POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PREZENTACJE » autoportret
autoportret
Autor Wiadomość
Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2008-07-14, 05:03   autoportret

Zaczęło się moje pisanie dosyć dawno... Klasa, chyba trzecia, LO im Staszica ... Pisałam wiersze głównie dla siebie, ale któregoś dnia postanowiłam wysłać jeden do... radia... Była kiedyś taka audycja prowadzona przez Kazimierza Szemiota "Piętnaście minut z poezją", prawdę powiedziawszy już nie pamiętam dokładnie tytułu audycji, w którym ten pan (autor rozmaitych tekstów piosenek i innych utworów) czytał najlepszy, wybrany w danym miesiącu wiersz ... Któregoś dnia przeczytał mój! O jesieni, bo też miał to być tekst jesienny.

A wcześniej... Za czasów tak dawnych, że istniało jeszcze takie pisemko dla młodzieży Świat Młodych, opublikowano moje zakończenie przygody Tytusa z komiksu Tytus, Romek i Atomek. → tu dla przypomnienia jeden z kawałków tego komiksu, ale dużo, dużo późniejszych http://www.swiatmlodych.r.../wielkanoc.html

Wiersze piszę z przerwami od dawna. Ostatnio częściej i więcej, ale z różnych powodów nie wysyłam ich na konkursy, ani do wydawców. Może kiedyś się zdecyduję...

Poza wierszami od niedawna zaczęłam pisać prozę. W ubiegłym roku wysłałam - zupełnie na próbę - opowiadanie "Mgła", (później tytuł zmieniłam na "Przypadkowa mgła") do Fabrica Librorum, na konkurs Frutti di Mare Balticum, organizowany z okazji zjazdu Fabrykantów w Kołobrzegu. Konkurs wygrałam, co bardzo podniosło mnie na duchu i zdopingowało do pisania prozy i w ogóle do pisania po polsku. http://www.fabrica.civ.pl/index.php (Tak na marginesie, to to opowiadanie napisałam jako niespodziankę na urodziny mojego męża.)

Moje opowiadanie: "Po drugiej stronie oceanu, po drugiej stronie życia" opublikowano w kwartalniku literacko-artystycznym sZAFa http://szafa.prezentacje.pl/szafa/28/szafa.htm

Inne opowiadanie, takie na pograniczu komiksu i sci-fi, zatytułowane: "No-Tak" opublikowano w czasopiśmie Puzdro, które można kupić w EmPikach http://www.puzdro.pl/4/spis.htm

Dostałam również wyróżnienie w konkursie na bajkę, "Bajka, która się pisze", ogłoszonym przez Muzeum Ustrońskie - Oddział Zbiorów Marii Skalickiej (przepraszam, ale nie mam linku do tego konkursu).

Dla rodziny, przyjaciół i znajomych "złożyłam" niby-książkę "50/50" z 50 wierszy i 50 grafik i zdjęć.

I naturalnie mam kilka swoich wierszy w pierwszej Antologii Post Scriptum z czego się bardzo, bardzo cieszę.

serdeczności
E
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2008-07-14, 21:22   

i co ja tutaj robię :wstyd: pięknie Elżbietko :)

PS a "Fabrykantów" nie trawię

el 

Wysłany: 2008-07-14, 21:27   

I tak utwierdzam się w przekonaniu, że PS ma mocną obsadę. Moje uznanie....

Dobrze, że jest ten dział - poznajemy się lepiej.

Pozdrawiam

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2008-07-14, 21:40   

Leszek Wlazło napisał/a:

Leszku, dziękuję. Chociaż ten swój Autoportret pisałam z bardzo mieszanymi uczuciami :wstyd:
Leszku, jak to co robisz? Tworzysz najgórniejszego lotu poezję w sensie dosłownym i w ogóle :padam:

Ja, Fabrykantów toleruję, chociaż od jakiegoś czasu mam tak ogromne problemy z logowaniem się na FL, że rezygnuję z zabawy. FL jest molochem i do tego chyba powoli ludzie "zarządzający" tracą nad nim władzę.
Opowiadanie na konkurs FL napisałam, jak wspomniałam, jako niespodziankę. Absolutnie nie myślałam, że mam szanse. Nawet w czasie, gdy miały być ogłoszone wyniki, nie zaglądałam na portal, ponieważ nie spodziewałam się, że ktoś tekst w ogóle zauważy... Dopiero po kilku tygodniach przypomniałam sobie, że wysłałam... Najśmieszniejsze było "przyznawanie się" moim bliskim do tego, że napisałam, i że w ogóle odważyłam się wysłać, a co dopiero do wyniku. :wstyd:
Nagrody były fajne :) książki, MP3, jakiś portfelik (męski notabene :) )
słonecznie
E
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2008-07-14, 21:46   

el napisał/a:
I tak utwierdzam się w przekonaniu, że PS ma mocną obsadę. Moje uznanie....
Dobrze, że jest ten dział - poznajemy się lepiej.

El, dziękuję za przeczytanie sprawozdania "chwalipiętki" :wstyd:
słonecznie
E
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-07-14, 22:03   

Moje uznanie i gratulacje!
Kiedyś napiszę o sobie (ale nie wiem kiedy) - ale bez takich sukcesów - to oczywiste!

