POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Haiku i miniatury » Inferno
Inferno
Autor Wiadomość
PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-04-10, 06:33   Inferno

https://www.youtube.com/watch?v=Ro51SuLyh8A

Posłuchaj:
Los sobie ze mnie zakpił tak okrutnie.
Znacznie bardziej gorzko niż ty.
Myślałeś, że zadasz cios,
i połamana już zawszę będę się czołgać.
Nie schlebiaj sobie,
to moja samoświadomość go wymierzyła.

A najzabawniejsze w tym wszystkim,
zawsze chciałam tępić złych,
i ratować pokrzywdzonych z łapsk drapieżców.
Nigdy nie zamierzałam mieć litości dla socjopatów
czy też psychopatów,
a tym bardziej zrozumienia.

Bycie jednym z nich wydawało się największym plugastwem, czymś tak bardzo nieludzkim.

Bieda niszczy
najbardziej
ale nie materialna
tylko ta emocjonalna.
Gdy budząc się z przydługiego snu o nadziei
orientujesz się, że
otacza cię banda głupków, zapatrzonych w siebie manekinów,
brak pustce i rozpaczy
wreszcie sprzeda twoje ideały.
Może na swoje nieszczęście dożyjesz tego piekła,
zamiast miłości zapragniesz już tylko strachu i posłuszeństwa
tak słodko dozgonnego.

Niczym mnie więcej nie przerazisz
bo to ja przeraziłam siebie.
Ale zdziwisz się, dlaczego
Zbyt dobrze w końcu cię rozumiem.
Wolałabym nie dożyć tej chwili
I do tego stopnia nie pożegnać się ze słońcem.

Nikt i nic nie zada mi większego bólu
niż świadomość, że
gdybym teraz była na twoim miejscu
zrobiłabym dokładnie to samo,
byleby tylko ją zatrzymać przy sobie.

(Meryl Streep)

kamil rousseau 

Wysłany: 2022-04-10, 07:07   

to już przesada grafomanii ja wiem , ze nie mozna sie opanować :) ale trochę litosci dla czytelnika by się przydało

by nie być gołosłownym podaję regułkę za wikipedią:

Grafomania (z greckiego: „gráphein” – rysować, pisać i „mania” – szaleństwo), patologiczny przymus pisania utworów literackich

pozdrawiam

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-04-10, 21:52   

kamil rousseau napisał/a:
to już przesada grafomanii ja wiem , ze nie mozna sie opanować ale trochę litosci dla czytelnika by się przydało

Grafomania (z greckiego: „gráphein” – rysować, pisać i „mania” – szaleństwo), patologiczny przymus pisania utworów literackich

Panie „poeto”, na próżno szukać większej grafomanii niż twoje liczne "wyczyny" komentatorskie.

Moim skromnym zdaniem, ale wcale nie uważam się za autorytet, korzystam jedynie z wolności słowa i opinii: Proza pochodzi od prawdziwej miłości, a poezja... od pieprzenia :D

A teraz muszę wreszcie porozmawiać ze skonfliktowanymi częściami swojej osobowości.

Podoba mi się. Moja Ego, jaki ty ładny wierszyk napisałaś, taki dramatyczny. Im bardziej jest gorzki, tym dla mnie staje się słodszy, Słoneczko.
Ale co do piosenki… Masz tu inną ;)

https://www.youtube.com/watch?v=94k1-UvAL1I

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-04-11, 09:00   

Cytat:
Podoba mi się. Moja Ego, jaki ty ładny wierszyk napisałaś, taki dramatyczny. Im bardziej jest gorzki, tym dla mnie staje się słodszy, Słoneczko.
Ale co do piosenki… Masz tu inną ;)

https://www.youtube.com/watch?v=94k1-UvAL1I

Im bardziej gorzko mi jest, tym tobie bardziej słodko? Więc zrobię ci na złość, nie będzie już gorzko, tylko... postaram się wykrzesać coś optymistycznego.
Chyba jednak szukam tego światła nawet w mroku, bo tak sobie pomyślałam, Alter-ego - mój ty ciemniejszy składniku osobowości, że jeszcze bardziej straszne niż sytuacja przedstawiona w wierszu która jest jedynie świadomością, byłoby naprawdę mieć sposobność i z niej skorzystać.
Może dlatego, że jestem wybredna i mam bardzo wysokie standardy, to nikt nie łapie się jako obiekt "godny" oddziaływania mojego mroku, tu ktoś mi nie odpowiada, bo ma za płytką osobowość, tam bo jest mało dobry i zbyt fałszywy, za mało inteligentny itd. żeby zainteresować mnie do tego stopnia, żebym chciała tę osobę jakoś sobie zawłaszczyć, podporządkować i gnębić.
Bo gdyby ktoś "spełniający kryteria" mi się trafił i miałabym przewagę i możliwość czynić zło, to jeszcze większym bólem i większą zadaną mi raną od przewrotnego losu, byłoby patrzeć, jak się ulega tej swojej ciemnej stronie, znacznie większym niż świadomość jej posiadania jako potencjału zaledwie :)

