POSTscriptum Strona Główna  
  POSTscriptum
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Ogłoszenie 

turla zajączek barwne pisanki
by je ułożyć na świątecznym stole
magnoliowy koloryt zaoknie wypachnił
niech Wam się spełni życzeń cały worek
niechaj fortuna bliskim sypnie grosik
a śmigus dyngus nie z nieba pokropi

Odpowiedz do tematu POSTscriptum Strona Główna » ANTOLOGIA » Antologia POSTscriptum » Antologia c.d.
Antologia c.d.
Autor Wiadomość
Felicja 

Wysłany: 2022-08-22, 10:09   

Leszku, i co z tą Antologią? Czy ona jest realna?

alos 
aleksander osiński

Wysłany: 2022-08-25, 01:10   

Aby rozwiązać ten gordyjski węzeł, proponuję aby Leszek rozesłał do użytkowników informację o istniejącej inicjatywie, żeby nie było później, że ktoś o czymś nie wiedział, z propozycją zgłoszenia się do antologii w terminie powiedzmy dwóch tygodni. Jeśli uzbiera się określona liczba osób, na przykład 25, to robimy antologię, a jeśli nie - to trudno. Nic na siłę : )

SławistanZamlar

Wysłany: 2022-08-25, 08:20   

jestem za z tym, by tak się stało. chciałbym... ale o tym jeżeli, wydanie faktem się stanie.

Leszek Wlazło 

Wysłany: 2022-08-29, 09:16   

Moi mili. Jeszcze w lipcu prosiłem o deklaracje co do zakupu Antologii i tak małe grona osób, które zadeklarowały w niej udział. Niestety tylko pięć osób odpowiedziało i uzbierało się 33 egzemplarze w zamówieniach.
Opowiem Wam jak to dawniej bywało. Czekaliśmy na oddolną inicjatywę i gdy ona wybrzmiała, to ogłaszaliśmy rozpoczęcie prac. W tym pierwszym cyklu prac zgłaszało się ok. 20 osób, które deklarowały zakup ok. 180 egzemplarzy. Wtedy wysyłałem indywidualne zaproszenia do tych, którzy z różnych przyczyn rzadziej bywali na PS. W ten sposób dobieraliśmy pozostałe osoby do stanu (ok 32-34 autorów) i uzupełnialiśmy nakład do ok 230-250 egz. Resztę dobieraliśmy z Lidzią dla siebie i spóźnialskich.
Następowały dalsze prace, w tym konkurs na okładkę, w którym z roku na rok uczestniczyło mniej osób.
Pomimo, że prosiliśmy o przysyłanie sprawdzonych tekstów w formacie doc, czy docx, to otrzymywaliśmy je często nawet wklejane w treść e-maili. Bardzo niewiele osób trudziło się tym, żeby sprawdzić, czy ich teksty wypełnią przyznane 6 stron. Następowały dalsze uzgodnienia, prośby, dosyłania itd. itp.
Do korekty tekstów zgłaszały się 3, 4 osoby, a bywało, że zostawaliśmy z Lidzią sami i potem zdarzały się grube pretensje, jak coś przeoczyliśmy. Kuriozalnym był przypadek, że nakazano nam zwrot wpłaty za 10 egz., ale książek nie odesłano. Wpłaty także bywały różnie dokonywane, a my musieliśmy przedpłacać całą kwotę za nakład.
Tyle kuchni i zadam teraz Wam jedno pytanie: co sądzicie, czy wobec deklaracji na 33 szt. Antologia z numerem 12 ma szansę obecnie powstać, gdy cena zależy od nakładu i jak się dowiedziałem obecnie przy 300 egz. wyniosłaby ok. 28 zł. (co jeszcze ograniczyłoby zamówienia). Oczywiście można wydać Antologię kilkunastu autorów przy objętości sto kilkadziesiąt stron, nakładzie 100 egz. i na byle jakim papierze, ale czy to ma sens i czy wcześniej wydane książki nie rumieniły by się na półce za wygląd młodszej latorośli?
Jestem za powstaniem kolejnej Antologii, ale bez Waszego wsparcia w jej wydaniu, nic z tego nie będzie, a wsparciem nazywam chęć zakupu co najmniej 10 egz. na autora, udziału kilku osób w korekcie i samodyscypliny przy przysyłanych tekstach. Opcją jest również pomoc przy znalezieniu dofinansowania wydania oraz przy znalezieniu tańszej, a dobrej drukarni.

Felicja 

Wysłany: 2022-08-29, 12:49   

Leszku, dzięki za informację. Trochę szkoda, ze tak to wygląda, ale nic na siłę. Pozdrawiam :)

Marek Olszewski 
Poezja ART

Wysłany: 2022-08-29, 15:56   

Faktów nie przeskoczymy... Samo "za nas" nic się nie zrobi.

Pozdrawiam :padam:

Felicja 

Wysłany: 2022-08-29, 16:51   

W każdym bądź razie, gdyby Antologia miała stać się faktem, deklaruję udział w korekcie. :)

alos 
aleksander osiński

Wysłany: 2022-09-04, 00:36   

Dlatego też przedstawiłem sposób na rozwiązanie tej patowej sytuacji - na tak lub na nie. Bo jak się nie wie na czym się stoi to się nie wie ; )

SławistanZamlar

Wysłany: 2022-09-04, 10:20   

bym się dopisał na dychę. jakby doszło do wydania

Marcin 
szemkel

Wysłany: 2022-09-22, 19:03   

Witam
Gdyby temat antologii ruszył do przodu, zgłaszam się na ochotnika do pomocy przy korekcie.

Pozdrawiam :)

Marek 
Z. Marek Piechocki

Wysłany: 2022-09-26, 20:20   

Też bym się dopisał z kilkoma wierszykami ale egz. tylko dwa :(

jaga 
Jadwiga

Wysłany: 2022-12-04, 10:26   

widzę, że temat jeszcze nie zamknięty
ciekawa jestem jak daleko są posunięte prace
czy można jeszcze dołączyć z wierszami

co do sztuk egz. - dwa

— Wisława Szymborska

ikcesok 
Krystian Kosecki

Wysłany: 2022-12-18, 22:17   

Hej... jeśli chodzi o moją osobę to na wstępie chciałbym przeprosić za dość długą nieobecność. Problemy zdrowotne mojej żony, nie pozwoliły mi na czynny udział... niedługo powrócę z nowymi wierszami i do czytania innych autorów.
Jeśli chodzi o antologię to podtrzymuje chęć uczestnictwa i zakup 10 sztuk. Wiersze, odpowiedni format pliku czy terminowość też nie jest dla mnie problemem. Pozdrawiam serdecznie i do poczytania

(„Ten zakątek najbardziej ze wszystkich
się do mnie uśmiecha”) – z Horacego.

POSTscriptum Strona Główna » ANTOLOGIA » Antologia POSTscriptum » Antologia c.d.

Kontakt:

w sprawach merytorycznych:
Amandalea: amandalea@interia.pl, Leszek Wlazło: niepoeta2@wp.pl

w sprawach techniczno-merytorycznych:
Łukasz Pfeffer (luk19952): lukasz@pfeffer.com.pl

Pfeffer.com.pl - Zaistniej w internecie