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2008-07-14, 22:23   

Elżbieta napisał/a:
Leszek Wlazło napisał/a:

Leszku, dziękuję. Chociaż ten swój Autoportret pisałam z bardzo mieszanymi uczuciami :wstyd:
Leszku, jak to co robisz? Tworzysz najgórniejszego lotu poezję w sensie dosłownym i w ogóle :padam:

Ja, Fabrykantów toleruję, chociaż od jakiegoś czasu mam tak ogromne problemy z logowaniem się na FL, że rezygnuję z zabawy. FL jest molochem i do tego chyba powoli ludzie "zarządzający" tracą nad nim władzę.
Opowiadanie na konkurs FL napisałam, jak wspomniałam, jako niespodziankę. Absolutnie nie myślałam, że mam szanse. Nawet w czasie, gdy miały być ogłoszone wyniki, nie zaglądałam na portal, ponieważ nie spodziewałam się, że ktoś tekst w ogóle zauważy... Dopiero po kilku tygodniach przypomniałam sobie, że wysłałam... Najśmieszniejsze było "przyznawanie się" moim bliskim do tego, że napisałam, i że w ogóle odważyłam się wysłać, a co dopiero do wyniku. :wstyd:
Nagrody były fajne :) książki, MP3, jakiś portfelik (męski notabene :) )
słonecznie
E

Poznałem wielu ludzi z tego portalu osobiście na zlocie u Mirki Szychowiak i to tam usłyszałem, że we współczesnej poezji nie ma miejsca dla rymów. :(

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2008-07-16, 22:32   

Leszku, interesujące stwierdzenie... Co prawda, rzeczywiście większość osób z otoczenia pani MS, którą tak nawiasem mówiąc lubię jako osobę :) - nie rymuje. Podobnie ma się z Fabrykantami. Ale pamiętaj, że to jest jedna para kaloszy, albo jeden kalosz :hyhy:

Rymy kryją się przed wieloma piszącymi. Nie jest to - moim nieskromnym zdaniem - ani wada, ani zaleta. Poezja biała, czy rymowana, jeśli do kogoś przemawia to wspaniale, są to przecież po prostu różne spojrzenia i metody twórcze.
A jednych i drugich twórców łączy SŁOWO :)
serdeczności
E
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2008-07-16, 22:41   

Elu Pan Łukasz Stadnicki wypowiedział oprócz zacytowanego jeszcze jedno zdanie, że: nie ma prawdziwej poezji w internecie. Ale to Ty a nie on masz rację, bo jednych i drugich twórców łączy SŁOWO. :)

el 

Wysłany: 2008-07-16, 22:45   

A ja osobiście podziwiam "rymowanców" , a po cichu sama próbuję, a że wiem, jak być winno, ciągle sobie sama udowadniam, jak trudna to sztuka. Kiedyś pewien człowiek, który ma niezły dorobek poetycki powiedział: :"Na Kasprowy można wjechać kolejką, ale też można na piechotę..." Zdanie padło w kontekście rymowanej i białej. No cóż.... na piechotę trudniej. Ja dalej kolejką linową :D

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2008-07-16, 22:50   

Leszku, El, nic dodać nic ująć.

Ja drepczę w miejscu :wstyd:
słonecznie
E
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

el 

Wysłany: 2008-07-16, 22:53   

A z tym sie nie zgodzę Elu. Ciągle szukamy...

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-07-17, 14:59   

:padam:
to co powyżej to dla rymowankowych poecików - mi się przenigdy nie udało
(nie licząc rymowanek do szkolnego kabaretu - ale to były prace wspólne)

amandalea 
Lidia Kowalczyk

Wysłany: 2008-07-20, 17:29   

el napisał/a:
I tak utwierdzam się w przekonaniu, że PS ma mocną obsadę

O tak :)
Fajnie przeczytać kilka słów od siebie, napisanych przez kogoś dotąd znanego tylko z jego utworów czy to pisanych, czy malowanych ;)
rzekł uczeń mistrza

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2008-08-03, 18:06   z ostatniej chwili

Z prawie ostatniej chwili :D
Kilka dni temu udało mi się stanąć na najwyższym podium :wstyd: razem z moimi bohaterami (Pamiętaj o kluczach): panią Danusią i panem Stanisławem :) w konkursie na Forum Prozatorskim:
Konkurs Miesiąca, Czerwiec 2008, druga strona postu
http://www.fp.boo.pl/foru...698d9f9a1b3fced

Tekstów było 41, różnych, różnistych. Cieszę się, bo do tej pory na FP przede wszystkim wygrywali panowie. (Chociaż? Nie, rzeczywiście w ubiegłym miesiącu byłabym wygrała :zawstydzony: , ale z powodu kilku spóźnionych głosów - których nie zaliczono - się nie udało.)

Zapraszam do lektury tekstu, który tu na PS zamieściłam w dziale opowiadań, i do dyskusji.
słonecznie
E
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

POSTscriptum Strona Główna » PREZENTACJE » autoportret

Kontakt: