POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Inne formy prozatorskie » [blog] Pamiętasz?
[blog] Pamiętasz?
Autor Wiadomość
ovoc_ziemii 
z pudełka zapałek

Wysłany: 2012-06-15, 02:02   [blog] Pamiętasz?

List do miejsca, w którym ktoś uwięził dzieciństwo, i Ciebie w nim.
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Byłyśmy dwiema dziewczynkami zrośniętymi pragnieniem. Pamiętasz, jak przedstawiłam Cię jako Lidkę, Twoją siostrę bliźniaczkę, której nigdy nie miałaś? Później woda ścięła się w lód, ktoś posypał solą i popiołem. Obiecałam sobie, że położę się i umrę. Następny dzień trwał rok, może półtora. Wszystkie zlało się w ocean, który nie pozwalał mówić.

A pamiętasz, jak chciałyśmy zamieszkać w bunkrze, jakby ktoś ukrył tam przed nami przyszłość? I ten cukier w saszetkach, który smakował tak, jak sobie wymyśliłyśmy – miodowo, malinowo, czekoladowo; nasze chodniki, ciągnące się w nieskończoność, tak jak rozmowy o życiu i chłopakach, miłościach bez wzajemności.

Był też obóz w Łomnej – pierwszy w życiu. Krzysztof z Trójmiasta – pocałunek w owczarni na dyskotece. Ty poznałaś kogoś innego, ale nie pamiętam jak miał na imię. Wiem tylko, że chyba był z Iławy lub Mławy, a Ty, że potrafił taniec brzucha. Śmieszne. Później i tak wszyscy razem się pokłóciliśmy.

Krzysztof znalazł się po 10 latach przez Naszą Klasę, pamiętałam jego nazwisko. Wtedy chciał być lekarzem, dziś pracuje w Marynarce Wojennej. Mieliśmy pisać do siebie listy, wtedy jeszcze telefony komórkowe nie były tak popularne. W końcu żadne z nas nie napisało. W zeszłym roku wyrzuciłam jego adres – on ma kogoś, ja też mam.

A pamiętasz – ja puszczę sygnał z domu, wtedy Ty wyjdziesz i ja, spotkamy się w połowie? Jak przyszła jesień, sobotnie maratony horrorów z ulicy wiązów.

Świetlica i pani M, która wciąż robiła konkursy geograficzne i ukrywała w szafkach batoniki. Do dziś lubię paprykarz.

Dramat o Romeo i Julii, w którym przedmiotem kłótni stał się złoty rolex. W końcu nikt nie zobaczył naszej sztuki.

Dwie kobiety, jedna w czerwieni, druga w błękicie; anonimowe dla sklepikarzy, pasażerów autobusów. Jak dobrze czasem nie mieć imienia.

Dziś już nie odczuwa się, jak zajebiście jest oddychać świeżą dorosłością.

…—…

POSTscriptum Strona Główna » PISANE PROZĄ » Inne formy prozatorskie » [blog] Pamiętasz?

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie