Pamiętam, że któryś z Użytkowników spierał się kiedyś ze mną na temat zapisu mojego nicka. Twierdził, że podobnie, jak imię czy nazwisko, należy pisać go dużymi literami. Byłam temu przeciwna, dowodząc, że skoro wybrałam zapis małymi literami, ten winien być stosowany przez innych. Niestety mój rozmówca dalej (mimo mojego sprzeciwu) pisał: Wojna Światów. Potem zaczęło to praktykować wielu innych, więc uznałam, że to walka z wiatrakami. I mimo, że nie podobało mi się to, machnęłam ręką. Bo cóż innego można było zrobić? Jak się okazuje, racja stała po mojej stronie. Oto, co na ten temat mówi Rada Języka Polskiego:
"(...)pseudonim internetowy należy traktować jako identyfikator, symbol, logo użytkownika, nie zaś nazwę własną. W związku z tym o formie zapisu identyfikatora decyduje jego właściciel, natomiast inne osoby nie powinny tej formy modyfikować". http://www.rjp.pan.pl/ind...d=44&Itemid=145
Dobrze by było, gdybyśmy jako użytkownicy forum literackiego, którym z założenia na sercu winna leżeć poprawność językowa, stosowali się do tej reguły.
Ale pisanie nicku dużą literą, nawet gdy jest małą, stanowi raczej formę grzecznościową. Nick jest czymś w rodzaju imienia (Imienia), a jeśli nawet przyjmiemy, że nie, to może być tak przez niektórych traktowany, zresztą w najlepszej intencji. I w moim odczuciu ustalona "odgórnie" poprawność językową ma w tym wypadku drugorzędne znaczenie, będąc nie tyle "poprawnością', co narzuconą konwencją/zasadą, nie mającą jeszcze silnego (w tradycji chociażby) ugruntowania.
wojna światów [Usunięty]
Wysłany: 2018-05-04, 23:16
Oczywiście, można na to spojrzeć w ten sposób. Osobiście, nie mam zwyczaju zmieniać liter z małej na dużą w nickach Użytkowników (chyba, że jest on taki sam, jak faktyczne imię Użytkownika, a zapisany małą literą).
I nie chodzi nawet o to, że jednak mam rację. Po prostu: jeśli nie życzę sobie zapisu innego, niż ten, który wybrałam, czemu ktoś go zmienia? Wspomniany Użytkownik przekonywał zresztą, że robi to z grzeczności. Niemniej, winien uszanować moją decyzję. Tym bardziej, że ma ona uzasadnienie. Może Ty jesteś nowatorski i lubisz łamanie reguł. Ja polegam na opinii fachowców. I uważam, że forum literackie winno te reguły propagować.