POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » DZIAŁY ARTYSTYCZNE » Grafika komputerowa » autoportret z pająkami
autoportret z pająkami
Autor Wiadomość
skaranie boskie 
malpa bez brzytwy

Wysłany: 2010-03-21, 21:08   autoportret z pająkami

końcem
jest świata - promieniście
od lat
ginące co wieczoru?

Czy świat
jest tylko grą kolorów? (...)

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2010-03-21, 21:18   

między innymi po to te programy graficzne są :) tym którzy mają fantazję dają techniczne możliwości jej rozwinięcia :)

skaranie boskie 
malpa bez brzytwy

Wysłany: 2010-03-21, 21:24   

To prawda Leszku.
Rzecz w tym, żeby tak jak język giętki również pędzel giętkim się stawał.

Pozdrawiam :-)
końcem
od lat
ginące co wieczoru?

Czy świat

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2010-03-21, 21:33   

skaranie boskie napisał/a:
To prawda Leszku.
Rzecz w tym, żeby tak jak język giętki również pędzel giętkim się stawał.

Pozdrawiam :-)

nie inaczej ale istnieje dowolność stosowanych środków technicznych i środków artystycznego wyrazu :)

eva_14 

Wysłany: 2010-03-21, 21:37   

okropne uzębienie masz. pewnie aparatu nie nosiłeś

Zbyt smutku by to powiedzieć.
Drzewa oszukują
Tymczasem w blasku tylko idą wody.
Tylko ziemia jest twarda.

Vicente Aleixandre

skaranie boskie 
malpa bez brzytwy

Wysłany: 2010-03-21, 21:41   

Cytat:
okropne uzębienie masz. pewnie aparatu nie nosiłeś

Jeśli o zębach mowa to nadgryzł mnie ząb czasu.
A jako mutant przedpotopowy zaświadczam, że w czasach mojej młodości aparaty były cholernie drogie ;-)

Pozdróweczka :-)
końcem
od lat
ginące co wieczoru?

Czy świat

amandalea 
Lidia Kowalczyk

Wysłany: 2010-03-22, 10:43   

Tak się zastanawiam co te przykłady mają udowodnić :oczami: , chyba jedynie to, że potrafisz posługiwać się photoshopem, corelem, itp, itd...
Powiem Ci coś Skaranie, uwielbiam pastele, a nie potrafię rysować, nigdy nie potrafiłam :zalamany: , choć zawsze chciałam, to że mogę korzystać właśnie z tego filtru, że go znalazłam w jakiś sposób rekompensuje mi to i nie robię tego by ukryć jakieś tam niedoskonałości ale po to by w jakiś sposób, choć minimalny móc spełnić swoje marzenie, więc co nie wolno mi tego rozbić, bo to uwłacza Twojemu poczuciu smaku?, zabraniasz ludziom Elżbiecie, mi i pewnie jeszcze kilku osobom) spełniać marzenia?
To, że praktycznie ostatnio nic nie "tworzę", jest między innymi dzięki Tobie :(
Baw się więc dobrze Skaranie.
Pozdrawiam z nizin.
rzekł uczeń mistrza

eva_14 

Wysłany: 2010-03-22, 10:50   

A jako mutant przedpotopowy zaświadczam, że w czasach mojej młodości aparaty były cholernie drogie ;-)

jako mutant i to przedpotopowy, nie miałeś w ogóle dostępu do owego, gdyż nikt na to nie wpadł. a drogie, są z pewnością i dzisiaj :D

Zbyt smutku by to powiedzieć.
Drzewa oszukują
Tymczasem w blasku tylko idą wody.
Tylko ziemia jest twarda.

Vicente Aleixandre

Abi 

Wysłany: 2010-03-22, 11:35   

Leszek Wlazło napisał/a:
między innymi po to te programy graficzne są :) tym którzy mają fantazję dają techniczne możliwości jej rozwinięcia :)

Leszek Wlazło napisał/a:
... istnieje dowolność stosowanych środków technicznych i środków artystycznego wyrazu :)

amandalea napisał/a:
...to że mogę korzystać właśnie z tego filtru, że go znalazłam w jakiś sposób rekompensuje mi to i nie robię tego by ukryć jakieś tam niedoskonałości ale po to by w jakiś sposób, choć minimalny móc spełnić swoje marzenie, więc co nie wolno mi tego rozbić...

