POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » ODSKOCZNIA » Lubię poczytać... » Jack Kerouac
Jack Kerouac
Autor Wiadomość
Cult

Wysłany: 2012-07-02, 22:24   Jack Kerouac

http://www.empik.com/magg...CFQRJ3wodfCE7AQ

- już niedługo.

Kerouac to mój faworyt. Numer jeden. Uważam, że Ameryka nie wydała lepszego pisarza.

Kilka cytatów Jacka, do których się uśmiecham:

„Lepiej być wolnym i spać w niewygodzie, niż jako więzień w królewskim łożu.”

"Żaden dorosły kutas po zaliczeniu swej zdobyczy nie rozmyśla w domu za bardzo nad uwiądem miłości dla zdobytej kobiety, jej piękną czarną brwią i tak dalej – koniec spowiedzi.'"

„Boże, nie dałeś mi pieniędzy, ale dałeś mi prawo do narzekania."

"„- Płakałem - powiedział Dean. - Idź do diabła, przecież ty nigdy nie płaczesz. - Tak mówisz? Dlaczego sądzisz, że nigdy nie płaczę? - Nie umierasz na tyle, żeby płakać.”"

""Ganiali razem po mieście jak opętani, zachwycając się wszystkim dokoła, jak to wówczas mieli w zwyczaju, co później wywoływało u nich znacznie więcej smutku, refleksji i pustki.
Ale wtedy jeszcze tańczyli na ulicach, jakby mieli kuku na muniu, a ja kuśtykałem za nimi, tak jak przez całe życie kuśtykam za fascynującymi mnie ludźmi, bo dla mnie prawdziwymi ludźmi są szaleńcy ogarnięci szałem życia, szałem rozmowy, chęcią zbawienia, pragnący wszystkiego naraz, ci, co nigdy nie ziewają, nie plotą banałów ale płoną, płoną, płoną jak bajeczne ręce eksplodujące niczym pająki na tle gwiazd, aż nagle strzela niebieskie jądro i tłum krzyczy "Oooo!"."

"(...) pożądam po męsku i prostacko, nie potrafię się powstrzymać przed lubieżnymi skłonnościami i tak dalej, podobnie jak bez wątpienia większość moich męskich czytelników."

"(...) dla mnie górska wspinaczka to nie zdobywanie szczytów, ale po prostu łazęga po górach."

POSTscriptum Strona Główna » ODSKOCZNIA » Lubię poczytać... » Jack Kerouac

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie