POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PREZENTACJE » "Listy hipotetyczne" Zygmunta Marka Piechockiego
"Listy hipotetyczne" Zygmunta Marka Piechockiego
Autor Wiadomość
Małgorzata Południak
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-01, 18:27   "Listy hipotetyczne" Zygmunta Marka Piechockiego

Zapraszam do poczytania :)

http://felietony.allarte....yczne-recenzja/

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2011-03-01, 18:36   

Ojej, dziekuję! :padam:

Małgorzata Południak
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-01, 18:37   

Marku - dla mnie przyjemność :)

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2011-03-01, 18:42   

Wróciłaś już z Dalekiego Kraju?
Bardzo piękna recenzja-list - więc jakby c.d. "listów"! Dziękuję!
:)
A książka dostała nagrodę - za piękne wydanie, edycję - dostała drukarnia SONAR, co to mi ją drukowała... Trochę żal, że jury nie doczytało w stopce książki autorów, pomysłodawców jej wyglądu... ale co taam...! Może przy następnej publikacji
będę miał w Sonarze rabat... ;)

Małgorzata Południak
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-01, 18:44   

Wracam w niedzielę :)

nuta niepokorna 
Danuta Zasada

Wysłany: 2011-03-01, 18:46   

byłam czytałam i jest super :padam: tylko nie wiem czemu mojego komentarza nie przyjęło do wiadomości :/ szkoda ....ale gratulki dla wielkiego M! - najważniejsze przecież :D ;)

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2011-03-01, 18:48   

Komentarz będzie za chwilę Nutko! :) Tam chyba Redakcja czyta je i dopiero publikuje. Moim zdaniem słusznie! Żeby nie było wulgarnych czy zbyt kąśliwych uwag!

Małgorzata Południak
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-01, 18:48   

Komentarze zatwierdza redaktor wydawnictwa, pewnie w godzinach pracy Nutko :) Jutro się ukaże :)

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2011-03-01, 18:50   

Małgorzata Południak napisał/a:
Wracam w niedzielę

Wyleń się, wyleż, wyopalaj, nawypatruj, nawykosztuj tamtejszych win i kawy...
:)
Idę do kuchni, zrobię kawę. Za chwilę Chopin w KULTURZE. Dzisiaj Jego rocznica urodzin. Ta druga...

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2011-03-01, 18:56   

A to poniżej, to fragment listu mailowego Mojej Pani od Polskiego ze szkoły średniej. Pani ma teraz 84 - utrzymujemy kontakty,rozmawiamy o książkach, ba - urządzamy w Jej mieszkaniu spotkania literackie. Ostatnio z poetką Agnieszką Moroz i Jej świetnym tomikiem "Ulica magików"...

"...Wreszcie ogarnęłam Twoją książkę jednym tchem (rzeczywiście daje się), pozbierałam wrażenia
I doszłam do wniosku, że można jej wystawić tylko dwie oceny : nudna albo arystokratyczna. Przychylam się do tej drugiej. I uzasadniam: piękny, wypracowany starannie język - każde słowo znaczy, niesie bogatą treść i nie jest banalne, Zresztą wyraźnie zmierzasz do języka własnego. Forma wprawdzie nienowa (owe listy), ale posłużyłeś się nią zgrabnie, wykorzystując wszystkie możliwości, jakie daje list-gawęda,
Zakres tematów, a więc i zainteresowań bogaty, lecz zdecydowanie elitarny. Całość ze staroświeckim smaczkiem stylu i klimatu. Właśnie ten niezwykły klimat, w którym tkwi bohater tekstów i zarazem
narrator. Jest w tym klimacie nieznany już dziś - powiedziałabym - erotyzm intelektualny, galanteria, delikatność i poszukiwanie piękna.
Bohater ukreowany (?) na samotnika, oryginała w stosunku do swej współczesności, żyjącego w regionach "wyższych", równocześnie pełnokrwistego, trochę erudytę, trochę smakosza (ale nie pospolitego żarcia). Czy bohater może być identyfikowany z autorem!?! Tyle zalet i tylko jedna wada: książka nie dla każdego. Kto ją jednak wybierze, wciągnie go i uwiedzie. O edytorskiej stronie nie mówię, bo wszyscy są zgodni - cudeńko".
Weronika

POSTscriptum Strona Główna » PREZENTACJE » "Listy hipotetyczne" Zygmunta Marka Piechockiego

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie