Wysłany: 2010-03-06, 16:07 ĆWICZENIA Z WYOBRAŹNI - BRZESZCZE do 16 kwietnia
Konkurs Nieprofesjonalnej Twórczości Literackiej „ĆWICZENIA Z WYOBRAŹNI - BRZESZCZE 2010
Celem konkursu jest zintegrowanie środowiska twórców nieprofesjonalnych, którzy poezję postrzegają w kategoriach lirycznego „ja”, pięknej metafory i klasycznych kanonów poetyckiej strofy.
ORGANIZATOR – Ośrodek Kultury Brzeszcze
Konkurs jest ogłoszony na łamach lokalnej gazety ODGŁOSY BRZESZCZ, stronie internetowej www.ok.brzeszcze.pl.
Regulamin można także otrzymać w Ośrodku Kultury Brzeszcze / Dział Merytoryczny/; zostanie również rozesłany do placówek kulturalnych oraz szkół na terenie powiatu oświęcimskiego.
ADRESACI – do udziału w konkursie zapraszamy:
młodzież klas gimnazjalnych
młodzież szkół ponadgimnazjalnych
dorosłych
WARUNKI UCZESTNICTWA W KONKURSIE:
Prosimy o nadesłanie opatrzonych godłem literackim:
trzech wierszy lub formy prozatorskiej / opowiadanie, reportaż, nowela, felieton, esej, inne/ w objętości do 5 stron A4 maszynopisu lub czytelnym pismem, w trzech egzemplarzach, dołączenie w zaklejonej kopercie informacji o autorze /imię i nazwisko, adres pocztowy, nr tel. , adres email /
każdy zestaw powinien być opatrzony słownym godłem.
proszę zamieścić informacje do której kategorii wiekowej kwalifikuje się praca, młodzież czy dorośli.
DOPUSZCZONE DO KONKURSU BĘDĄ wyłącznie prace dotąd nie publikowane i takie, które nie były oceniane w innych konkursach.
PODSUMOWANIE KONKURSU odbędzie się 13 maja 2010 r. o godz.1700 w Ośrodku Kultury w Brzeszczach
PRACE PROSIMY PRZYSYŁAĆ NA ADRES: Ośrodek Kultury Brzeszcze, ul. Narutowicza 1, 32-620 Brzeszcze, z dopiskiem „ĆWICZENIA Z WYOBRAŹNI- BRZESZCZE 2010”lub składać osobiście w Dziale Merytorycznym Ośrodka Kultury / pok.nr 34/
Termin nadsyłania prac upływa - 16 kwietnia 2010 r.
Wartość literacką prac oceni jury powołane przez organizatorów jury zastrzega sobie prawo zmiany przyznania nagród regulaminowych.
NAGRODY RZECZOWE OTRZYMUJĄ LAURECI:
I, II, III MIEJSCA oraz 2 wyróżnień w kategorii poezja
I, II, III MIEJSCA oraz 2 wyróżnień w kategorii prozatorskiej
Z PODZIAŁEM NA GRUPY WIEKOWE:
* młodzież do lat 18
* dorośli
Przewidziany jest poczęstunek dla uczestników konkursu w dniu podsumowania
artur bodler [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-06, 20:18
Aż tyle jest konkursów? Zaskoczyłaś mnie szczerze mówiąc.
Aż tyle jest konkursów? Zaskoczyłaś mnie szczerze mówiąc.
Więcej konkursów chyba niż chętnych!
Jeszcze bardziej Ciebie zdziwię - oblicza się, że jest około 1200 konkursów poetyckich rocznie, w których udział bierze do 30 tysięcy poetów. Oczywiście niektórzy się powtarzają, ale i tak jest to sporo ludzików
Wysłać na 5 dobrych konkursów - uznanych - zawsze warto, ale i kiedy się nie wysyła - można przy uprawianiu poezji odnieść sukces. Poświatowska nie wygrała żadnego konkursu - a każdy wie kto zacz
Howq
artur bodler [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-08, 11:47
Indianeczka napisał/a:
zawsze warto, ale i kiedy się nie wysyła - można przy uprawianiu poezji odnieść sukces. Poświatowska nie wygrała żadnego konkursu - a każdy wie kto zacz
Oczywiście, że można. Można też i nie - E. Dickinson. Przede wszystkim trzeba wytyczać własną drogę. Czasem trudno tę drogę odnaleźć i wytyczać - zgodnie z własnym duchem, bo wszędzie sploty, ronda i skrzyżowania. No i nigdy nie ma tabliczki oznajmiającej, że jakiś dystans rzeczywiście osiągnęliśmy.
Czasem trudno tę drogę odnaleźć i wytyczać - zgodnie z własnym duchem, bo wszędzie sploty, ronda i skrzyżowania. No i nigdy nie ma tabliczki oznajmiającej, że jakiś dystans rzeczywiście osiągnęliśmy.
Bardzo trudno. Osobiście wyznaję zasadę - rób swoje. Staram się tworzyć sztukę. Jest to jedna z dróg.
Inną są pewnie zawody konkursowe i pisanie, tworzenie pod konkursy - co wielu uprawia
artur bodler [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-08, 12:31
Cytat:
Inną są pewnie zawody konkursowe i pisanie, tworzenie pod konkursy - co wielu uprawia
To już ich sprawa. Jeśli mogą na tym zarobić - mentalnie czy finansowo - chwała im za to.
Choć ten boom konkursowy też jest kosztem czegoś. Ale może tylko ja, nieprzywarty dobrze do ziemi, tak uważam.
o już ich sprawa. Jeśli mogą na tym zarobić - mentalnie czy finansowo - chwała im za to.
Choć ten boom konkursowy też jest kosztem czegoś. Ale może tylko ja, nieprzywarty dobrze do ziemi, tak uważam.
Ależ dlaczego Nic nie ma przeciw zarabianiu na konkursach Toć przeca bym informacji o nich tu nie zamieszczała
Myślę jednak, że pisanie pod konkursy, pod osoby w jury nie jest uprawianiem sztuki