cóż
u mnie jest podobnie
żaden tam sposób na życie
jedynie spełnienie od czasu do czasu czegoś
na co mam fazę :)

krokiemszeptu 

Wysłany: 2010-03-22, 14:17   

okropność :) czy ja źle widzę czy ząbki są na wardze?tylko tu bym się czepnęła jeśli mogę oczywiście :)

skaranie boskie 
    malpa bez brzytwy

Wysłany: 2010-03-22, 20:08   

amandalea napisał/a:
    To, że praktycznie ostatnio nic nie "tworzę", jest między innymi dzięki Tobie

Domyśliłem się, że twoja nieobecność w tym dziale od jakiegoś czasu jest skutkiem mojej krytyki.
    Fakt, założeniem tejże nie było zniechęcenie Ciebie ani nikogo innego (również Elżbiety) do odłożenia zabawek. Wręcz przeciwnie.
    Zawsze starałem się być wierny zasadzie cokolwiek robisz, rób to dobrze. Stąd moja pogoń za krytyką. Stąd próby zamieszczania swoich wypocin na różnych forach. Całkiem niedawno zrozumiałem, że tam gdzie mnie permanentnie chwalili robili mi krzywdę. Niestety, pod tym względem forum PS też mnie rozczarowało.
    Może nie byłem tu u Was długo ale zdążyłem poczytać i pooglądać różne wytwory artystycznej wyobraźni. Jedne lepsze, inne gorsze, niektóre beznadziejne.
    Tylko komentarze były jednakowe. Jeśli nie dosłownie w treści to przynajmniej w wymowie.
    Czasami aż mdli od tych pochwał wszystkiego jak leci. Sam celowo wklejałem gnioty i może jeden Leszek zdobywał się na bardzo delikatną, niemal graniczącą z pochwalą krytykę.
    Zdawało mi się a ostatnie twoje właśnie wypowiedzi pod moim występem w wątku Elżbiety utwierdziły mnie w przekonaniu, że w zależności od tego kto i kogo krytykuje zmienia się nazwa z krytyki na wycieczki osobiste.

amandalea napisał/a:
    Tak się zastanawiam co te przykłady mają udowodnić , chyba jedynie to, że potrafisz posługiwać się photoshopem, corelem, itp, itd...

Znowu się mylisz.
    Po pierwsze nie potrafię.
    Po drugie miały pokazać, że posługując się programami komputerowymi można wiele pod warunkiem, że osiągnąwszy pierwszy stopień wtajemniczenia nie spoczywa się na laurach.
    Ja naprawdę nie jestem mocny, rzekłbym raczej jestem w graficznym przedszkolu.
    Kiedyś usłyszałem powiedzenie, że im bardziej poznaję photoshopa tym mniej o nim wiem.
    To prawda. Miałem nadzieję, że pokazując pewne możliwości, których jeszcze nikt tu nie pokazał rozpocznę jakąś wspólną - wzajemną - naukę, wymianę doświadczeń ale widzę, że skoro raz zburzyłem porządek świata, pozostanę odszczepieńcem.
    Trudno.

krokiemszeptu napisał/a:
    czy ja źle widzę czy ząbki są na wardze?

Masz rację. Przecież pisałem, że nadgryzł mnie ząb czasu.
    Wargi też nie oszczędził ;-)

Mógłbym się tłumaczyć, że część wargi już się rozpadła itp. ale po co?
    Po prostu lepiej nie umiem. Przyznaję się :zawstydzony:
    Jak widać moje słowa z odpowiedzi udzielonej Amandalei nie są czczym gadaniem.
    Graficzne przedszkole i basta.

Dziękuję za zainteresowanie :-)
    końcem
    od lat
    ginące co wieczoru?

Czy świat

skaranie boskie 
    malpa bez brzytwy

Wysłany: 2010-03-22, 21:03   

amandalea napisał/a:
    Powiem Ci coś Skaranie, uwielbiam pastele, a nie potrafię rysować, nigdy nie potrafiłam , choć zawsze chciałam, to że mogę korzystać właśnie z tego filtru, że go znalazłam w jakiś sposób rekompensuje mi to i nie robię tego by ukryć jakieś tam niedoskonałości ale po to by w jakiś sposób, choć minimalny móc spełnić swoje marzenie, więc co nie wolno mi tego rozbić, bo to uwłacza Twojemu poczuciu smaku?,

Wręcz przeciwnie. jestem jak najbardziej za tym, żebyś spełniała swoje marzenia.
    Proponuję Ci wobec tego spróbować sił w programie Corel Painter. Najlepiej najnowszej wersji - Painter 11. Jest to program typowo malarski, wyposażony w różne pędzle, kredki, szpachle. Nawet ołówek. Pastele też.
    Nie piszę tego złośliwie. To propozycja jak najbardziej serio.

I jeszcze jedno, Photoshop jest programem profesjonalnym.
    To swego rodzaju kombajn, który im bardziej się poznaje, tym mniej się o nim wie.
    Początkujące grafiki naprawdę lepiej robić w Corelu bo to rzeczywiście przyjazny program.
    końcem
    od lat
    ginące co wieczoru?

Czy świat

amandalea 
    Lidia Kowalczyk

Wysłany: 2010-03-23, 10:25   

Wiesz Skaranie, dość skutecznie odstraszyłeś-zniechęciłeś mnie od grafiki, a krytyka, krytyce nie równa. Uważasz, że wazelina, słodycz itd...
    Nie każdy będzie artystą i nie każdy ma takie aspiracje, niektórzy tylko się bawią w wolnych chwilach i robią to jak potrafią.Uważałam, że taka zabawa jest dużo lepsza i zdrowsza niż w oparach dymno-alkoholowych, bo jak znam życie tak "Polacy" bawią się najlepiej, tylko dlaczego ten sposób zabawy narzucają komu tylko się da?
    Mam spełniać marzenia, narażając się na wyśmiewanie i wytykanie najmniejszego błędu?dziękuję, to nie dla mnie.
    Baw się dobrze, doskonal i krytykuj Skaranie,jeśli jest Ci obca odrobina taktu i wyczucie ludzkiej psychiki, wrażliwości, tak różnej, jak jesteśmy różni.
    Kopiących wokół siebie mam wystarczająco dużo.
    rzekł uczeń mistrza

amandalea 
    Lidia Kowalczyk

Wysłany: 2010-03-23, 10:28   

A jeśli chodzi o autorportet, nie podoba mi się, nie moje poczucie piękna, technika i wykonanie być może dobre, nie znam się.
    rzekł uczeń mistrza

eva_14 

Wysłany: 2010-03-23, 11:02   

Niestety, pod tym względem forum PS też mnie rozczarowało.

a nie pomyślałeś, że to działa w obie strony?

Cytat:
    Może nie byłem tu u Was długo ale zdążyłem poczytać i pooglądać różne wytwory artystycznej wyobraźni. Jedne lepsze, inne gorsze, niektóre beznadziejne.

i co Ci to wniosło? w czym poszerzyłeś swój światopogląd?

że ludzie wszędzie sa beznadziejni, tylko jedno Skaranie, widzi ten fałsz, ignorancję i kumoterstwo z pudełkiem wazeliny w kieszeni?

zastanawiam się, czemu masz taki niechętny stosunek i tyle goryczy, do osób, które nie zrobiły Ci krzywdy.
    myslę, że kreujesz się na wielkiego indywidualistę, który wszędzie widzi obłudę i mijanie się z rzetelną oceną, czegokolwiek.

Tylko komentarze były jednakowe. Jeśli nie dosłownie w treści to przynajmniej w wymowie.
    Czasami aż mdli od tych pochwał wszystkiego jak leci

tu się lekko mylisz. komentarze bywają różne, a wymowę interpretujesz subiektywnie, ponieważ jesteś nastawiony na to o czym napisałam powyżej.
    nie ganię ludzi, za odszczepieństwo, czy oryginalność w poglądach, a tym bardziej za odwagę w wyrażaniu opinii, ale napływa mi podejrzenie, że Ty generalnie jesteś nastawiony, na "nie".

odnosząc się do pochwał "jak leci" , które powodują Twoje mdłości, może zechciej podsunąć konkretne przykłady, bo tak w ciemno i ogólnie, to można mówić o pogodzie na wiosnę, bez szkód osobisto/emocjonalnych.
    zachęcam do podparcia się konkretnym argumentem, wierząc, że ty jako postać odwazna, podołasz wyzwaniu

POSTscriptum Strona Główna » DZIAŁY ARTYSTYCZNE » Grafika komputerowa » autoportret z pająkami

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
    Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
    Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie