Zwracamy się z prośbą o pomoc finansową dla Lilii Wasilewskiej.
Lilia, starsza rosyjska repatriantka (64 lata) od 2001 r. przebywająca w Polsce, jest z pochodzenia Polką - inżynierem mechanikiem.
Razem z chorą psychicznie 25 letnią córką żyją na granicy ubóstwa.
ze świadczeń ZUS (łącznie 950) trzeba kupić węgiel, gaz, leki, opłacić niepełnowartościowe mieszkanie, zapłacić za energię etc…) co jest absolutnie niewystarczającą kwotą .
Obydwie mieszkają w Świdrze na terenie powiatu otwockiego. Pieniędzy nie wystarcza nawet na produkty pierwszej potrzeby.
Mieszkanie jest pozbawione podstawowych wygód. Brak bieżącej wody, toalety, ogrzewania
i oczywiście telefonu nie mówiąc już o zapewnieniu niezbędnych leków chorej córce (dodatkowo chorobliwa otyłość spowodowana lekami psychotropowymi, która w dużym stopniu utrudnia jakąkolwiek aktywność i WZW C).
Wszystkie czynności wykonuje coraz słabsza matka. Dziewczyna zachorowała już w Polsce, uprzednio studiowała, lecz rozwijająca się choroba, uniemożliwiła naukę.
Była wielokrotnie hospitalizowana, bez rokowań na poprawę.
Z apelami o pomoc w przydziale mieszkania zwracaliśmy się już do wielu instytucji, jednak wszystkie prośby pozostają bez echa. Lilii odmówiono przydziału lokalu komunalnego
pełnowartościowego tłumacząc brakiem takowych. Skądinąd wiadomo, że powstały nowe w międzyczasie. Kobieta stara się dorabiać sprzątając po domach, jednak na dłużej nikt nie chce jej zatrudnić, nie mówiąc już o udostępnieniu kawałka dachu nad głową z bieżącą wodą
Szczególnie teraz – zimą, każda pomoc jest na wagę złota. Węgiel, jest drogi
Córka Lili nie jest zdolna do samodzielnego funkcjonowania. Matka jest u kresu sił, a jedyną oazą spokoju jest dla niej nie ogrzewana komórka.
Każda złotówka jest ważna. Apel ten jest kroplą w morzu potrzeb, ale na nim nie kończymy. Wierząc, że w końcu ktoś poda pomocna dłoń Lilii i jej córce. Ciągle wysyłamy petycje zarówno do instytucji rządowych, jak i pozarządowych.
Jeżeli ktokolwiek, mógłby udostępnić na okres największych chłodów samodzielne, najmniejsze mieszkanie z wygodami, byłoby to również rozwiązanie.
Na wynajem nie może sobie pozwolić
Może w zamian za sprzątanie i gotowanie kilka razy w tygodniu znalazłby się ktoś chętny, kto mógłby pomóc w tym zakresie
Prosimy ludzi dobrej woli o pomoc finansową lub inną formę w miarę możliwości
Lilia Wasilewska
05-402 Otwock - Świder
ul. Lisia 6 m 1
nr konta: 28 12 40 21 19 11 11 0000 27 23 80 13
z dopiskiem: pomoc dla Lili
(Prawdziwość informacji w każdej chwili można sprawdzić pod w/w adresem.)
Dziękujemy za wsparcie wszystkim ludziom, którzy nie przejdą obojętnie.
Pozostająca w kontakcie z Lilą
Ewa z Warszawy
tel 607 328 382
na razie NIC.
Nic się nie posuwa. Pani poseł, równie szybko zamilkła, jak się odezwała. Poczekamy.
Niewiele Lila dostała. Niewielki odzew. Kilka dni temu zawiozłam jej sporo odzieży.
Nie wkleiłem, czekałem na Twoją zdanie w tej sprawie. Mogę rozesłać apel do zaprzyjaźnionych Adminów z prośbą o dodanie, tam gdzie sam nie mam możliwości. Najlepiej by było, żebyś podała mi strony, gdzie ogłoszenie już się znajduje, żeby się nie dublować (może być na PW).
Na LSC zamieściła Ela, która jest tam adminem. Zainteresował się tym problemem i napisał właściciel portalu Darek Sikora (Goddam): jedno co mogłem zrobić, to już zrobiłem - wkrótce będzie o tym głośno . Wiem, że pewne możliwości nagłośnienia tematu ma.