(Meryl Streep)

kamil rousseau 

Wysłany: 2022-04-11, 10:05   

PoparzonaKawą napisał/a:
Panie „poeto”, na próżno szukać większej grafomanii niż twoje liczne "wyczyny" komentatorskie.

no cóż? mogę tylko powtórzyć to, co już raz napisałem

"
PoparzonaKawą napisał/a:
to już przesada grafomanii ja wiem , ze nie mozna sie opanować ale trochę litosci dla czytelnika by się przydało

rozumiem zadufanie w sobie, ale nie rozumiem braku nawet minimum samokrytyki. i....to jest tragiczne

oozdrawiam

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-04-11, 10:56   

rozumiem zadufanie w sobie, ale nie rozumiem braku nawet minimum samokrytyki. i....to jest tragiczne

oozdrawiam

Kamilu, nikt cię nie zmusza siłą do czytania mojej twórczości.

(Meryl Streep)

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-04-11, 22:44   

Cytat:
Im bardziej gorzko mi jest, tym tobie bardziej słodko? Więc zrobię ci na złość, nie będzie już gorzko, tylko... postaram się wykrzesać coś optymistycznego.
Chyba jednak szukam tego światła nawet w mroku, bo tak sobie pomyślałam, Alter-ego - mój ty ciemniejszy składniku osobowości, że jeszcze bardziej straszne niż sytuacja przedstawiona w wierszu która jest jedynie świadomością, byłoby naprawdę mieć sposobność i z niej skorzystać.
Może dlatego, że jestem wybredna i mam bardzo wysokie standardy, to nikt nie łapie się jako obiekt "godny" oddziaływania mojego mroku, tu ktoś mi nie odpowiada, bo ma za płytką osobowość, tam bo jest mało dobry i zbyt fałszywy, za mało inteligentny itd. żeby zainteresować mnie do tego stopnia, żebym chciała tę osobę jakoś sobie zawłaszczyć, podporządkować i gnębić.
Bo gdyby ktoś "spełniający kryteria" mi się trafił i miałabym przewagę i możliwość czynić zło, to jeszcze większym bólem i większą zadaną mi raną od przewrotnego losu, byłoby patrzeć, jak się ulega tej swojej ciemnej stronie, znacznie większym niż świadomość jej posiadania jako potencjału zaledwie :)

Podoba mi się twój optymizm, a raczej rozpacz obłudnie wołająca o optymizm, urocza naprawdę, jak i ty sama.
A jesteś pewna Ego, że nikt nie spełnia tych twoich wygórowanych kryteriów jako obiekt idealny do dręczenia?
Tak wedle mojego skromnego i nic nieznaczącego osądu, to musiałby być ktoś bardzo podobny do ciebie, może np. taka twoja alter-wersja?

Naciesz się więc prawdą, którą podobno najbardziej cenisz jako wartość: Lubisz ciągle podkreślać czyjąś nieważność, straszyć, że opuścisz, ale nie jesteś do tego zdolna.
Mogę powiedzieć "szach mat", Słoneczko? Czy wyjdę wtedy na zbyt zarozumiałego?
No to ustalmy, że nie powiedziałem ;)

kamil rousseau 

Wysłany: 2022-04-12, 02:39   

PoparzonaKawą napisał/a:
Kamilu, nikt cię nie zmusza siłą do czytania mojej twórczości.

przede wszystkim to nie twórczość - to kicz w najgorszym wydaniu i musisz to zrozumieć

PoparzonaKawą napisał/a:
nikt cię nie zmusza siłą do czytania

doświadczony, staram się omijać (ja!!!!) twoje wypociny, ale trudno chodzić po drogach publicznych nie korzystając z wytyczonych chodników. tak robię i ja i inni mniej doswiadczeni czytelnicy. przecież idącego chodnikiem w dobrej wierze, nie przestrzegasz, : uwaga same dziury (kicz i grafomania)
czy już dotarło do ciebie? chyba nie, bo znów piszesz sama do siebie, sama siebie komentujesz....to jest chore!!!!

pozdrawiam

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-04-12, 06:23   

przede wszystkim to nie twórczość - to kicz w najgorszym wydaniu i musisz to zrozumieć

Nie, ja nic nie muszę.

Masz wyraźny problem Kamilu, ale to twój problem wyłącznie.

Kreowanie dialogów, budowanie fikcyjnych postaci w ten sposób bardzo skutecznie rozwija warsztat, jest wyzwaniem. Moim wyraźnie zdeklarowanym performance nikogo nie oszukuję, więc nie mam się za co wstydzić.

(Meryl Streep)

kamil rousseau 

Wysłany: 2022-04-12, 11:49   

PoparzonaKawą napisał/a:
nie mam się za co wstydzić.

masz , masz. natręctwo to choroba i trzeba je leczyć

pozdrawiam

jaga 
Jadwiga

Wysłany: 2022-04-12, 12:38   

każdy pisze jak umie, a jak nie umie to czyta
ja czytam i zawsze znajduję cos dla siebie

— Wisława Szymborska

kamil rousseau 

Wysłany: 2022-04-12, 14:18   

jaga napisał/a:
każdy pisze jak umie

nic dodać nic ująć

jaga napisał/a:
a jak nie umie to czyta

zgoda po raz drugi, tylko niech czyta, ale nie pisze!!!!!

pozdrawiam

kamil

PoparzonaKawą 

Wysłany: 2022-04-12, 22:21   

Cytat:
Moim skromnym zdaniem, ale wcale nie uważam się za autorytet, korzystam jedynie z wolności słowa i opinii: Proza pochodzi od prawdziwej miłości, a poezja... od pieprzenia :D

Lubię używać skrótów myślowych.
Ne chodziło mi o poezję jako całość. Chodziło mi o twoją "poezję", Kamilu, która jest podobna do twoich "komentarzy".

I najważniejsze: nie uważam cię za kogoś, kto mógłby być dla mnie autorytetem.

Jeśli chcesz jawić się nieco bardziej przekonywująco, używaj kropek i dużych liter, jak już coś piszesz.

No to chyba by było na tyle.

jaga napisał/a:
każdy pisze jak umie, a jak nie umie to czyta
ja czytam i zawsze znajduję cos dla siebie

Miło, że poczytałaś, po to właśnie piszę - by inni czytali i coś dla siebie znaleźli:)

Cytat:
A jesteś pewna Ego, że nikt nie spełnia tych twoich wygórowanych kryteriów jako obiekt idealny do dręczenia?
Tak wedle mojego skromnego i nic nieznaczącego osądu, to musiałby być ktoś bardzo podobny do ciebie, może np. taka twoja alter-wersja?

Naciesz się więc prawdą, którą podobno najbardziej cenisz jako wartość: Lubisz ciągle podkreślać czyjąś nieważność, straszyć, że opuścisz, ale nie jesteś do tego zdolna.
Mogę powiedzieć "szach mat", Słoneczko? Czy wyjdę wtedy na zbyt zarozumiałego?
No to ustalmy, że nie powiedziałem ;)

Wykreowałam sobie koszmarną postać. Jakbym miała odpowiedzieć tej postaci na miejscu tej także wykreowanej bohaterki, to powiedziałabym coś takiego:
"Ty to wiesz jak komuś wmówić, że osoba absolutnie dla niej najgorsza jest najlepsza. I ty potrafisz to tak sprzedać, że głowa mała. Może idź do biznesu jakiegoś, to nawet coś co szkodzi np. arszenik/kwas solny czysty. nie wiem, albo coś w tym stylu sprzedasz każdemu jako cud miód specyfik wymarzony i najlepszy, normlanie zostaniesz takim naszym Elonem Muskiem. A, ty już jesteś w biznesie?. No dobra, to nie mam więcej rad dla ciebie. Jest git. "

Hahaha, śmieję się z tych swoich artystycznych odchyłów, są szalone, ale bardzo je lubię. Nie muszę być jak inni, mogę być twórczo szalona totalnie, o ile używam tego tylko w celach artystycznych :)

(Meryl Streep)

kamil rousseau 

Wysłany: 2022-04-13, 06:00   

PoparzonaKawą napisał/a:
Jeśli chcesz jawić się nieco bardziej przekonywująco, używaj kropek i dużych liter, jak już coś piszesz.

.......................GGGGGG........................................ŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁ.........................UUUUUUUUUUUUUUUUUU............................................PPPPPPPPPPP........................................OOOOOOOOOOOO...........TTTTTTTTTYT.........AAAAAAAAAAAAA.......

czy już wystarczy kropek i dużych liter?

pozdrawiam :)

kamil rousseau 

Wysłany: 2022-04-13, 06:03   

PoparzonaKawą napisał/a:

.......................GGGGGG........................................ŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁ.........................UUUUUUUUUUUUUUUUUU............................................PPPPPPPPPPP........................................OOOOOOOOOOOO...........TTTTTTTTTYT.........AAAAAAAAAAAAA.......

czy już wystarczy kropek i dużych liter?

pozdrawiam :)

POSTscriptum Strona Główna » PISANE WIERSZEM » Haiku i miniatury » Inferno

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie