Tryptyk to utwór złożony z 3 części, które tworzą spójną całość. I tak tu jest.
Ale czy twój tryptyk nie wolałby mieć jakiś tytuł? Nie mam pewności, rzecz jasna. Nie wiem wszak, co myśli. : )
W części I ... słowo "wpierw" to słowo nieco przestarzałe. Sorry. Nie lepiej użyć współczesnego słowa "najpierw"?
Wg mnie byłoby zgrabniej. A i literki a oraz i, bym przestawiła. Może tak?
najpierw stawiasz pierwsze kroki
i oczka przecierasz – że nic nie umknie
a na uszko szepczesz swe tajemnice
tk-tk ? Co to? Może i gamoń jestem, ale nie rozumiem.
Poza tym przekaz tekstu, całego tryptyku jest ok.
Nie gniewaj się za uwagi. Są dobroduszne i życzliwe.
Wysłany: Wczoraj 23:16
To jest dobry wiersz. Trzy etapy życia człowieka odniesione do pór roku, zgrabnie to wymyśliłeś.
Zgadzam się z uwagami Eli.
Pozdrawiam.
_________________ If you don't know where you are going,
any road will take you there.
/Lewis Carroll/
.AnimusLumen.
Wysłany: Dzisiaj 0:44
[quote="ella_hagar"]Tryptyk to utwór złożony z 3 części, które tworzą spójną całość. I tak tu jest.
Ale czy twój tryptyk nie wolałby mieć jakiś tytuł? Nie mam pewności, rzecz jasna. Nie wiem wszak, co myśli. : )
W części I ... słowo "wpierw" to słowo nieco przestarzałe. Sorry. Nie lepiej użyć współczesnego słowa "najpierw"?
Wg mnie byłoby zgrabniej. A i literki a oraz i, bym przestawiła. Może tak?
[i]najpierw stawiasz pierwsze kroki
i oczka przecierasz – że nic nie umknie
a na uszko szepczesz swe tajemnice[/i]
tk-tk ? Co to? Może i gamoń jestem, ale nie rozumiem.
Poza tym przekaz tekstu, całego tryptyku jest ok.
Nie gniewaj się za uwagi. Są dobroduszne i życzliwe.
Serdecznie : )[/quote]
Witaj, miałem też wersję z najpierw, ale jakoś wpierw lepiej mi się klei z: oczka, umknie, szepczesz, uszko, swe i itd. Miałem też wersję z odwróconymi a/i, dalej mam dylemat, niech jeszcze wiersz poleży, a jeśli chodzi o tk-tk – utyka jak stary zegar tik-tak, to mój styl, w swoim tomiku dużo bawię się typografią, natomiast odnośnie tytułu to wiersz go posiada:
wiosna-zima z podziałem na:
wiosna-lato
lato-jesień
jesień-zima
tak się ułożyło i już zostało, dziękuję, pozdrawiam
_________________ „Malarstwo jest milczącą poezją, a poezja - mówiącym malarstwem“ - Simonides
.AnimusLumen.
Wysłany: Dzisiaj 0:50
[quote="Rita"]To jest dobry wiersz. Trzy etapy życia człowieka odniesione do pór roku, zgrabnie to wymyśliłeś.
Zgadzam się z uwagami Eli.
Pozdrawiam. [/quote]
Cieszę się, że wiersz się podoba, bardzo mi miło, dziękuję, pozdrawiam
_________________ „Malarstwo jest milczącą poezją, a poezja - mówiącym malarstwem“ - Simonides
.AnimusLumen.
Wysłany: Dzisiaj 0:52
.
p.s. wiersz mi się dodał nie tu, gdzie powinien
Życie w "pigułce". Mam jeszcze delikatny dylemat gdzie się ulokować ➤ lato-jesień: tryptyk II czy ➤ jesień-zima: tryptyk III, ale bliżej mi już chyba do części ostatniej
_________________ Izabela
.AnimusLumen.
Wysłany: Dzisiaj 13:17
[quote="Izabela"]Życie w "pigułce". Mam jeszcze delikatny dylemat gdzie się ulokować ➤ lato-jesień: tryptyk II czy ➤ jesień-zima: tryptyk III, ale bliżej mi już chyba do części ostatniej [/quote]
Dużo zdrówka życzę.