POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Haiku i miniatury » Nadleciał ptak
Nadleciał ptak
Autor Wiadomość
Melodia

Wysłany: 2008-08-17, 20:22   Nadleciał ptak

Nadleciał ptak - rozśpiewany, radosny
jak ty , jak ja jedynie w snach.
Gałązkami płaczącej wierzby
zaszumiał chłodny wiatr.
Zostaw jej ten żałosny płacz,
a ty na boso biegnij , tańcz !
Depcz ten bezbarwny rzeczy stan
i walcz o kolor , o tęczę walcz !

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2008-08-17, 21:28   

Melodia napisał/a:
o tęczę walcz !

warto, warto ... :)
tylko niekiedy sił nie starcza ... :(

Melodia

Wysłany: 2008-08-18, 07:20   

Dzięki za komentarz , chociaż nie jestem pewna , czy był pozytywny .Najgorsza jest obojętność .Pozdrawiam .Melodia .

amandalea 
Lidia Kowalczyk

Wysłany: 2008-08-18, 08:31   

Witaj Melodio :)
Piszesz, że najgorsza jest obojętność i masz rację ale nie dając się wcześniej poznać w żaden sposób "zamykasz się" przed czytelnikiem, ograniczając tym samym "możliwości" komentowania swoich utworów, ja np. nie potrafię komentować sucho i kategorycznie, pisząc "ten wiersz jest do bani,popraw go" albo " teraz tak się nie pisze,na innych portalach, to to albo tamto", albo pisać że wiersz jest cudowny kiedy tak nie czuję, równocześnie nie znając autora i jego wierszy nie wiem co mu w duszy gra i czy ewentualnie mogę mu coś podpowiedzieć, czy nie, czy odnieść się do formy, czy raczej do treści :)
Zacytuję Ci słowa z artykułu charakteryzującego poezję Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, która pisała wiele miniatur.
Cytat:
Najbardziej typowa dla niej forma poetycka to miniatura. Doskonałość tej formy prezentują Pocałunki. Decydując się na tak krótką, bo zaledwie czterowersową formę, Pawlikowska wykazała się odwagą, stała się odnowicielką a wręcz twórczynią nowoczesnej miniatury poetyckiej (we wcześniejszych okresach gatunek ten uprawiał m. in. Jan Kochanowski). Niezwykle oszczędne w słowach, precyzyjne

Nigdy nie szukałam regułek zaczynając pisać ale gdy zaczęłam pisać miniaturki jakoś podświadomie zawsze starałam się aby w minimum słów wyrazić jak najwięcej ;)
A teraz Twoja miniaturka ;) ( oczywiście jest to tylko i wyłącznie moje skromne zdanie, z którym możesz ale nie musisz się zgodzić)
-piszesz
Cytat:
nadleciał ptak
- a ptak jest symbolem wolności, lekkości, delikatności i poniekąd radości - a Ty zaczynasz to wszystko wymieniać, nie pozwalając czytelnikowi uruchomić wyobraźni :] ,a potem też jest jakoś tak "dziwnie"?
Może warto byłoby przemyśleć jeszcze tę miniaturkę i troszeczkę poprawić, bo niesie ze sobą piękne przesłanie :)

Melodia

Wysłany: 2008-08-18, 17:46   

Dziękuję za wszyskie sugestie .przemyślę je .Melodia .

POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Haiku i miniatury » Nadleciał ptak

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie