POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Proza poetycka » DONIESIENIE NR 21
DONIESIENIE NR 21
Autor Wiadomość
Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-01-25, 19:18   DONIESIENIE NR 21

DONIESIENIE NR 21

Niniejszym mam zaszczyt donieść, że ta kobieta całe wieczory przesiaduje przy stole i gra ze sobą w karty. /Telewizor włączony/. Tasuje je, rozkłada, znowu tasuje, znowu rozkłada … to się chyba nazywa pasjans czy jakoś tak. To takie wróżenie sobie. Ale, ponoć, zanim się do tego zabierze musi ustalić która karta jest daną osobą. Kiedyś powiedziała mi, że mąż, to walet. Walet treflowy. I że najczęściej to jej wychodzi w tych kartach, że ją zdradzam. Wtedy jest zła /nawet Szymon Majewski jej nie rozśmieszy/ i nie dostaję kolacji.
I tak po prawdzie, proszę Pana to ona ma rację. Bo ja ją zdradzam codziennie i co noc. Nawet jak śpię – wtedy do moich snów przychodzi ONA – ma jasne albo ciemne włosy, jest wysoka i szczupła albo filigranowa, albo trochę „przy kości”. I najpierw to rozmawiamy. Najczęściej o muzyce i poezji. Niekiedy czyta mi swoje niebiańskie strofy. Jakże niedoścignione w ułożeniu …
A w czasie dnia ? W czasie dnia to by tej kartki nie starczyło dla opisania. Ile razy i z kim. A to na przykład w sklepie NETTO /najtańsze jogurty/ pani kasjerka podliczając sumę zapłaty uśmiecha się do mnie a ja – już, już przytulam ja miłosnym wejrzeniem … albo piękność made in długie, jasne włosy i takież nogi /zapewne/ w srebrnym mercedesie typu emel. Stojąc nim obok mojego opla rocznik 90 macha przyjaźnie ręką na moją zaczepkę uśmiechową. Mogłaby przecież pokazać uniesiony palec … i ja już widzę siebie obok niej w tym cud mercedesie i jak słucha moich opowieści o Fryderyku, jego muzyce. Za chwilę włącza bajerancki odbiornik z ośmioma głośnikami. Radio Clasic – Rafał Blechacz gra Balladę g-moll Chopina – jedziemy w słońce …
Tak więc mają rację karty … rozkładane na stole w tym drugim pokoju /telewizor włączony/.

Z uniżeniem
„ Facet”

amandalea 
Lidia Kowalczyk

Wysłany: 2008-01-25, 19:59   

Po prostu bomba :D ...dobrze jest Marku przeczytać ponownie ten tekst ;)
rzekł uczeń mistrza

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-01-25, 21:05   

no, właśnie ...
szukałem w PS czy był tu już czy nie, bo przecież on gdzieś tak z jesieni 2007
wiem, że gdzieś go "wklejałem" - ale gdzie ?

amandalea 
Lidia Kowalczyk

Wysłany: 2008-01-25, 21:27   

coś mi się widzi, że na blejtramach :hyhy:
rzekł uczeń mistrza

Marcin 

Wysłany: 2008-01-26, 09:10   

Tutaj go nie było. Pamiętałbym :) Super opowiadanie.

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-01-26, 17:29   

dzięki za pochwały!
to miłe ...
jakby się niejaka El (Pani psorka - jakby nie było) tutaj dokopała to pewnie znajdzie błędy int. ...

Elżbieta 
E.M.B.A.

Wysłany: 2008-01-26, 17:48   

Marku, ja też pamiętam ten tekst :)
i nadal mi się podoba ze swoim delikatnym humorem, indywidualnym stylem. a że błędy jakieś tam interpunkcyjne są, to nic nie szkodzi, bo w takiej konwencji niekonwencjonalnej napisałeś tę miniaturkę, że uchodzi ;)
o rym!!!

Spojrzałam teraz jeszcze raz na tytuł NR 21 i widzę w nim i grę w "oczko", a także perskie oczko, więc to nie tylko i wyłącznie pasjans!

serdeczności
Elżbieta
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
ˆ E

el 

Wysłany: 2008-01-26, 20:05   

Niejaka się dokopała, ale sobie tylko poczytam...

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-01-26, 20:07   

to rower ... bez pompki ...

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-01-26, 20:09   

21 - :rotfl:
a 22 sie już czai do napisania
tym razem o ... krzyżówkach ... i też ... mam nadzieję = :rotfl:

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2008-01-26, 20:11   

Marku a Ty musisz tak damom męskie sekrety zdradzać? I to jak zdradzać. :)

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-01-26, 20:20   

Jak ?

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2008-01-26, 20:43   

Nie dostaniesz po uszach jedynie dlatego, że Waść to tak pięknie uczyniłeś. :)

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-01-26, 20:48   

Leszek Wlazło napisał/a:
Waść to tak pięknie uczyniłeś. :)

dzięki!

el 

Wysłany: 2008-01-26, 21:16   

Niniejszym mam zaszczyt donieść, że ta kobieta całe wieczory przesiaduje przy stole i gra ze sobą w karty (telewizor włączony). Tasuje je, rozkłada, znowu tasuje, znowu rozkłada. To się chyba nazywa pasjans czy jakoś tak? To takie wróżenie sobie. Ale ponoć, zanim się do tego zabierze, musi ustalić, która karta jest daną osobą. Kiedyś powiedziała mi, że mąż to walet - walet treflowy i najczęściej to wychodzi jej w tych kartach, że ją zdradzam. Wtedy jest zła (nawet Szymon Majewski jej nie rozśmieszy), i nie dostaję kolacji.
I tak po prawdzie, proszę Pana, to ona ma rację, bo ja ją zdradzam codziennie, i co noc. Nawet jak śpię, do moich snów przychodzi ONA . Ma jasne albo ciemne włosy, jest wysoka i szczupła, albo filigranowa, albo trochę „przy kości”. Najpierw to rozmawiamy - najczęściej o muzyce i poezji. Niekiedy czyta mi swoje niebiańskie strofy. Jakże niedoścignione w ułożeniu …
A w czasie dnia ? W czasie dnia to by tej kartki nie starczyło do opisania - ile razy i z kim. A to na przykład w sklepie NETTO (najtańsze jogurty) pani kasjerka podliczając sumę zapłaty uśmiecha się do mnie, a ja...już, już przytulam ją miłosnym wejrzeniem … Albo piękność made in długie, jasne włosy i takież nogi (zapewne) w srebrnym mercedesie typu emel. Stojąc obok mojego opla rocznik 90, macha przyjaźnie ręką na moją zaczepkę uśmiechową, a mogłaby przecież pokazać uniesiony palec … I już widzę siebie obok niej w tym cud mercedesie, zasłuchaną w moje opowieści o Fryderyku, i jego muzyce. Za chwilę włącza bajerancki odbiornik z ośmioma głośnikami. Radio Clasic... Rafał Blechacz gra Balladę g-moll Chopina . Jedziemy w słońce …
Tak więc mają rację karty … rozkładane na stole w tym drugim pokoju (telewizor włączony).

POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Proza poetycka » DONIESIENIE NR 21

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie