Wczoraj czytałem ten wiersz kilkakrotnie, dzisiaj do niego wracam. Wczoraj rzucało mi się w oczy obmierzłe spojrzenie, teraz trochę mniej. Chyba przekonuję się do niego
Wczoraj czytałem ten wiersz kilkakrotnie, dzisiaj do niego wracam. Wczoraj rzucało mi się w oczy obmierzłe spojrzenie, teraz trochę mniej. Chyba przekonuję się do niego
dziękuję Marcinie, wiem że trudny i ciężki wiersz, jednak nie chcę i nie mogę udawac, że między ludźmi tylko życzliwośc, bo byłaby to nieprawda,z doświadczeń i obserwacji, wynika że możemy byc bardzo różni jestem przeciwniczką wulgaryzmów w poezji, i dłuugo nie chciałam używa słów mocnych typu "obmierzłośc", jednak czasem nie sposób przekaza inaczej to co dokucza
Nie jestem przeciwnikiem mocnych słów w poezji... czasem trzeba ich użyć. Mi po prostu sam wyraz nie bardzo brzmi... ale jak napisałem, powoli się do niego przekonuję Poza tym co jednemu się mniej - innemu bardziej
Nie jestem przeciwnikiem mocnych słów w poezji... czasem trzeba ich użyć. Mi po prostu sam wyraz nie bardzo brzmi... ale jak napisałem, powoli się do niego przekonuję Poza tym co jednemu się mniej - innemu bardziej
musze Ci powiedzie że szukałam odpowiedniego słowa i nic innego nie przyszło do głowy do wyboru było to i obleśny,ale zdecydowałam się nie do końca fortunnie na ten pierwszy, dziękuję bardzo ,może pomyślę nad innym wyrazem
Będziecie się zapewne śmiali, ale w tym pięknym wierszu Basi zatrzymałem się nad słowem "triumfem". Wiersz pisany jest sylabiczną jedenastką ze średniówką po piątej sylabie, a tu w wersie z triumfem czyta mi się na sześć sylab i zgrzyta. Sięgnąłem do książek i okazało się, że są dwie poprawne wersje:dwusylabowa triumfem i trzysylabowa tryumfem. Tak więc Basia ma rację, a ja po prostu źle czytałem.
Będziecie się zapewne śmiali, ale w tym pięknym wierszu Basi zatrzymałem się nad słowem "triumfem". Wiersz pisany jest sylabiczną jedenastką ze średniówką po piątej sylabie, a tu w wersie z triumfem czyta mi się na sześć sylab i zgrzyta. Sięgnąłem do książek i okazało się, że są dwie poprawne wersje:dwusylabowa triumfem i trzysylabowa tryumfem. Tak więc Basia ma rację, a ja po prostu źle czytałem.
Leszku jeśli będziemy czyta z literką "y" to tak, jednak rzadko już się spotyka zapis słowa "tryumf", język polski wciąż podlega ewolucji, pewne wyrażenia wypadają z użycia a w to miejsce przychodzą następne ,często z naleciałościami,czyli obce formy, i żal, bo nasz język prócz trudnej gramatyki jest piękny i bogaty, czasem warto jakieś słowa zapomniane przywoływac do życia :)dziękuję za uważnośc