POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Konkursy zakończone » KONKURS im. Wojaczka!!! do 5 maja 2010
Przesunięty przez: Indianeczka
2010-05-06, 07:46
KONKURS im. Wojaczka!!! do 5 maja 2010
Autor Wiadomość
Indianeczka 
Beata Patrycja Klary

Wysłany: 2010-02-19, 15:49   KONKURS im. Wojaczka!!! do 5 maja 2010

XVIII Ogólnopolski Konkurs Poetycki im. Rafała Wojaczka

Instytut Mikołowski ogłasza XVIII edycję Ogólnopolskiego Konkursu Poetyckiego im. Rafała Wojaczka.

Warunkiem uczestnictwa jest nadesłanie zestawu trzech niepublikowanych wcześniej wierszy w czterech egzemplarzach, opatrzonych godłem, z dołączoną kopertą, posiadającą takie samo godło, zawierającą dane autora (imię, nazwisko, adres, tel. kontaktowy, adres e -mailowy) i odcinek wpłaty 20 PLN na konto Instytutu Mikołowskiego (Mikołowski Bank Spółdzielczy: 33 84360003 0000 0000 1573 0001), za jeden zestaw, stanowiącej podstawę uczestnictwa w konkursie, do dnia 5 maja 2010 r. (liczy się data stempla pocztowego), na adres: Instytut Mikołowski, ul. Jana Pawła II 8/5, 43 - 190 Mikołów.

Ogłoszenie wyników konkursu i przyznanie nagród (1800 PLN do podziału), nastąpi 14 maja, o godz. 17, w siedzibie Instytutu Mikołowskiego.

Jurorami tegorocznej edycji konkursu będą: Marcin Sendecki, Andrzej Sosnowski i Paweł Lekszycki.

Dodatkowych informacji udziela się pod nr tel.: (032) 738 07 55 lub adresem e - mailowym: instytutmik@poczta.onet.pl

el 

Wysłany: 2010-02-19, 15:55   

odcinek wpłaty 20 PLN na konto

Zbierają na nagrody i gażę dla jury? ;)

Ninoczka 
Aga

Wysłany: 2010-02-19, 16:02   

el napisał/a:
odcinek wpłaty 20 PLN na konto

Zbierają na nagrody i gażę dla jury? ;)

El nie tylko TU - więcej jest takich konkursów
Jeśli nagroda będzie 150, a wpłata 30 - to nawet nie warto odbierać jeśli daleko ;)
Przerabiałam :rotfl:

Indianeczka 
Beata Patrycja Klary

Wysłany: 2010-02-19, 16:07   

Ninoczka napisał/a:
eśli nagroda będzie 150, a wpłata 30

1.800 złotych do podziału na trzy miejsca :-)

el napisał/a:
Zbierają na nagrody i gażę dla jury?

Elu - akurat Instytut w Mikołowie przyjął taką zasadę. Melex tłumaczy to faktem, że jeśli musisz zapłacić - to się bardziej starasz, pracujesz nad tekstami i właściwie - czasem odpuszczasz. Coś w tym jest. ;)

Ninoczka 
Aga

Wysłany: 2010-02-19, 16:15   

Indianeczka napisał/a:
Melex tłumaczy to faktem, że jeśli musisz zapłacić - to się bardziej starasz, pracujesz nad tekstami i właściwie - czasem odpuszczasz. Coś w tym jest. ;)

Wierutna bzdura.
Jeśli ktoś wysyła na konkurs wiersze to wiadomo, że stara się by były najlepsze, dopracowane etc...etc...
Przecież wszyscy wiedzą, że chodzi o oprawę. ;) czyt. ciastko i kawę - wszędzie brak pieniędzy i ratują się jak mogą.
Bez urazy Indianeczko - ale takie są realia.
Nie wszędzie, ale bywają takie sposoby.

Indianeczka 
Beata Patrycja Klary

Wysłany: 2010-02-21, 14:16   

Ninoczka napisał/a:
Nie wszędzie, ale bywają takie sposoby.
Myślę, że jeśli nawet - to nie ma w tym nic złego. Do udziału w konkursie nikt nikogo nie zmusza.
A prestiż tego właśnie konkursu jest spory - bo i ciekawe osoby ze świata poezji były w nim nagradzane :)

artur bodler
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-21, 14:34   

Dla mnie to trochę dziwne - moim zdaniem jury konkursowe powinno być mieszanką praktyki z teorią. W Polsce chyba wciąż brakuje krytyków z prawdziwego zdarzenia (a jednak są, chociażby, Piotr Śliwiński czy Marian Stala).

Ale ja nie narzekam! Jedynie dzielę się refleksją. Gdybym brał udział, to wtedy mógłbym narzekać.

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2010-02-21, 15:14   

Nie podoba mi się fakt pobierania wpisowego. Uważam to za coś nagannego, bo podpierając się nazwiskiem Wojaczka sądzę, że bez trudu można uzyskać dofinansowanie na nagrody i obsługę. Każdy Urząd Miejski ma pieniądze na promocję kultury.
W bardzo niemierzalnych kategoriach artystycznych dochodzi do popierania "swoich" opcji. Przy ponad 100 uczestnikach może taki konkurs nieźle zasilić wspomniany instytut, licząc jak w audiotele, że wielu pokusi się o nagrodę i wpłaci 20 zł aby zyskać wiele, wiele więcej.
Znam ludzi z Mikołowa i nie wzbudzają oni we mnie poczucia gry fair play, gdyż są zamknięci na jeden rodzaj poetyki. Zaznaczam jednak, że to moje zdanie wyrobione w wielu kontaktach z tym środowiskiem.

PS uczciwie zaznaczę jednak, że nie mam złego zdania o jurorach i np z opracowań Sosnowskiego na nieszufladzie o poetyce wielokrotnie korzystałem.

Indianeczka 
Beata Patrycja Klary

Wysłany: 2010-02-21, 17:27   

Leszek Wlazło napisał/a:
że nie mam złego zdania o jurorach i np z opracowań Sosnowskiego na nieszufladzie o poetyce wielokrotnie korzystałem
kamień mi spadł z :serce:
;)

POSTscriptum Strona Główna » INFO » Dział informacyjny » Konkursy zakończone » KONKURS im. Wojaczka!!! do 5 maja 2010

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie