Wg Wikipedii :
"Waka (和歌) lub Yamato uta jest gatunkiem japońskiej poezji. Waka tłumaczy się dosłownie jako "japoński wiersz". Słowo to powstało w okresie Heian, aby odróżnić ojczystą poezję od chińskiej, zwanej kanshi, którą dobrze znała cała wyedukowana sfera japońskiego społeczeństwa.
Dlatego właśnie słowo waka obejmuje wiele różnych stylów. Dwa główne to tanka (短歌 dosł. krótki wiersz) oraz chōka (長歌 długi wiersz), lecz istnieją jeszcze inne: bussokusekika, sedoka i katauta. Te trzy jednak zanikły szybko w okresie Heian, zaraz po nich chōka. Z tego powodu termin waka odnosi się obecnie wyłącznie do tanka.
Termin tanka ma krótką historię. Japoński poeta i krytyk Masaoka Shiki stworzył go dla swojego oświadczenia, iż waka powinna być odnowiona i unowocześniona. Wcześniej wiersze tego typu nazywano waka lub zwyczajnie uta ("pieśń", "wiersz"). Haiku jest także terminem, którego użył Masaoka podczas swojej rewizji starej formy hokku, która reprezentowała ten sam pomysł.
Tradycyjnie koncept waka nie przewidywał żadnych rymów (niektóre rymy, nawet przypadkowe, uważane były czasem nawet za wadę wiersza), ani wersów. Zamiast wersów waka ma jednostkę oraz wyrażenie. Jednostki te oraz wyrażenie zamieniane są często na wersy w zachodnich tłumaczeniach waka."
A ja myślałam, że waka to tytuł, który coś mówi, a ja nie rozumiem co
Bez "i"
_________________ a po nas już nic
jeno popiół i zgliszcza
życie to jeden wic
rzekł uczeń mistrza