Podwórka - wystawa ekslibrisu i małej formy graficznej
Wystawa Podwórka jest pokazem ekslibrisów wybranych i zaproszonych artystów z całego świata, prezentujących najwyższy poziom w dziedzinie współczesnego ekslibrisu. Jej celem jest przegląd dzieł na najwyższym światowym poziomie, inspirowanych określonym tematem, popularyzacja ekslibrisu i książki, promocja Oleśnicy jako miasta przyjaznego sztuce i artystom.
Ekspozycja zostanie zaprezentowana w Powiatowej i Miejskiej Bibliotece Publicznej im. M. Reja w Oleśnicy podczas Dnia Bibliotekarza 8. maja 2013.
Polskie słowo "podwórko” jest w swojej warstwie znaczeniowej bardzo pojemne i nie oznacza wyłącznie obszaru w rozumieniu architektonicznym - choć i w tym zakresie może być bardzo inspirującym tematem dzieła artystycznego. Słowo to ma także inną warstwę o bardzo subtelnej wymowie, której można przypisać wielokulturowe znaczenie, a oznacza: "mój świat”, "mój krąg zainteresowań”, "moje problemy”. Tym samym wiele nowożytnych języków posiada określenia analogiczne: jak np.: "My space”( moja przestrzeń).
Regulamin Międzynarodowej Wystawy Ekslibrisu i Małej Formy Graficznej w Oleśnicy pod hasłem: Podwórka
1. Wystawa ekslibrisu i małej formy graficznej prezentująca dzieła zaproszonych twórców z kraju i zagranicy.
2. Tytuł Podwórka oraz dodatkowe prace dedykowane Powiatowej i Miejskiej Bibliotece w Oleśnicy i Pani dyrektor Annie Zasadzie.
3. Wszystkie prace przechodzą na własność biblioteki.
4. Każdy uczestnik może przesłać maksymalnie do 4 prac (w 2 egzemplarzach)
5. Uczestnicy otrzymują katalog i certyfikaty uczestnictwa w wystawie.
6. Prace mają być przesłane do 2 kwietnia 2013 r. na adres:
Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna im. M. Reja w Oleśnicy
ul. Reja 10
56-400 Oleśnica
7. Uroczystość otwarcia wystawy nastąpi w Oleśnicy 8 maja 2013 podczas uroczystości "Dnia Bibliotekarza".
8. Artyści przybywają do Oleśnicy na własny koszt.
źródło: http://www.biblio.olesnic...zenia&Itemid=54