POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Różne gatunki prozy » Ahoj, przygodo!
Ahoj, przygodo!
Autor Wiadomość
Rita 
Małgosia

Wysłany: 2026-06-08, 21:42   Ahoj, przygodo!

Zdarzyło się, że zanim zaczęłam orkę fotograficzną na koloniach, robiłam przez dwa sezony letnie zdjęcia pamiątkowe pasażerom katamaranu "Szafir" z Żeglugi Gdańskiej. Najpierw w Ustce a w następnym roku na trasie Gdynia - Hel. W Ustce odbywały się rejsy godzinne albo dwugodzinne w morze. Zaraz potem jak "Szafir" przypłynął z Gdańska, jaskółki zaczęły w kącie nad dolnym pokładem budować gniazdo. Kapitan zapytał załogę, czy jak pojawią się pisklęta będą po nich sprzątać. Załoga przyrzekła i dotrzymywała słowa. A potem było tak, że kiedy katamaran cumował przy nabrzeżu po kolejnym rejsie w morze para dorosłych jaskółek natychmiast przylatywała i karmiła pisklęta a kiedy maluchy odpływały w koleny rejs rodzice pozostawali na lądzie.
W następnym roku statek "Halka", który pływał od wielu lat na trasie Gdynia - Hel poszedł do remontu. Trasę przejął "Szafir" z zaprzyjaźnioną po lecie w Ustce załogą i kapitanem. Kiedy fotograf z "Halki" zameldował się przekonany, że będzie teraz zarabiał na kolenym statku, marymarze wytłumaczyli mu, że mają swoją panią fotograf i musiał odejść z kwitkiem.
Dużo ciekawych rzeczy wydarzyło się tego lata. Wiele pięknych jachtów przypływało do Gdyni ale najbardziej ucieszył mnie widok "Daru Młodzieży" pod pełnymi żaglami na pełnym morzu.
Któregoś dnia płynęła "Szafirem" duża grupa harcerzy z Krakowa; sto dwadzieścia osób w pełnym umundorowaniu. Poprosili aby zrobić im wspólne zdjęcie na tle "Daru Pomorza", który stał i nadal stoi przy nabrzeżu. Świetna fucha dla fotografa. Ustawiłam wszystkich precyzyjnie i w momencie, gdy miałam już przycisnąć spust migawki usłyszam bardzo blisko cichy głos: "Idź, będziesz mieć zdjęcie z polskimi harcerzami". Odwracam głowę a tam babcia i może sześcioletnia dziewczynka. Zaprosiłam małą, ukucnęła przed harcerzami i po zdjęciu odeszła a ja zrobiłam kilka ujęć grupie harcerzy. Okazało się, że dziewczynka mieszka z rodzicami w Kanadzie i właśnie przyjechała do Polski na wakacje.
Fotografowanie dużej grupy na tle "Daru Pomorza" miało swój dalszy ciąg. Wieczorem, kiedy odpoczywałam po ciężkiej pracy, któryś z marynarzy zaanonsował: "Ktoś do pani." Zjawia się dwóch gości z aparatami fotograficznymi na szyi i ... początku tej rozmowy nie zapomnę: "Gdyby pani była facetem już by pani wylądowała w kanale /portowym ma się rozumieć/. To byli kolesie zarabiający na fotografowaniu ludzi na tle "Daru Pomorza". Wyjaśniłam, że fotografowałam pasażerów z mojego statku. Wysłuchałam, co mieli do powiedzenia wiedząc, że włos mi z głowy nie spadnie. Udobruchali się na koniec kiedy ustaliliśmy, że będziemy utrzymywać takie same ceny.
Zaiste, to musiało być dla nich ciężkie przeżycie, kiedy policzyli ile zarobię na jednym zdjęciu.

/ciąg dalszy następi/

kinoman 

Wysłany: Wczoraj 23:20   

buisness jest bezlitosny jak moja teściowa

Rita 
Małgosia

Wysłany: Dzisiaj 15:15   

businees is business, niestety a czasem na szczęście

POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Różne gatunki prozy » Ahoj, przygodo!

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie