Pies zaraz się uspokoi. On tylko zbyt wylewnie wita gości. Ot... taki rozedrgany emocjonalnie kłębek. Wiem. Należy wychować, by grzecznie łapkę i inne karesy. Zaraz się uspokoi, a my sobie herbatkę w porcelanie, którą lubisz. Co z tego, że krucha? Kochamy kruche i piękne przedmioty.
Pamiętam. Lubisz zieloną, bez cukru. To tak jak ja. Nie kręć frędzli w obrusie. On stary, po babci, a nie cierpiała, gdy ktoś wykręcał frędzle. Niby marudzę? Możliwe, ale ciekawe, że nagle ci to przeszkadza. O! Jaka mina! Tylko ty potrafisz z taką dezaprobatą wykrzywiać usta.
Znowu zaczynasz z nowymi zmarszczkami. Musisz przy herbacie? Mieliśmy rozmawiać o balu.
Nie idziesz? Kolejny rok ta sama scena. Wielka sprawa - zmarszczki! Proszę... Też mi temat na rozpaczanie. Są i nie znam cudów na ich znikanie. Jakoś postaramy się, aby były mniej widoczne. Zresztą... Ciemnawo będzie. Kto tam się dopatrzy. Kryśkę zostaw w spokoju. Wiemy, że widzi wszystko, ale lubi cię i nigdy publicznie nie wytyka nowych zmarch. Przewrażliwienie zabija codzienność. Dobrze. Już nie prawię kazań. Tak jakoś mi nieszczęśliwie wyszło. Bez urazy. Że co? Aaa... Bluzka. Kupiłam za grosze. Fakt - ładna.
Jasne, że ci pożyczę. Pożyczę, ale jak ty będziesz wyglądał w koronkach?
Pij herbatę i pamiętaj, że na jutro umówiliśmy się z Kryśką. Ma jakiś problem z sukienką na piątek. Oj... Nie jęcz. Obiecałeś, że będziesz. Chcesz zadrzeć z Kryśką?
_________________ kroplą miodu pocieszamy błaznów
lub sami ze sobą rozgryzamy liść mięty
wszystko rozumiem i lubię Twoją herbatkę, ale tego onego w koronkach nie mogę rozgryźć nawet z herbatnikiem i popijając...
się nie przejmuj - oczywiście - bom nie z tego świata
serdeczności
E
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci
po wielokropku
umierania
E
Ok Lidziu... Taka mnie głupawa naszła po owej herbatce.
Szkoda, że mnie żadna taka głupawa ostatnio nie nachodzi
... widocznie pijesz nie tę herbatkę
serdeczności
E
_________________ przestrzeń
składa się z czasu
pokonywania
prostą linią
myśli
zakrętem pytania
zdecydowaniem
kropki śmierci