostowaniem , o który mnie prosiłeś.

Leszku audycje

jeszcze raz dziękuję za zezwolenie i audycję.

POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Ogłoszenia » Dzisiaj audycja z udziałem Leszka!

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie